Noodverordening tijdens boerenprotest in Zwolle was onrechtmatig, geweldpleger vrijgespoken

|   Laatste wijziging

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – Een 20-jarige man uit Amersfoort is vrijdag vrijgesproken voor het negeren van de noodverordening, op maandag 4 juli, in Zwolle. Burgemeester Peter Snijders vaardigde die avond een noodverordening uit voor het gebied rondom het distributiecentrum van Albert Heijn aan de Gerenweg. De noodverordening bleek een klein foutje te bevatten. De politie vorderde iedereen om het gebied terstond te verlaten. Nu blijkt dat de politie deze bevoegdheid nooit heeft gekregen van de burgemeester. Desondanks kregen vier relschoppers twee maanden geleden een boete van 410 euro omdat ze die avond de noodverordening in Zwolle overtraden.

Bjorn H. besloot, op 4 juli, om de boeren te steunen bij de blokkade van het distributiecentrum van de grootgrutter. De Amersfoorter verklaarde bij de politierechter dat hij vond dat boeren onrecht werd aangedaan. “Ik kan niet tegen onrecht en je mag ook demonsteren als het niet om je eigen hachje gaat,” aldus H.. Toen later op de avond de sfeer omsloeg besloot de burgemeester dat er einde moest komen aan het protest. Met een noodverordening in de hand vorderde de politie iedereen te vertrekken. Enige tijd later kwam de mobiele eenheid in actie om de Gerenweg schoon te vegen

H. zag het allemaal gebeuren en de knop ging bij hem om toen hij zag dat een boer hardhandig werd opgepakt door politieagenten. “De man wilde gewoon weg gaan,” zegt H.. De Amersfoorter is bekend met agressie problematiek. “Als de knop bij mij omgaat kan ik me niet meer in de hand houden.” Hij is hiervoor in behandeling en woont in een beschermde woonvorm. “Het was stom van me en ik had eerder weg moeten gaan,” zegt Bjorn H. tegen de rechter. Ook geeft hij ruiterlijk toe meerdere bierflesjes te hebben gegooid naar de politie. De openbaar aanklager houdt rekening met zijn achtergrond en wil de behandeling van H. niet doorkruisen met een werkstraf. Wel wil hij een flinke stok achter de deur om H. op het rechte pad te houden. Hij eist een voorwaardelijke taakstraf van vijftig uur met een proeftijd van twee jaar. Bjorn H. maakt gebruik van het laatste woord en zegt heel veel spijt te hebben van zijn actie. De rechter veroordeelt hem voor de openlijke geweldpleging tot een voorwaardelijk werkstraf van vijftig uur met de geëiste proeftijd.

Voor het negeren van de noodverordening wordt H. vrijgesproken. Begin september oordeelde de Hoge Raad dat de politie op grond van de standaard-noodverordening, die veel Nederlandse gemeenten gebruiken, onbevoegd was om mensen te vorderen het gebied te verlaten. Op grond van de Gemeentewet heeft de burgemeester deze bevoegdheid. Snijders had die avond zelf naar de Gerenweg moeten komen om de aanwezigen duidelijk te maken dat ze moesten vertrekken. Hij had ook expliciet een mandaat aan de politie kunnen geven om namens hem de vordering te doen. In de afgegeven noodverordening stond wel dat de politie mocht handhaven, echter niet dat zij namens de burgervader iets mochten vorderen. De officier van justitie vroeg de rechter om H. vrij te spreken voor het negeren van de noodverordening. De rechter ging daar in mee.

De vrijspraak zorgde niet alleen voor verbazing in de Zwolse rechtbank. Twan Timmermans, woordvoerder van de gemeente Zwolle, reageerde ook verrast. Hij was niet op de hoogte van de uitspraak van de hoogste rechter over de onvolkomenheid in de noodverordening. “Wat de gevolgen hiervan zijn kan ik nu nog niet zeggen,” aldus Timmermans. “Het heeft nu onze aandacht en juristen zullen zich hier eerst in moeten verdiepen.” Een zelfde geluid klonk er bij de Zwolse politie. Ook zij gaan de uitspraak nader bestuderen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)