Zwolle – Hans de Vries is woensdag 15 april op overweldigende wijze tot lijsttrekker van D66 Zwolle gekozen. Hij kreeg achttien van de eenendertig uitgebrachte stemmen. Na een levendig debat tussen de drie kandidaten in café De Belgische Keizer hebben de leden hun stem uitgebracht.
De avond begon met het voorstellen van de kandidaten, Jan Zelle , Jeffrey Littel en Hans de Vries kregen het woord om uit te leggen waarom zijn de meest geschikte kandidaat zouden zijn. Het debat is gefilmd en is te zien op www.d66zwolle.nl. Aan het eind van de vergadering is tevens het concept programma vastgesteld. Hans de Vries zal dit programma in de komende periode tot aan de verkiezingen in maart samen met de andere kandidaten en de steunfractie definitief maken. Hans rekent op zeven zetels in 2010!
Hans de Vries (Zwolle, 1955) is sinds 2002 burgerraadslid voor D66 Zwolle.
Jan Zelle (Leeuwarden, 1944) is sinds 2002 fractievoorzitter van D66 Zwolle. In 2006 was hij kandidaat voor het lijsttrekkerschap van D66 landelijk.
Jeffrey Littel (Luttelgeest, 1977) is sinds 2002 burgerraadslid voor D66 Zwolle.
Hans de Vries D66-lijsttrekker Raadsverkiezingen 2010
Het was/werd gisteren wat laat dus 2 opmerkingen:
– Zwolle kent sinds 2006 burgerraadsleden en sinds dat jaar zijn Hans en Jeffrey burgerraadslid.
– Debat staat binnenkort op de D66-site. Met dank aan D66-afdelingssecretaris Antoon van Nistelrooij, die de filmcamera bediende.
Met vriendelijke groeten,
Martin Jongkoen
Een Lijstrekkers debat maakt me zeven jaren jonger
Natuurlijk een beetje teleurgesteld dat ik het niet geworden ben maar het debat gisteren heeft me goed gedaan.
Ik ben er immers(volgens de redactie van Weblog Zwolle) zeven jaren jonger op geworden.
Dank jullie wel voor deze steun in de rug.(geb dat is 1970)
Natuurlijk wil ik Hans feliciteren met zijn lijsttrekkerschap en gezien zijn resultaten en de inzet voor D66 Zwolle heeft hij het meer dan verdient.
Ik ben van mening dat hij een zeer goede lijstekker gaat worden en heb hem gisteren aangekondigd over vier jaar weer de strijd met hem aan te gaan.
Ik heb in ieder geval genoten van de enerverende avond en het debat.
Jeffrey Littel
Burgerraadslid D66
Kandidaat lijsttrekker D66 Zwolle
Jan is toch al jaren jullie man? Of kwam hij ook met de dooddoener van het jaar “geen tijd”?
Leuk voor je Hans. Carriere via de burgerraad. Vrij snel lijkt het. Maar uh, we hebben het hier niet over een linkse VVD of een rechtse PvdA, over een partij die niet heel veel nut meer heeft. Behalve dat het politiek landschaap met al die partijen wel erg onoverzichtelijk blijft.
Hans de Vries D66-lijsttrekker bij Raadsverkiezingen maart 2010
Rond 12% kiezers ziet de noodzaak van het sociaal-liberale D66-geluid tegenwoordig in. Vanaf 1978 is D66 in de Zwolse Raad vertegenwoordigd, terwijl de eerste Nederlandse D66-raadsfractie in 1967 (gemeentelijke herindeling) te Zwolle werd gekozen. Die telde toen 3 raadsleden; het hoogste aantal D66-raadsleden was in Zwolle 4.
D66 Zwolle telde 2 jaar geleden 60 leden, vorige week 106 leden en begin deze week 114 leden. Hiervan deden 31 leden mee aan de lijsttrekkersverkiezing van gisteravond. Vlak voor de uitslag kwam een VVD-raadslid nieuwsgierig informeren naar het verloop op deze eerste openbare raadslijsttrekkersverkiezing met 3 kandidaten in Zwolle.
