Zwolle – Journalist en schrijver Pauline Broekema geeft bij Fraterhuis Academie een college over hoe spannend, onthullend en emotionerend archiefonderzoek kan zijn. Dit doet ze aan de hand van bijzondere voorbeelden uit haar eigen boeken en reportages.
De lezing vindt zaterdag 29 januari van 11.00 tot 13.00 uur onder voorbehoud plaats. Pauline Broekema werkte 34 jaar als binnenland-verslaggever voor het NOS-Journaal en de laatste jaren ook voor de nieuwssite van de NOS. Bij de NOS combineerde ze de verslaggeving reeds met het schrijven.
Ze schreef onder meer het boek ‘Benjamin’, de familiekroniek ‘Het Boschhuis’ en ‘Het uiterste der zee’ over twee Joodse families in Friesland en Groningen. In 2020 verscheen het boek ‘Tekenares van Montparnasse’ over de Duits-Joodse kunstenares Edith Auerbach (Keulen 1899 – Parijs 1994).
Op dit moment werkt Broekema aan een nieuw boek over een vrouw die een belangrijke rol speelde in de eerste feministische golf. Na haar eerdere college over ‘storytelling op tv’ is ze opnieuw te gast om te vertellen over de onmisbaarheid van archieven. Ze maakt er veelvuldig gebruik van voor haar boeken en columns. Ook in haar tijd als verslaggever bij het NOS-Journaal dook ze regelmatig de archieven in. Ze geeft in de lezing tips voor het gebruik van archieven en waarschuwt voor valkuilen. Er is ruim gelegenheid om vragen te stellen.
Vrienden van het Fraterhuis betalen € 10,00. De reguliere entreeprijs bedraagt € 16,00. De prijzen zijn inclusief collegetoebehoren. Kaarten zijn onder voorbehoud vanaf komende week online te koop en/of op de dag zelf aan de kassabalie van het Fraterhuis.