Zwolle – De gemeente Zwolle start met ingang van september met de inzameling van huishoudelijk kunststof verpakkingen. Het kunststof verpakkingsafval wordt ingezameld via ongeveer 60 bovengrondse verzamelcontainers die bij de glas-, textiel en papiercontainers worden geplaatst. Voorafgaand aan de inzameling per september is er nu al de mogelijkheid om gratis kunststof verpakkingsafval gescheiden weg te brengen naar het afvalbrengstation van ROVA. Alle inwoners van Zwolle krijgen eind augustus uitgebreide informatie over de nieuwe inzameling thuisgestuurd.
De gemeente Zwolle heeft gekozen voor een inzameling via bovengrondse verzamelcontainers omdat deze mogelijkheid geen extra kosten met zich meebrengt voor de inwoners en goed uitvoerbaar is. ROVA plaatst de speciale verzamelcontainers voor kunststof verpakkingsafval eind augustus. Daarnaast wordt er vanaf januari 2010 een tweejaar durende proef gestart in een nader te bepalen gebied van Zwolle. In dit proefgebied gaan bewoners het kunststof afval omgekeerd inzamelen door het kunststof gescheiden in te zamelen in de minicontainer. Deze wordt dan, evenals papier en gft-afval, huis-aan-huis geleegd. Het afval dat niet gescheiden kan worden aangeboden kunnen de bewoners van het proefgebied als restafval kwijt bij de (ondergrondse) verzamelcontainers.
Positieve gevolgen voor het milieu
Vanaf 2010 moet elke Nederlandse gemeente kunststof verpakkingsmateriaal inzamelen. Het doel is dat in 2012 42% van al het kunststof afval wordt gerecycled. Meer dan 20% van de inhoud van de restafvalcontainer bestaat uit plastic verpakkingen die nu gescheiden en gerecycled kunnen worden. Het ingezamelde kunststof wordt gerecycled tot grondstof voor nieuw verpakkingsmateriaal. Recycling zorgt er daarnaast voor dat er minder kunststof in afvalverbrandingsovens verdwijnt, waardoor een CO2-reductie wordt behaald.
Geen extra kosten voor bewoners
De kosten voor de gescheiden inzameling worden gedragen door de verpakkingsindustrie. De burger betaalt niet extra voor de inzameling van plastic. Het heeft juist als voordeel dat er straks minder verpakkingsafval in de restafvalcontainer zit, waardoor er minder restafval afgevoerd hoeft te worden.
Meer informatie?
Ow nee h?! Toch niet NOG een container?!? Net nu ik een mooi plekje voor mijn bakken heb gemaakt gaan ze er nog eentje bij poten!
En het is sowieso dikke vette onzin! In Maastricht moest je ook aaaaalles scheiden. Werd je echt niet goed van! Daar kosten de vuilniszakken 1 euro per stuk. Want restafval had je eigenlijk toch niet meer. (Dat was het idee.) Alleen als 1 persoonshuishouden krijg je dan toch een probleem! Er blijft altijd wel ergens aan plastic, blik of papier iets aan etensresten zitten. En doordat het zo ontzettend gescheiden wordt duurt het lang voordat er weer iets opgehaald wordt. Dus alles staat maar wat te verschimmelen en verrotten.
Uiteindelijk pak je gewoon regelmatig de auto en rij je even naar het milieustation. Hoezo milieuvriendelijk?!?
Laat het alsjeblieft bij max. 3 containers blijven… Gelukkig hebben we hier nog geen papiercontainer en doen we het netjes in een doosje in de schuur.
Het scheiden van je afval vind ik prima, maar op den duur 4 containers in je tuin vind ik te veel van het goede. Zoals het nu geregeld is met een glas container, doe het ook op zo’n manier voor plastic.
Zoals ik het lees krijg je er geen kliko bij, maar komen er een soort van glasbakken. Wipstrik en Assendorp zijn sowieso nauwelijks meer klikos.
Hierdoor dacht ik dat we er weer een container bij krijgen.
kunststofinzameling
nee, de container die je nu gebruikt voor je restafval ga je voor kunststof gebruiken. Het restafval breng je naar de ondergrondse container, Als je in het proefgebied woont. Zo blijft je aantal containers bij huis hetzelfde.