Zie verder bericht in de Stentor:
16-4-2009
ZWOLLE – Niet met huidig partijleider en (enig) raadslid Jan Zelle, maar met Hans de Vries als lijsttrekker gaat D66 de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2010 in. Zelle en Jeffrey Littel, evenals De Vries in de huidige raadsperiode al burger-raadslid, kwamen er gisteravond tijdens de ledenvergadering van D66 niet aan te pas. De Vries verwierf met 18 van de 31 uitgebrachte stemmen direct een absolute meerderheid.
D66 zit weer helemaal in de lift, maakte alleen al het volle zaaltje van de Belgische Keizer (ook staanplaatsen!) duidelijk. Vier jaar terug, bij de vorige lijsttrekkersverkiezing, hield Jan Zelle met vijf tegen vier stemmen Reinier Herpel achter zich.
Naast een strijd op papier en het gebruik van banners via de elektronische snelweg (Littel) kwam er ook een gewoon debat aan te pas.
Ingehuurd onafhankelijk debatleider Henk Jan Karsten liet het trio eerst hun ‘visitekaartje’ afgeven. Littel (39) meldde respect te hebben voor de grijze haren van zijn opponenten, maar beweerde dat D66 een jonger gezicht nodig heeft. De Vries (53) benoemde campagne kunnen voeren en leiding aan een team kunnen geven als zijn pluspunten. Zelle (64) kon aanvoeren dat hij de partij in slechtere tijden overeind hield.
Nadat terugblikken overheerste, kwam toch ook de toekomst in beeld. Bij Zelle stond Zwolle als mensvriendelijke stad voorop, Littel toonde vooral aandacht voor onderwijs en cultuur, terwijl De Vries één slogan benadrukte: ‘Stop de betutteling van de overheid’.
Net voordat de stembriefjes werden ingevuld, gaven alle drie aan ook na verlies het raadslidmaatschap te blijven ambiëren. Als het optimisme van Hans de Vries zegeviert, moet dat geen probleem zijn: “We gaan voor zeven zetels!”.
Tja, onafhankelijke journalistiek schijnt niet meer te bestaan. Sommigen zeggen ook wel gekscherend h*ernalistiek. Met dit soort zaken is het helemaal lastig, elke ingezetene en 18 -er mag stemmen.
Maar Jan Zelle wilde toen nog naar Den Haag….
Succes d’r mee in elk geval.
Interessant Fusie?[/url]
Dick
Niets gemakkelijker dan iemand of een (beroeps/bevolkings)groep een negatief etiket op te plakken. Tegen zo??n etiket is nauwelijks verweer door betrokkene of een ander mogelijk, want zo??n verweer wordt al gauw gebruikt als bewijs voor de juistheid van het etiket.
Dus maar één op voorhand tot mislukken gedoemde poging:
·Uit welke passages blijkt, dat Stentor-journalist Adri van Drielen geen objectief verslag geeft?
·Adri van Drielen draait al 30 jaren of langer mee in de raadsverslaggeving. Toen hij voor de zelfstandige Peperbus werkzaam was, lieten veel politiek geïnteresseerden de Zwolse Courant links liggen en volgden de Zwolse politiek vanuit de gratis Peperbus. Dit om zijn vlekkeloze verslaggeving en haarscherpe analyses w.w.b. politiek (in)conistent handelen van welke raadsfractie of B&W-lid dan ook.
Mij is bekend het cynische nummer ⤽de journalisten⤝ en ook bijv. “9 (?) rovers” van Jaap Visser alias Jaap Fischer.
Sorry: Joop Visser – roverslied (1984) met journalisten (1983) voorkomend op “Huid van de Beer”.
Cafe de belgische keizer!!! dan zal de fractie van de SP er ook wel gezeten hebben.
@ Martin: De stad staat in brand en de koning van Zwolle moet voor 250.000 Euri worden afgekocht en jullie maken je druk over een parelketttingen zonder kroonjuwelen 😉 Ga het zo lezen.
@ Martin: klopt negatieve beeldvorming is lastig mee om te gaan. Zeker door een niet betrokkene, kun je ook niet terugpakken. Ook een beetje makkelijk van mij. Mea Culpa.
Zoals D’66 moet weten als partij die vele rechters heeft voortgebracht….alleen met feiten kun je iets bewijzen. Hier hebben we het al eens over gehad. Laten we naar de toekomst kijken. Nou ja, succes kereltje sleept al aardig wat virtuele zetels binnen. Zie ook liever dat ze naar jullie gaan als naar de VVD. Die van 2 kanten wordt uitgekleed. Maar als ze ook niets beters te berde brengen als Marky Mark!
