Zwollle – Ruim 80% van de gepleegde misdrijven in Nederland, heeft een financiële oorsprong. Dit wil zeggen dat het misdrijf wordt gepleegd met de intentie om er een financieel voordeel mee te behalen. Of het nu gaat om een beroving, het stelen van auto’s en fietsen, het handelen in drugs, inbraak, prostitutie, al deze -en nog vele andere delicten- worden gepleegd om er (makkelijk en of snel) geld aan te verdienen.
Door al deze onrechtmatig verworven inkomsten af te nemen, zullen daders geen voordeel meer hebben van hun criminele verdiensten. De opgelegde straf na een veroordeling mag nooit de investering waard zijn geweest. Met andere woorden; Politie IJsselland rekent af met criminelen! Politieregio IJsselland gaat voor veiligheid. Niet voor niets staat het korps al jaren in de top van de veiligste korpsen. Door middel van goede handhaving en een goede informatiehuishouding kan een groot gedeelte van de criminaliteit voorkomen worden. Helaas leert de ervaring dat niet alle criminaliteit voorkomen kan worden. In dat geval zal door middel van onderzoek geprobeerd moeten worden de dader of daders zo snel mogelijk op te sporen. De snelheid waarmee dit plaatsvindt, heeft direct invloed op het veiligheidsgevoel en dus tevredenheid van de burger.
Niet alleen de snelheid waarop zaken worden opgelost is van belang. Dat er voldoende bewijs wordt vergaard om de daders goed veroordeeld te kunnen krijgen en zij hun straf niet ontlopen, heeft direct invloed op het veiligheids- en rechtvaardigheidsgevoel van de burger. Naast de snelheid en de bewijslast heeft een derde component grote invloed op de veiligheidsbeleving van de burger. Dit is het afnemen van het financiële voordeel dat de dader heeft behaald met het plegen van het misdrijf. Door het afnemen van dit voordeel zichtbaar te maken zal er ook een preventieve werking vanuit gaan. Dit is waar FinEC (Financieel Economische Criminaliteit) zich op richt. Ongebruikelijk Bezit
Iedereen kent ze wel; van die types die in een te dure auto rijden waarvan je op je klompen aanvoelt dat ze die nooit op een eerlijke manier hebben kunnen aanschaffen. Mannen of vrouwen die zonder een goede baan die altijd het nieuwste van het nieuwste op gebied van computers, telefoons, kleren of radio’s en breedbeeldtelevisies hebben. Waarvan iedereen altijd denkt: “Waar doet ‘ie dat van?”. Dit zijn signalen die steeds vaker de start zijn van een (financieel) onderzoek. Onderzoeken die vanuit het Finec onderdeel ‘Ongebruikelijk Bezit’ gestart worden doordat bijvoorbeeld een wijkagent dit zelf waarneemt of hier informatie over aangeleverd krijgt via buurtbewoners. Het geeft richting de sociale omgeving van de crimineel een gevoel van rechtvaardigheid als deze rijkdommen kunnen worden afgenomen indien ze van onrechtmatige activiteiten afkomstig blijken te komen. Zeker omdat dergelijke luxe goederen een grote aantrekkingskracht hebben op jongeren.
Speerpunten
Naast het onderdeel Ongebruikelijk Bezit richt Finec zich op de speerpunten Hennep, Marktplaatsfraude, Hypotheekfraude, Faillissementsfraude. Dit zijn een beperkt aantal speerpunten waarmee IJsselland maximale impact wil realiseren op het gebied van Financieel Economische Criminaliteit. Om dit te kunnen realiseren zijn een aantal ontwikkelpunten vastgesteld. Zo wordt er bijvoorbeeld een Taskforce Finec opgericht. Dit is een tijdelijk team van politiemensen met een vaste kern van financieel experts, periodiek aangevuld met rechercheurs van andere wijkteams. Deze teamrechercheurs kunnen dan in de praktijk ervaring en kennis op doen op gebied van de aanpak van Financieel Economische Criminaliteit.
Pilotregio
Aangeven die hap!
Het moment om al die (lichtgetinte-) patsers met petjes in veel te grote auto’s aan te geven!
@Henk, de echte schurken zijn blank en je kunt nog op ze stemmen ook.;D
Mooi gesproken Zwolleeder.
Zo is het maar net.;D
ik ben het niet vaak eens met henk, maar ik vind nu dat hij groot gelijk heeft.
Inderdaad heren.
