De brandweer is zondag urenlang bezig geweest om kelders en kruipruimten in Assendorp leeg te pompen. Door de wolkbreuk kwamen veel straten blank te staan. Dat er bij extreme regenval grote problemen ontstaan werd al langer gevreesd door de gemeente en het waterschap.
De riolering in Assendorp kan maar 20 millimeter regenwater per uur aan. Dat zei Mark Heideveld, beheermanager water van de gemeente Zwolle, twee jaar geleden. Ook kon er destijds hooguit 20 millimeter water afstromen naar de stadsgracht. Hij voorspelde toen al dat kelders in de wijk zouden onderlopen als er meer dan 70 millimeter regen per uur valt in Assendorp.
En dat gebeurde gisterenmiddag, in korte tijd viel de regen met bakken uit de lucht. Veel straten kwamen blank te staan. De problemen waren groot in de omgeving van het provinciehuis en Park de Wezenlanden. Het werd een waterballet op de Assendorperstraat, maar de problemen waren veruit het grootst bij de Groeneweg en de Deventerstraatweg.
Kelders leegpompen
Jan Wittenberg, woordvoerder van de brandweer IJsselland kan dat beamen. “We hebben zo’n dertig meldingen van wateroverlast gehad, met name in Assendorp.” De Zwolse brandweer zette urenlang vijf brandweerwagens in om wijkbewoners met volgelopen kelders en kruipruimten te helpen.
De gemeente en het waterschap wisten al langer dat de Deventerstraatweg het zorgenkindje van de wijk is bij hevige stortbuien. De straat is het laagstgelegen gebied van Assendorp en daarom werd er eind vorig jaar begonnen met de aanleg van een honderd meter lange buis, onder het spoor door, naar Zwolle-Zuid.
Voorsorteren op wateroverlast
Bij extreme buien moet in de toekomst het overtollige regenwater via deze verbinding worden afgevoerd. Tijdens de herinrichting van het Azaleapark is er voorgesorteerd op wateroverlast. Onder het park is een waterberging aangelegd van 500 kuub en die moet verbonden worden met de dikke afvoerpijp tussen de Deventerstraatweg en Zwolle-Zuid.
Het stationsgebied dat de afgelopen jaren flink op de schop is gegaan speelt ook een belangrijke rol om Assendorp in de toekomst droog te houden. Onder de Oosterlaan liggen infiltratiekratten waardoor het regenwater snel weg kan stromen. Langs de straat is veel groen, de zogenaamde wadi kan in korte tijd veel regenwater verwerken.
Het Stationsplein kan 90 millimeter regenwater per uur wegwerken. Het plein ligt op een veld van infiltratiekratten en beschikt over een grote afvoerkolk. Zelfs als er meer water valt, is er nog geen man overboord. Dan treedt een noodsysteem in werking waardoor het water in de ondergrondse fietsenstalling stroomt. “Er komt dan een laag van maximaal tien centimeter water in te staan,” weet Heideveld.
Tegels wippen
Bewoners in Assendorp hebben de afgelopen jaren ook hun steentje bijgedragen door stenen te verwijderen uit de wijk. Volgens de gemeente zijn er door de wijkbewoners al veel geveltuinen en groene daken aangelegd. Verder zijn er al tientallen parkeerplaatsen omgetoverd in groenstroken.
Het totaalpakket aan rigoureuze maatregelen en de initiatieven vanuit de wijk om tegels te wippen moet er in de toekomst voor zorgen dat Assendorp droge voeten houdt bij hoosbuien.