Zwolle – Twee agenten weten in de vroege ochtend van 27 maart niet wat ze zien. Voor hen doemen op de kruising van de Ceintuurbaan met de Meppelerstraatweg twee mannen op. Een van hen is doordrenkt met bloed en zakt in elkaar. De man blijkt meerdere malen gestoken te zijn met een mes. Zijn leven hangt aan een zijden draadje. Dankzij zeer snel medisch ingrijpen overleeft het slachtoffer de steekpartij.
Justitie denkt de dader te pakken te hebben. Yahya M. (23) moest zich daarom donderdag verantwoorden in de rechtbank. Of de rechter er ook van overtuigd is dat M. de dader is moet nog blijken. Op 27 maart zien getuigen een auto aankomen bij het Esso tankstation op de Ceintuurbaan. In de auto zitten vier mannen. De ooggetuigen zien dat er een conflict ontstaat. Het latere slachtoffer zit achter het stuur, Yahya M. zit op de achterbank. Ze hebben een woordenwisseling over zes euro benzinegeld. Weldra wordt de ruzie heftiger. De mannen grijpen raamwissers uit de emmers en gooien die naar elkaar.
Yahya M. trekt de riem uit zijn broek en maakt er slaande bewegingen mee. Daarna rennen de mannen weg, ook een vriend van M. is daarbij betrokken. Het voorval is feilloos vastgelegd door de bewakingscamera’s van het tankstation.
Op de Caspar Fagelstraat gaat het flink mis. Het slachtoffer wordt gestoken. Zijn vriend, die ook in de auto zat, rent naar hem toe. Het slachtoffer roept hem toe dat hij gestoken is. Het slachtoffer en zijn vriend lopen naar de Ceintuurbaan en daar valt de zwaargewonde man op het wegdek. Hij kan de politie nog vertellen wie ze moeten hebben. “Somaliërs uit Holtenbroek,” zei de in doodsnood verkerende man nog tegen de dienders.
De agenten schrijven later in hun proces-verbaal dat het er allemaal zeer zorgelijk uit zag. Hoe zorgelijk blijkt als de officier van justitie de verwondingen opsomt. Het slachtoffer heeft steekwonden in zijn borst, buik, arm en bovenbeen. Bovendien is hij in zijn hals gestoken, met een slagaderlijke bloeding tot gevolg. Hij heeft een klaplong, een flinke bloeding in zijn borstholte en een slagaderlijke bloeding van zijn pols.
De officier heeft navraag gedaan bij medici. Die geven aan dat met de medische zorg van de ambulancedienst en het ziekenhuis de kans op overlijden veertig procent was. Zonder de medische interventie was het letsel, mede door de bloedende slagader in de hals, dodelijk geweest. Het slachtoffer is geopereerd en lag twee dagen op de intensive care. Inmiddels gaat het goed met hem, de man kampt echter nog wel met nachtmerries door het gruwelijke incident en heeft nog last van het peesletsel in zijn pols. Helemaal de oude zal hij nooit meer worden, de littekens zijn een blijvende herinnering aan de bijna fatale steekpartij.
Terwijl het slachtoffer naar het ziekenhuis werd gebracht gingen agenten op zoek naar de daders. De vriend van Yayha M. werd binnen enkele minuten in de kraag gevat door de agenten. Op zijn mouw zat een druppel bloed. Dat bleek later afkomstig te zijn van het slachtoffer. Van M. ontbrak ieder spoor. Wat na uitvoerig onderzoek door de politie ook ontbrak, was het mes waarmee gestoken is. De vriend van M. wordt dezelfde dag weer vrijgelaten door de politie. Omdat hij wel betrokken was bij de vechtpartij moet hij zich binnenkort verantwoorden bij de rechter voor mishandeling.
Ruim een week later wordt Yayha M. aangehouden door de politie. De 23-jarige man, die verblijft in daklozenopvang De Herberg, had bij zijn aanhouding een zakmes bij zich. Een mes dat na forensisch onderzoek niet gerelateerd kon worden aan de steekpartij. Op zijn kleding worden geen bloedsporen of DNA aangetroffen van het slachtoffer. Door verklaring van onder meer het slachtoffer en zijn vriend weet justitie zeker dat ze de goede te pakken hebben. De vriend van M. heeft na zijn aanhouding geen verklaring afgelegd over wie er gestoken zou hebben.