Heren Jan en Zwolleeder wel te verstaan. Dit plan vind ik overigens vreemd klikkerig en overdreven bemoeizuchtig. Wat heb jij er nou mee te maken hoe iemand aan iets komt wat wel eens te duur voor hem/haar zou kunnen zijn. Straks gaat Jan en alleman iedereen aangeven. Zodat die mensen nodeloos worden nagetrokken? Zijn er echt mensen die zich regelmatig afvragen: “Waar doet ie ’t van?”. Jammerlijk, misschien moeten ze zelf eens een leven gaan nemen.
Ze mogen mij wel natrekken, ik heb niets te verbergen. Als je eerlijk in deze maatschappij staat maakt het toch niet uit? Voor mensen met duistere praktijken wel, aanpakken die handel.
Kun je ook registreren wie er bij een bank werkt, koopt ie dit jaar een nieuwe auto dan weet je 100% dat jij hem betaald hebt voor hem.
Onderzoeker, laat je naast natrekken ook meteen even nakijken:D
Gelukkig is het korps wel veilig.
Maar wat is nu de strekking van dit verhaal?
De kop geeft aan dat de politie hulp zoekt, de rest van de tekst geeft echter enkel aan wat Politieregio IJsselland zelf aan dit soort criminaliteit doet.
Ik krijg meer het gevoel dat Politieregio IJsselland zichzelf een veer in de kont steekt.
Onderzoeker,
Is dat de conclusie die we kunnen trekken uit de politieke wereldgeschiedenis?
PS: mijn opmerking van 17.59 was als flauw grapje bedoelt, beetje impulsief van me misschien
😉
Ohoh… En nu rijd ik voor mijn bedrijfje regelmatig in de patserbakken van anderen… Zullen de buren nu gaan klikken?
De aanhef van het artikel is eigenlijk al fout.
In NL mag je niet discrimineren, dus ook niet meteen oordelen over eigenaren cq. bestuurders van de grotere auto.
Dan moeten we al onze kamerleden ook gaan aanhouden ;D
Ik ken ook diverse hardwerkende ondernemers die met een PCHoofttractor rijden.
Nu moeten we de Politie gaan helpen… Ik zou niet weten hoe?
Onlangs moesten we als burgers de fietsers in winkelcentrum Zwolle Zuid ook al gaan aanspreken..
Gaan wij straks voor de orde zorgen, of was daar iets van de Politie voor bedoeld?
Het is de taak van de Politie om de foute jongens er tussen uit te halen.
In Zwolle valt het statistisch gezien nog mee, maar in andere grote steden zie je ondertussen een meerderheid met petjes in dergelijke automobielen rondrijden (dan doen ze op hun snipperdag…).
Er zijn er ook een paar die iets meer snipperdagen hebben dan de gemiddelde burger met een dergelijke auto. Maar dat is de taak van overheden om dat te onderzoeken (wij betalen).
Dit vind ik wel heel belangrijk. Je moet gewoon zorgen, dat crimineel gedrag nooit de moeite waard is!
De auto die ik rij is geleased en zou ik ook niet kunnen rijden als ik hem zelf zou moeten betalen. Mij mogen ze best eens controleren. Bij zo’n operatie ochtendgloren hebben ze mij een tijdje geleden ook mijn gegevens nagetrokken. Prima! Als ze met dat soort acties voorkomen, dat ook mijn 3e Seat Leon gejat wordt hoor je mij niet klagen!
De politie heet tegenwoordig blijkbaar pilotie. Er is ook ook een plukze-wetgeving, die nauwelijks werkt. Nu gaat Ijsselland zoiets dunnetjes overdoen. Laatst las ik dat bij een huiszoeking 30000 euro aan contacten was gevonden. De verklaring van de verdachte dat ie graag veel contant geld in huis had, was voldoende voor de rechter om dat niet als bewijs te gebruiken. Bovendien, een slimme crimineel koopt geen auto, maar least er een ofwel, zorgt er voor dat ie zo weinig mogelijk (aantoonbare) bezittingen in natura heeft.
Rechercheren is een ding, maar bewijzen is iets anders.
Ik wens IJsselland veel succes, maar verwacht er weinig van. Vooralsnog zie ik het als het zoveelste borstklopverhaal.
precies Toon, ik denk dat de gem crimineel toch wel zo slim is om niet de auto op eigen naam te hebben en dan kan je met NSB praktijken wel proberen deze crimineel aan te pakken maar zodra uitkomt dat jij diegen bent die hem heeft aangegeven dan kan je zelf ook de sjaak zijn. Laat de pliesie het zelf maar onderzoeken. hou zo’n kerel aan en geef de auto pas weer als hij een bewijs van inkomen kan overleggen, maar dan komen we steeds meer in een pliesiestaat hé?