Zwolle – Voor het eerst was de stem van Veysel Ü., de verdachte van de moord op de broers Torunlar, in de rechtszaal te horen. Ü. zag ervan af om donderdag in de rechtbank te verschijnen, ondanks een verzoek van de rechtbank om aanwezig te zijn.
Ü. gaf er de voorkeur aan om de zitting te volgen via een videoverbinding. Door een technisch probleem lukte het echter niet om de beeldverbinding tussen de penitentiaire inrichting in Vught en de Zwolse rechtbank tot stand te brengen. Via de telefoon was U. te horen, echter had hij niet veel te vertellen. De moordverdachte liet weten tijdens de inhoudelijke behandeling te willen spreken. Wel wenste hij op het einde van de zitting de rechters een gelukkig nieuwjaar toe.
Esther Blok, een van de advocaten van Veysel Ü., onderstreepte dat er geen sprake kan zijn van moord. Dit omdat Ü. geen vooropgezet plan zou hebben. Zij spreekt van een wanhoopsdaad. Ü. zou zijn afgeperst en worden bedreigd door de zoon van Ali Torunlar. De advocaat stelt dat haar cliënt niet het enige slachtoffer is van de zoon. Een man die in hetzelfde schuitje als Ü. zou verkeren, sloeg de hand aan zich zelf. “Hoeveel slachtoffers moet zoon Torunlar nog maken,” zegt Blok tegen de rechters. “Die man pleegt zelfmoord en onze cliënt een dubbele moord.”
Volgens Blok kan Ü. ook niet goed beschrijven hoe de afpersing heeft kunnen gebeuren. “Torunlar kroop onder zijn huid. Een sluipend proces.” Ze laat de rechters weten dat Ü. gebukt gaat onder spijt. Michel van Stratum, de andere advocaat van Ü., benadrukt dat de detentie voor Ü. extra zwaar is. Hij heeft te maken met veel beperkingen omdat hij extra beveiligd moet worden vanwege een dreiging van buitenaf. De verdediging hintte er drie maanden geleden al op dat dit uit de hoek van de familie Torunlar zou komen.
Het openbaar ministerie wil niets weten van de verzachtende omstandigheden. Volgens de officier blijkt uit het onderzoek niet dat de dreiging dusdanig was dat hij de dodelijke schoten wel moest afvuren. De officier van justitie is ook druk in de weer geweest om te achterhalen of er inderdaad sprake is van een bedreiging van Ü. in het huis van bewaring. De conclusie van de magistraat is dat het niet zo is. Binnenkort zal Veysel Ü. dan ook worden overgeplaatst naar een normaal regime.
De advocaten van Ü. verzochten de rechtbank om een vijftal getuigen te mogen verhoren, onder meer een broer en zoon van de slachtoffers. De rechters honoreerden het verzoek. De getuigen mogen binnenkort verhoord worden bij de rechter-commissaris. De verdediging deed ook een verzoek om de camerabeelden van McDonald’s, waarop de moorden en de aanloop daartoe te zien zijn, te mogen bekijken. De officier van justitie had hier geen bezwaar tegen.
Een psycholoog is inmiddels klaar met het onderzoek naar de geestelijke gesteldheid van Ü. De psychiater die ook een rapport moet uitbrengen op verzoek van justitie is nog niet zo ver. De hoop is dat het psychiatrisch rapport eind deze maand gereed is. “Het is nog onzeker of observatie in het Pieter Baan Centrum nodig is,” zegt de magistraat. Als Ü. onderzocht moet worden in het Pieter Baan Centrum kost dit sowieso achtentwintig weken volgens de officier. Een inhoudelijke zitting zou dan pas begin juni kunnen plaatsvinden. De volgende pro-forma zitting zal op 2 februari 2023 plaatsvinden in de rechtbank van Zwolle.