Zwolle – Joni de Vries, Cécile Trooster, Julia Mutter, Julia Wetzel, Monique Wols en Sant Beijderwellen, leerlingen van de Thorbecke Scholengemeenschap, mogen woensdag 27 mei naar het landelijke award gala in science center NEMO in Amsterdam. Hun filmpjes zijn genomineerd voor de Gouden Walvis.
Leerlingen uit 1H/A6 (de Moderne Mediaklas) van de Thorbecke Scholengemeenschap hebben in april in onze eigen regio professionals uit de wereld van Bètawetenschappen en technologie geïnterviewd en gefilmd. Dit materiaal is door de leerlingen gemonteerd tot een leuk en creatief filmpje en de beste filmpjes van elke klas zijn genomineerd om mee te dingen naar de Gouden Walvis, de award voor het beste filmpje. Het doel van dit project van science center NEMO is leerlingen een eigen beeld te laten creëren van dit beroepenveld en ze zo te interesseren voor een opleiding en/of carrière in bèta en technologie. De genomineerde filmpjes van de Thorbecke Scholengemeenschap betreffen interviews met goudsmid Maartje Trooster en geluidsvrouw Tjodi van Elk.
Award Gala
Het project wordt op woensdag 27 mei in NEMO afgesloten met een chique Award Gala waar de winnaar van de Gouden Walvis bekend wordt gemaakt. De jury bestaat uit Rob van Hattum (directeur NEMO en documentairemaker VPRO), Gerard Jacobs (directeur Jet-Net, partner van Tube Your Future) en Louise Fresco (vooraanstaand wetenschapster, schrijfster en columniste). Zij bepalen welk groepje met de Gouden Walvis en een MacBook naar huis gaat!
Gouden Walvis
Waarom de Gouden Walvis? De walvis is een groots dier dat in alle oceanen voorkomt en dus van alle markten thuis is. Het gebruikt de vernuftige techniek van sonar om zich te oriënteren en de juiste koers te bepalen. Verder zijn walvissen zeer sociaal en uiten ze hun creativiteit met het zingen van lange liederen die elk jaar weer anders zijn. Zie hier de parallel met alle eigenschappen nodig zijn om een fantastisch Tube Your Future filmpje te maken.
GAPP
Tube Your Future is ontwikkeld in het kader van het Gender Awarenss Participation Proces (GAPP) door science center NEMO in samenwerking met Jet-Net en Universum. GAPP is een Europees onderzoeksproject dat er op gericht is om meer leerlingen en vooral meisjes te interesseren voor een opleiding in bèta en techniek. Aan de ontwikkeling van Tube Your Future is een uitgebreid onderzoek vooraf gegaan, waarbij ook ouders, leerlingen en docenten bij betrokken waren.