Zwolle – Op 12 mei zijn bij de jaarlijkse Anna Reynvaanlezing drie prijzen uitgereikt, waaronder de studentenprijs voor het beste artikel van hbo-v-studenten. Hannan van Rooij, student Verpleegkunde aan de Hogeschool Viaa in Zwolle, is uitgeroepen tot winnaar met haar artikel “Stap in het licht!”.
‘De betrouwbaarheid van onze beroepsgroep is letterlijk van levensbelang en dat begint bij onszelf’, schrijft Van Rooij. In haar artikel neemt ze de lezer mee in haar zoektocht naar de betekenis van professionaliteit en integriteit in het licht van de verpleegkundige beroepscode en het beroepsprofiel. Dat doet ze open en kwetsbaar, stelt het juryrapport, met gebruikmaking van bestaande kennis en haar grote schrijftalent.
Lector Bart Cusveller maakte tijdens zijn lectorale rede van zijn installatie als lector Zorg en Zingeving dit nieuws bekend op de Hogeschool Viaa. Hannan van Rooij baseerde haar prijswinnende essay op een onderzoek naar professionele integriteit en verpleegkundig tuchtrecht dat zij voor het lectoraat uitvoerde. Dat onderzoek verschijnt binnenkort in het verpleegkundige vakblad TVZ.
Hannan van Rooij is nog steeds onder de indruk van het winnen van de prijs. “Het was zo’n mooie happening! Ik keek mijn ogen uit”. Ze vertelt over haar artikel: “Het is goed om fouten toe te geven als verpleegkundige. Aanleiding was het rapport ‘Het mag niet, het mag nooit’ van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Je kan niet seksueel overschrijdend gedrag vertonen, dat is schadelijk, maar ook ‘kleine’ dingen als roddelen over een patiënt is schadelijk. Toegeven van je fouten is moeilijk, maar des te belangrijker om dat te doen om zo betrouwbaar te blijven naar je patiënt. Dat is waar het uiteindelijk waar het om gaat.”
Het nieuws wordt regelmatig gevuld met berichten over grensoverschrijdend gedrag. Niet alleen in de politiek, de media of het bedrijfsleven. Cusveller, lector Zorg en Zingeving zegt: “Ook de mensgericht beroepen waarvoor Hogeschool Viaa opleidt rapporteren over professionals die doen waar hun professie niet voor bedoeld is of niet doen waar hun professie wel voor bedoeld is. Met het gevolg dat het vertrouwen van burgers in deze professionals en zelfs in deze professies als geheel kan worden ondermijnd. We noemen dat schendingen van professionele integriteit.”
Het lectoraat Zorg en Zingeving doet onderzoek naar wat goed en zinvol handelen is in de beroepsuitoefening. Cusveller: “Dit onderwerp raakt aan de beroepsethiek en het thema van betrouwbaarheid en deugdzaamheid. Wanneer is dat in het geding? Hoe krijg je daar zicht op? Welke handreikingen aan professionals en organisaties zijn behulpzaam om er mee om te gaan?”
Cusveller maakte het nieuws bekend tijdens zijn lectorale rede bij zijn installatie als lector. “De titel van mijn rede is ‘Waar visie ontbreekt, verkwijnt het vak’. Het onderwerp waar Hannan zo ontzettend mooi over heeft geschreven past zo goed hierbij. Ik ben echt trots op haar. Niet voor niets is zij begonnen aan de pre-master Zorgethiek en beleid aan de Universiteit voor Humanistiek. Dit zijn de professionals die we graag opleiden, die verder kijken dan alleen de protocollen.”