·Uit welke passages blijkt, dat Stentor-journalist Adri van Drielen geen objectief verslag geeft?
Zal het weer even lezen, maar ik vond het een té hossanah-toon van de plaatselijke Telegraf. Ook beeldvorming, weet ik maar dat is heel makkelijk te bewijzen.
Het blijft een feit dat vooral politiek-verslaggevers zéker zullen stemmen. Dus het zal niet altijd meevallen de politieke voorkeur te verheulen.
Bedankt voor de achtergrond-info over A3 van 3len.
Misschien is er een http://www.dejournalisten.nl zal eens kijken.
====
Adri signaleert dat de andere 2 er niet aan te pas kwamen. Ik wil zo graag weten waarom Jan J. er niet aan te pas kwam. Hij wilde toch zo graag? Hebben journalisten tegenwoordig geen tijd meer voor een interview/mini-peiling onder de aanwezigen of was hij er helemaal niet?
Dit:
Hoeveel mensen dan? Mat hij alleen aan de opkomst “de lift” af? Misschien gaven jullie wel consumpties weg en wilden er nog graag wat netwerken?
Wel leuk die debat-vorm. Er zijn bewegingen (landelijk en Europees) die geen enkele democratie lijken te kennen. Waar als de gebleekte leider een “Wildersje” doet de hele toko achteraan kuddet.
De Vries één slogan benadrukte: ‘Stop de betutteling van de overheid’. Heeft De Vries het voornamelijk over de gemeentelijke overheid gehad? Heeft hij voorbeelden genoemd van gemeentelijke betutteling?
Vind “betutteling” ook een populistische en veel te generaliserende term.
Kortom: had meer diepgang verwacht van iemand met 30 jaar ervaring. En vond het citaat té hallelujah. Neem wel aan dat ie er was trouwens. Ken ook (sport)journalisten die niet eens bij de wedstrijd zijn geweest en er over verslaan.
Dick,
Niet aan te pas = geen meerderheid achter zich. Iedere stemmer/stemgerechtigd lid heeft zijn eigen persoonlijk overwegingen waarom hij op de ene of andere kandidaat (niet) stemt.
Welke tijdsruimte en krantruimte een journalist krijgt, behoudens in Utrecht, is des redacties.
Uit stuk blijkt, dat er 31 stemgerechtigde D66-leden (van 106/114) waren t.o.v. 9 (van 60) in 2005. Ik heb begrepen, dat de PvdA met 500 leden blij is als er 20 leden op een ledenbijeenkomst aanwezig zijn.
Eén van de 2 slotvragen van gespreksleider Henk Jan Karsten was aan alle 3 lijsttrekkerskandidaten in een paar woorden kort hun verkiezingsthema/inzet neer te zetten.
Adri was er.
Hoi Martin,
Kan me ook wel voorstellen dat je niet dieper op de argumenten van de aanwezigen en op het stemgedrag ingaat.
Ha, ha, gelukkig hebben wij hier betere gratis blaadjes als in Utreg. Inderdaad de redactie bepaald, maar bij een krant als “De Stentor” zitten vast ook verslaggevers in de redactie? Vind het geen kwaliteitskrant, meer de “plaatselijke Telegraf” maar dat doet niet terzake.
31 man/vrouw vind ik niet veel. Wel een mooie stijging. Vreemd dat je er de cijfers van ander politieke partijen bijhaalt. Maar wel een mooie gelegenheid om het democratische gehalte van bijvoorbeeld D’66, PvdA en VVD te prijzen. In die club die art.1 van de GW wilde aantasten is niet eens sprake van een democratische partij. Dat zag je ook goed toen de hele kudde in de 2e Kamer meedeed met het “Wildersje”. Midden in een discussie, nou ja.
Dus één van de slotvragen werd door De Vries beantwoord met: ‘Stop de betutteling van de overheid’.
Het werd niet duidelijk of hij het voornamelijk over de gemeentelijke overheid had blijkbaar? Dus ontbreken ook de voorbeelden?
Vind “betutteling” zo’n populistisch woord.
Gelukkig dat de schrijver er tenminste bij was.