Zwolle – Rijk en Regio Zwolle investeren samen zo’n 90 miljoen euro in de regio. Het geld is verdeeld over achttien projecten die de economie, innovatie, werkgelegenheid en leefbaarheid van Regio Zwolle moeten versterken.
Waar het geld terecht komt, kunnen inwoners en ondernemers bekijken op een nieuwe website. “Daarop kun je bijvoorbeeld zien hoe we de klimaatverandering aanpakken of de arbeidsmarkt toekomstbestendiger maken,” zegt Peter Snijders, voorzitter Regio Zwolle. “Op de website geven we de achttien projecten elk een gezicht.”
In juli 2020 sloten het Rijk en Regio Zwolle een akkoord over de Regio Deal. Door bijdragen van gemeenten, provincies, bedrijfsleven en onderwijsinstellingen gaat het uiteindelijk om een investering van zo’n 90 miljoen euro in de regio Zwolle. Om welke projecten het gaat, is met foto’s en beschrijvingen te zien op datdoetdedeal.nl.
Een voorbeeld van een Regio Deal-project is het Azaleapark in de Zwolse wijk Assendorp. De jaren-dertig-wijk bestaat uit veel steen en is daardoor kwetsbaar voor wateroverlast. Vanuit de Regio Deal krijgt het park met een investering van 1,5 miljoen euro een facelift en komt er een ondergrondse waterverbinding tussen de wijken Assendorp en Hanzeland. In Hanzeland is wel genoeg plek om het overtollige regenwater af te voeren. Dit gebeurt als onderdeel van het zogeheten Groenblauwe netwerk. In het nieuwe ontwerp, dat gemeente Zwolle in samenspraak met buurtbewoners heeft gemaakt, is ook meer ruimte voor planten en bomen in het park, die verkoeling geven in hete zomers als die van 2022.
Een erg actueel project is de Future Farm – Kennis & Innovatiehub in Lutten. Om de stikstofproblematiek voor te zijn, bouwt Erik Back aan de boerderij van de toekomst. Dat doet hij door te verduurzamen. Zo maakt hij bijvoorbeeld veevoer van eendenkroos. De rundveehouderij wil het circulaire voorbeeld zijn voor collega-ondernemers in Regio Zwolle.
Volgens Back moet de agrarische sector de komende jaren grote stappen zetten om nieuw perspectief te krijgen op een economisch goed verdienmodel. “Wij willen dat meer boeren in Regio Zwolle overgaan op circulair ondernemen,” zegt Back. “Dat is goed voor de economie en het milieu en het draagt bij aan het proeftuin-imago van Regio Zwolle.”