Zwolle – Vrieskou moet buiten de deur gehouden worden. Datzegt de fractie van van GroenLinks/DeGroenen (GL/DG) zondag. Ondanks de fikse vrieskou van de laatste paar weken valt het de fractie op dat er veel winkels in de stad zijn die hun deuren wagenwijd open zetten. “Iedereen kan bedenken dat dat heel veel brandstof kost met alle kwalijke gevolgen van dien”. Naar de mening van de groene fractie moet ieder in de stad zich bewust zijn van energieverspilling en dit voorkomen. En dat betekent onder andere: deuren dicht als het vriest.
Een vergelijkbaar probleem kaartte de fractie ruim een jaar geleden aan. Ze hebben toen aan het college vragen gesteld over het afdekken van koel- en vrieskisten naar voorbeeld van Amsterdam en de IJmond. In december jl. heeft de Raad van State uitgesproken dat de gemeente supermarkten mag verplichten om vrieskisten dag en nacht af te dekken en koelcellen ’s nachts. Uit deze uitspraak blijkt dat de gemeente dus een belangrijke rol kan spelen bij het nemen van energiebesparende maatregelen in de stad.
Brief GL/DG aan het college in Zwolle:
U hebt ons vorig jaar geantwoord dat u een traject nastreeft van bewustwording en enthousiasmering bij winkeliers om tot energiebesparende maatregelen te komen. U zou de supermarkten in Zwolle aanschrijven en oproepen serieus werk te maken van energiebesparing. Het traject dat daartoe in Amsterdam en Ijmond is gevolgd sprake u aan ,nl.: in eerste instantie een cursus over de mogelijkheden van energiebesparing bij supermarkten. Vervolgens zijn de hoofdkantoren van de supermarkten verzocht gegevens per supermarkt aan te leveren (A). De informatie is geïnventariseerd (B). Daarna zijn de supermarkten gecontroleerd (C). Vervolgens hebben de supermarkten EBP’s (energiebesparingsplannen) opgesteld en zijn deze beoordeeld (D). Daarna zijn de nadere eisen opgesteld voor die supermarkten die te weinig energiebesparende maatregelen hebben getroffen (E). Hier is tot slot op gehandhaafd (F). Vooralsnog wilde u zich beperken tot een brief.
Wij hebben de volgende vragen aan u:
1. Hebt u er zicht op of uw brief aan de supermarkten van vorig jaar heeft geleid tot energiebesparende maatregelen bij hen?
2. Hebt u plannen om het traject zoals dat in Amsterdam/Ijmond plaatsvond en waar u zo enthousiast over was ook in Zwolle te starten? Zo ja, in welke fase verkeren deze plannen?
3. Heeft de gemeente mogelijkheden, bijvoorbeeld in de vorm van gemeentelijke regelgeving, om open winkeldeuren bij vrieskou te verbieden?
4. Zo ja, bent u bereid deze maatregelen te nemen?
Met een warme groet namens fractie GroenLinks/DeGroenen,
Anneke Nusselder
Ik lees in een ander artikel hier op dit weblog dat Carola dit item heeft aangezwengeld bij GL/DG. Mij bekruipt het bezemwagen gevoel weer. desalniettemin is het een goed idee edoch aan de late kant, nu de winter halverwege is en dooi zijn intrede doet.
een dichte winkel nodigd niet uit tot bezoek en leidt tot omzetdaling. de heren politici krijgen maandelijks hun geld wel overgemaakt, de winkelier moet ervoor knokken. wanneer de winkelier netjes zijn stroomrekening betaald waar bemoeien carola en de politiek zich dan in godsnaam mee? straks komt carola nog klagen dat joop altijd zijn tv op standby heeft staan.
@Pp:
Klopt dat ik het onderwerp aangezwengeld heb en ik vind het heel positief dat GL/DG dit gelijk opgepakt heeft.
Zo kun je als burger ook invloed hebben!
En er komen nog meer winters…
@ Joop: als alle winkeliers de deur dicht houden is de concurrentiepositie in dat opzicht voor iedere winkel gelijk en kan de arme winkelier (voor zover die nog bestaat) een hoop besparen op zijn (stook-)kosten…
Overigens waren de winkels waarbij ik de deur open zag staan allemaal filialen van grote ketens die volgens mij helemaal niet zo hoeven te knokken voor hun geld…
Maar hun personeel moet wel knokken! Zo zag ik bij de Zeeman in Zwolle-Zuid laatst een bibberend meisje achter de kassa (die vlak achter de deur staat) omdat de deur niet dicht mocht…
andere baan zoeken zou ik zeggen
Ze kunnen ook veel aan de entree-inrichting doen. Een dichte deur hoeft niet onuitnodigend te staan, maar de meeste winkels hebben dat niet slim aangepakt en slaan de plank daarmee dus een beetje mis. De Zeeman had in Stadshagen laatst de deur op een kier staan met een doos ertussen… Hield ook niet over om zo binnen te komen met een wandelwagen…
Trouwens: op een andere site las ik pas dat de ventilatie bij veel mensen te wensen overlaat… Dus bij winkeliers met de deuren open is de ventilatie in elk geval goed geregeld ;D
Het blijkt dat als je meer ventileert dat de verwarming dan niet zo hard draait (verse lucht schijnt beter te verwarmen te zijn). Dus over de stookkosten zou ik dan nog wel eens een discussie willen horen!
Wat is er mis met automatische schuifdeuren? Die hebben ze bij de meat & meals ook, je loopt er langs en ze gaan perfect open.
@ Joop: milieuproblematiek bestaat al wat langer, ook al heb jij er misschien geen zin om je er druk over te maken. Maar alle kleine beetjes helpen, en het is van de gekken dat heel Nederland aan de spaarlampen moet terwijl winkeliers zich suf stoken omdat de deur zonodig open moet staan, omdat dat aantrekkelijker staat.
ps 2,
En wat betreft je standby: kan je huis wel mee in fik vliegen. Nouja, levert wel een berichtje op het blog en een paar leuke plaatjes van Rob Jager op ;D
wat betreft het exorbitante energieverbruik van het ijssculpturen festival maakte niemand zich daar druk over.
of over de laserstralen rondom de peperbus
Of de verlichting van de Berkumse voetbalvelden 😛
Of aller energie die onze laptops opslurpen terwijl wij WLZ aan het lezen zijn !
Daar ben jij toch ook geweest?
@pp, boyd, gheghe en gezellig:
ik zou zeggen: doe er wat aan! 😉
Carola, ik heb mijn pc al kapotgemaakt, ben er sinds het lezen niet meer achter geweest…..waarom geloof je me nu niet? 😛