Zwolle – Dirigent en organist Klaas Stok is benoemd tot hoofdvakdocent koordirectie aan het ArtEZ Conservatorium. Hij volgt hiermee Jos Leussink op die na een dienstverband van meer dan 33 jaar aan het conservatorium in Zwolle met pensioen gaat. Klaas Stok begint zijn lessen in het nieuwe studiejaar.
Als dirigent en organist heeft Klaas Stok een intensieve beroepspraktijk. Zijn repertoire strekt zich uit van de renaissance tot de hedendaagse muziek. Als koorleider van het Nederlands Kamerkoor dirigeerde hij verschillende concertseries met koormuziek van de 16e tot de 20e eeuw, waaronder verschillende wereldpremières. Hij gaf met het NKK concerten in o.a. Parijs, Marseille, Boedapest, Monte Carlo en Fribourg, en maakte cd-opnames met werk van o.a Kagel, Kancheli en Jan Vriend.
Naast het Nederlands Kamerkoor dirigeerde hij tal van andere koren en ensembles waaronder Capella Frisiae, Musica Treize (Marseille) en het Iers Nationaal Kamerkoor. In samenwerking met de Vlaamse conservatoria en de Vlaamse Filharmonie te Antwerpen richtte hij met Philippe Herreweghe de “Kooracademie” op.
Klaas Stok is onder meer vaste dirigent en artistiek leider van de in Oost-Nederland gevestigde koren Consensus Vocalis en Capella Isalana. Consensus Vocalis is een semiprofessioneel koor, dat een jarenlange traditie heeft in het uitvoeren van de grote werken van Bach en daarbij samenwerkt met o.a. Concerto d’Amsterdam, het Combattimento Consort, het Parnassus Ensemble en het Orkest van het Oosten.Capella Isalana is een jong professioneel kamerkoor, waarmee Stok ondermeer premières van nieuwe composities gaf.
Onlangs verscheen onder zijn leiding een cd met cantates voor altsolo en orkest van J.S. Bach, uitgevoerd door Maarten Engeltjes en met Concerto d’Amsterdam.
Als organist behaalde Klaas Stok hoofdprijzen op nationale en internationale concoursen, ook voor improvisatie. Hij gaf concerten in binnen- en buitenland en maakte opnamen voor radio, televisie en cd. Hij is vaste bespeler van het vermaarde Bader-orgel in de Walburgiskerk te Zutphen, waar hij een cd opnam met orgelwerken van Bach.
Het ArtEZ Conservatorium maakt deel uit van ArtEZ hogeschool voor de kunsten. Met ruim 900 studenten en 250 docenten is het een van de grootste conservatoria van Nederland. In elk van de drie ArtEZ-steden – Arnhem, Enschede en Zwolle – is een vestiging met een eigen profilering.