Wat niet in het voordeel spreekt van M. is zijn strafblad. De man verblijft sinds 2019 in Nederland. In een paar jaar tijd heeft hij een flink dossier opgebouwd, maar liefst tien pagina’s. Het laatste wapenfeit van M. is een straatroof in Nijmegen. Daar werd hij van verdacht, echter blijkt in de rechtszaal dat die zaak geseponeerd gaat worden. Dankzij de rechtbank in Zeeland had M. acht maanden onderdak op kosten van de staat. Hij werd veroordeeld voor diefstal met geweld en afpersing, twaalf maanden gevangenisstraf waarvan vier maanden voorwaardelijk. Op het moment van de steekpartij in Zwolle zat M. nog in zijn proeftijd.
Het was niet de eerste keer dat M. een gevangenis van binnen zag. Voor 2019 verbleef hij in het Verenigd Koninkrijk. Een Britse rechter veroordeelde hem daar ook tot een celstraf. De rechters in Zwolle wilden graag weten waarom hij de gevangenis in moest. Yahya M. weigerde om antwoord te geven op die vraag.
Veel heeft M. niet gezegd in de rechtbank. Hij bekende betrokken te zijn geweest bij de ruzie maar ontkende te hebben gestoken. De rechters constateerden ook dat M. niet mee wilde werken aan het opstellen van een rapport door de reclassering. Volgens de reclassering wilde hij niet praten over het misdrijf en niet over zijn leefsituatie. De reclassering adviseert de rechtbank dan ook om hem af te straffen zodra het tot een veroordeling mocht komen. Ze zien geen enkel heil in hulpverlening.
De officier van justitie is ook niet enthousiast over de proceshouding van M. “Het slachtoffer is bijna overleden en getekend voor het leven,” zegt de officier. Hij noemt de verklaringen van M. in de rechtbank ongeloofwaardig. Betrouwbare getuigen wijzen volgens de officier M. aan. Het slachtoffer verklaarde dat hij een steek voelde toen M. hem vastgreep. Ook de vriend van M. verklaarde dat M. alleen bij het slachtoffer stond toen hij kwam aanrennen. Op dat moment riep het slachtoffer dat hij niet dichterbij moest komen omdat M. een mes had.
“Door de hulp van anderen en medisch personeel is het bij een poging tot doodslag gebleven,” vervolgt de officier. “Er zijn geen factoren ten gunste van de verdachte.” Het openbaar ministerie laat wel meewegen dat het slachtoffer voor de rest van zijn leven verminkt is. “Negen ontsierende littekens waaronder een hele grote op de buik,” aldus de officier van justitie. “Er was geen enkele aanleiding voor het grove, bijna dodelijke geweld. Dan kan alleen maar een lange gevangenisstraf gepast zijn.” De openbaar aanklager wil dan ook dat M. zes jaar de gevangenis in gaat. Ook wil hij dat de vier maanden voorwaardelijke celstraf ten uitvoer worden gelegd omdat M. nog in zijn proeftijd zat.
Voor Daniëlle Schaddelee, de advocaat van M., blijken de wegen van het OM ondoorgrondelijk te zijn. Zij houdt de rechters voor dat er amper verschil zit tussen haar cliënt en zijn vriend. De verklaringen van getuigen zijn niet eenduidig over wie er werkelijk heeft gestoken. De vriend van M. kon na zijn aanhouding dezelfde dag het politiebureau weer verlaten. “Hij had een druppel bloed van het slachtoffer op zijn mouw, mijn cliënt niet,” aldus de raadsvrouwe. Ook is het mes nooit gevonden door de politie en is er op een enkele getuigenverklaring na geen bewijs tegen M. Als de rechtbank desondanks tot een bewezenverklaring komt, vraagt ze om een gevangenisstraf op te leggen die gelijk is aan het voorarrest.
Of de drie rechters ervan overtuigd zijn geraakt dat Yahya M. degene is geweest die gestoken heeft, blijft de vraag. De uitspraak volgt over twee weken.