Soms verlang ik terug naar goeie ouwe tijden, hoewel ze minder goed waren dan ze achteraf lijken, maar dat terzijde, waarin alle voetbalwedstrijden in de eredivisie ’s zondagsmiddags om half drie werden gespeeld.
Nu wordt er op vrijdag, zaterdag, zondag en soms, over het weekend heen, op maandag, een hele competitieronde gespeeld. Ja, omdat elke wedstrijd dan gezien kan worden op een betaalzender. En ja, ik weet dat dat voor de voetbalclubs enorm veel geld oplevert.
Al die hoge inkomsten hebben, naar mijn idee, geleid tot heel hoge salarissen van, en enorme transferbedragen voor spelers. Dat lijkt als een uitdijende spiraal voorlopig nog niet beteugeld te worden.
En dan te bedenken dat in Nederland het betaalde voetbal pas in 1954 werd ingevoerd. De amateurclubs speelden daarvoor een grotere rol bij de liefhebber van voetbal. Dat was tot 30 augustus 1962 op de zondagmiddag goed te merken op de Oude Vismarkt. Er was geen internet, geen teletekst en daarom kwamen meer dan honderd mannen iedere zondag weer samen, bij sigarenhandelaar Piet Kok op nummer 17 om de voetbaluitslagen te bekijken.
Geïnformeerd door een netwerk dat zich over heel Nederland uitstrekte, gaf Piet op grote vellen papier in de etalage de uitslagen door, met een uitgestreken gezicht want het mocht geen klanten kosten. De aanwezigheid van aanhangers van PEC en Zwolse Boys stond garant voor eindeloze discussies en pesterijen over en weer. En dat alles doorgaans in een onvervalst Zwols accent.
Volgens de Zwolsche Courant van toen verdrongen zich drommen mensen op hoogtijdagen voor de winkel. Niet zelden werd het glas van de etalageruiten op zijn sterkte beproefd en moest de politie een oogje in het zeil houden om verkeersopstoppingen te voorkomen.
Nadat Piet Kok ermee stopte werd deze traditie voortgezet voor de etalage van de Zwolse Courant aan de Melkmarkt, maar het werd nooit meer wat het geweest was.
Ikzelf ben nooit gaan kijken bij Piet Kok. Ik had genoeg aan de voetbal- en toto-uitslagen die door Frits van Turenhout werden voorgelezen. Zijn markante manier van voorlezen heeft hij 25 jaar lang volgehouden. Vooral de uitslag 0-0 sprak hij bijzonder uit. Het leverde hem de bijnaam Mister Null-Null op.