Zwolle – “Toewijding betekent: met het gezicht naar de ander gaan staan.” Deze woorden sprak Doekle Terpstra vrijdag tot studenten en medewerkers van de Gereformeerde Hogeschool. Tijdens de officiële opening van het studiejaar stond het jaarthema ‘Toewijding’ centraal. Volgens de voorzitter van de HBO-raad zijn andere steden jaloers op Zwolle als studentenstad.
“Veel steden zouden graag een hogeschool of universiteit hebben, vanwege de dynamiek die een studentenpopulatie met zich meebrengt. Zwolle groeit als studentenstad en dat is een goede zaak”, vindt Terpstra. Volgens hem kenmerkt de GH zich als een hogeschool die er wil zijn voor de gemeenschap. “Bij jullie staat telkens de vraag centraal: hoe kunnen we elkaar aanvullen? Dat is een goede houding die betrokkenheid oplevert tussen docenten en studenten”, aldus Terpstra. Ook de aanwezige ouders sprak Terpstra toe: “Jullie denken misschien dat je je kinderen nu langzamerhand kwijt raakt, maar dat is niet zo. De komende 4 jaar is misschien wel het meest belangrijk voor de persoonlijke vorming van jullie kinderen.
Tijdens je studie word je kritisch op jezelf en stel je jezelf de vraag: wat wil ik, wie ben ik? Dat kan spannende gesprekken opleveren tussen kind en ouder. En door zo met elkaar te praten krijg je een andere, diepere band.” Terpstra greep het moment van de opening ook aan om alvast vooruit te kijken naar het behalen van het bachelordiploma. Hij kenmerkt de bachelor als iemand die startbekwaam is voor de beroepspraktijk. Volgens Terpstra herken je zo iemand aan 4 elementen: een gedegen vakinhoudelijke kennis, een onderzoekende houding, weten wat het betekent om als professional te werken en weten hoe je je verhoudt tot een ander (ethiek).
Timmerman
Jacob Schaap, voorzitter van het College van Bestuur van de GH, werkte in zijn toespraak het jaarthema ‘toewijding’ verder uit. “Als je gelooft in je werk is elke dag een bijzondere dag. Of je nu thuis bent, studeert, colleges volgt, stage loopt of een tentamen maakt: gelóóf in je werk! Dát is toewijding.” Mensen die toegewijd zijn in hun leven, maken volgens Schaap het verschil. “Voor onze studenten geldt dat zeker. Als je gaat werken met kwetsbare mensen dan moet je weten wie je zelf bent, wat je belangrijk vindt en hoe je tegen andere mensen aankijkt. Een timmerman neemt zijn gereedschapskist mee naar zijn werk. Daarin zit wat hij nodig heeft om goed zijn werk te kunnen doen. Maar een leerkracht, hulpverlener of verpleegkundige neemt alleen zichzelf mee. Hij moet weten wat hij, als persoon, in huis heeft als hij kinderen of volwassenen in zijn werk wil helpen”, aldus Schaap.
Nieuwbouw
Er studeren dit jaar ruim 1400 studenten aan de Gereformeerde Hogeschool. De GH maakte de afgelopen jaren een enorme groei door. Het totaal aantal studenten is in de afgelopen 10 jaar tijd zelfs verdubbeld. Tijdens de officiële opening van het studiejaar haalde Schaap in dit verband de plannen voor nieuwbouw aan. “Graag zouden we in de toekomst een bijeenkomst als deze opening in ons eigen gebouw houden. Maar het gebouw aan de Grasdorpstraat is voor ons al een aantal jaren aan de krappe kant. Dit jaar stijgen de aanmeldingen zelfs met ruim 10% ten opzichte van vorig jaar. Vorige week kregen we van de Gemeente Zwolle te horen dat ze ruimte willen maken voor de GH op een nieuwe locatie. We zijn daar blij mee! Met dank aan de inspanningen van onze burgemeester, wethouders, ambtenaren en gemeenteraadsleden kunnen we nu gerichter aan de slag met onze nieuwbouwplannen”, aldus Schaap.