Liiban A., een 27-jarige Zwollenaar, ontkent betrokken te zijn bij de bijna dodelijke steekpartij nabij het Esso-tankstation op de Ceintuurbaan. Op zondag 27 maart 2022 raken vier mannen slaags. De ruzie eindigt in een bloedige steekpartij. Het slachtoffer overleeft het ternauwernood. De messentrekker Yayha M. (23) werd eind vorig jaar tot een gevangenisstraf van 6 jaar veroordeeld vanwege de poging tot doodslag. Maandag stond Liiban A., een vriend van M., terecht in de rechtbank in Zwolle.
Het slachtoffer en een vriend rijden op de onheilsdag in de vroege ochtend naar Zwolle. Het duo is wezen stappen bij Lucky in Rijssen. Op de Ceintuurbaan stoppen ze bij de Esso om te tanken. Daar komen ze Yayha M. en Liiban A. tegen. Ze hebben een lift nodig naar Holtenbroek en stappen in de auto bij het slachtoffer.
Het slachtoffer vraagt de mannen om 6 euro benzinegeld. Dat willen ze niet betalen en er ontstaat een conflict in de auto. Het slachtoffer wil dat de twee Somalische mannen uitstappen. Uiteindelijk doen ze dat, maar een van beiden trekt de autosleutels uit het contactslot.
Doordrenkt met bloed
In het tankstation vallen over en weer wat klappen, er wordt gegooid met raamwissers uit de emmers in het tankstation en geslagen met een broekriem. De vechtpartij verplaatst zich naar de overkant van de Ceintuurbaan. Op een grasveld bij de Caspar Fagelstraat en de Meppelerstraatweg wordt het slachtoffer meerdere keren met een mes gestoken.
Korte tijd later rijdt een politiewagen over de Ceintuurbaan. De agenten zien twee mannen opdoemen op de kruising met de Meppelerstraatweg. Een van de mannen is doordrenkt met bloed. Hij heeft steekwonden in zijn borst, buik, arm en bovenbeen. Bovendien is hij in zijn hals gestoken met een slagaderlijke bloeding tot gevolg, heeft hij een klaplong, een flinke bloeding in zijn borstholte en een slagaderlijke bloeding van zijn pols.
Meer dood dan levend
Een ambulance is snel ter plaatse en die brengt het slachtoffer, meer dood dan levend, naar het op een steenworp afstand gelegen Isala ziekenhuis. Van Yayha M. ontbreekt op dat moment ieder spoor. Een wijkagent fietst ondertussen naar de plek van het incident. Bij de afrit van de snelweg ziet hij een man rennen. De wijkagent grijpt de man bij de kladden. Het blijkt Liiban A. te zijn. Hij wordt aangehouden en zes dagen later vrijgelaten in afwachting van de behandeling van zijn strafzaak.
Het slachtoffer werd met spoed geopereerd en belandde in zorgwekkende toestand op de intensive care. Hij overleefde de steekpartij, maar is de rest van zijn leven getekend door grote ontsierende littekens.
Slaande bewegingen maken
Liiban A. koos ervoor om niet in de rechtbank te verschijnen. Hij liet het over aan zijn advocaat. De rechter leest een getuigenverklaring voor van iemand die zag dat twee mannen bovenop het slachtoffer zaten en slaande bewegingen maakten. Liiban A. ontkende dit bij de politie. Hij gaf wel toe dat hij bij de ruzie in het tankstation was maar daarna is weggerend. “Ik was alleen maar aan het rennen,” aldus A.
Een overeenkomst tussen de veroordeelde messentrekker en Liiban A. is dat beide mannen een pittig strafblad hebben. Yahya M. verblijft sinds 2019 in Nederland. In een paar jaar tijd bouwde hij een strafblad van tien pagina’s op. Hij maakte zich onder meer schuldig aan gewelddadige straatroven en belandde acht maanden in de cel. Voor die tijd verbleef de Somaliër in het Verenigd Koninkrijk.
Veroordeeld voor geweld
De Britse rechter legde hem daar een celstraf op. Liiban A. heeft volgens de officier van justitie ook in korte tijd een behoorlijke documentatie opgebouwd. Zo werd hij onder meer veroordeeld voor geweld in 2019. Tevens maakte hij zich schuldig aan bedreiging en heling. In 2018 belandde hij in het Verenigd Koninkrijk in de gevangenis vanwege drugshandel.
“Hij had een klein aandeel in een groter geheel waarbij het slachtoffer bijna is doodgestoken,” stelt de officier van justitie. Ze wil dat A. daarvoor een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden krijgt opgelegd. Ze neemt het A. kwalijk dat hij ten tijde van de ruzie onder invloed van alcohol was. Ze is niet te spreken over de proceshouding van A., opnieuw een parallel met zijn makker Yayha M. Beide mannen ontkenden de ten laste gelegde feiten en beriepen zich regelmatig op hun zwijgrecht.
Werk snel weer kwijt
Het OM maakt zich daarnaast grote zorgen over de weigering van Liiban A. om mee te werken met de reclassering. “Hij is in Nederland met een studie gestart en gestopt, hij had even werk en was dat snel weer kwijt,” zegt de officier. “Dat hij niet mee wil werken is jammer, hij kan wel wat hulp gebruiken om mee te komen in onze maatschappij.”
“Het slachtoffer mishandelde mijn cliënt als eerste bij de Esso,” zegt advocaat Kees Kok. “Dat is de conclusie van de politie na het bekijken van de camerabeelden van het tankstation.” De raadsman vraagt de rechtbank om Liiban A. vrij te spreken van openlijk geweld. Hij vindt dat het bewijs te mager is. Als de rechtbank toch tot een bewezenverklaring komt is 3 maanden onvoorwaardelijke celstraf in zijn ogen te zwaar.
Gevangenisstraf gelijk aan voorarrest
“De vraag is of de ernstige gevolgen voor het slachtoffer moeten doorwerken voor mijn cliënt.” Kok stelt de rechtbank voor om Liiban A. te veroordelen tot een gevangenisstraf van 6 dagen, de tijd die hij al in voorarrest heeft doorgebracht, eventueel gecombineerd met een taakstraf.
De hoofdverdachte Yayha M. is in hoger beroep gegaan tegen zijn veroordeling. Liiban A. moet twee weken wachten voor de rechtbank uitspraak doet in zijn strafzaak.