Zwolle – Zwollenaren kunnen zich "rijk" wanen. Was het niet eind augustus, dat het Oosterenkstadion weer aan Zwolle werd teruggegeven? Zaterdagmiddag werd deze geste gevolgd door de symbolische teruggave van het Rodetorenplein aan Zwolle. Met een knipooog naar het verre roemrijke verleden van de stad, werd even na tweeën met een ferme slag op de gong door wethouder Janco Cnossen, dit lot ingezet en naderhand bezegeld.
Zwolle is weer een "nieuw" evenemententerrein met een capaciteit van rond de 5000 bezoekers rijker. De herinrichting van het plein is een onderdeel van het Ontwikkelingsprogramma Binnenstad, met als belangrijk doel, het verbeteren en aantrekkelijk maken van de verbinding tussen Maagjesbolwerk en de Diezerpromenade. Op het plein is ruimte voor voetgangers, terrasjes, warenmarkt en eventuele evenementen.
Burgemeester Henk-Jan Meijer gevangene van zijn eigen stad!
Het Rodetorenplein heeft na de herinrichting de vorm van een landtong gekregen, welke refereert aan de situatie in vroegere eeuwen, waarin bloeiende handel op de landtong plaatsvond. Met name de Bentheimer zandstenen werden hier per boot aangevoerd en afgeleverd voor verder transport of voor gebruik in de stad. Na een kort welkomstwoord, was, zoals gezegd, met de gongslag, de eerste handeling voor de wethouder. Hierna volgde een lightshow, muziek en dansperformance, waarbij de roemruchte handel in zandsteen kunstzinnig werd uitgebeeld.
Gudrun Soujon
De danseres Gudrun Soujon van de 3 mansformatie met Franco Frankenberg (slagwerk) en Willem Schulz (cellist) nam tijdens de show, al dansend, een aantal zandstenen blokken van meerdere kunstenaars in ontvangst en gaf deze een plekje op het podium. Deze Bentheimer zandsteen zijn met 10 drijvende bedden door kunstenaars van het kunstenaarscollectief OXO (Nederlandse en Duitse kunstenaars) meegenomen op een vaart van Bad Bentheim naar Zwolle. Na dit kunstzinnige intermezzo, onthulden wethouder Janco Cnossen en mevrouw Carin Stader-Deters, loco-burgemeester van Bad Bentheim, beiden in middeleeuwse stadhouderskledij, een zandstenen plaque.
Vervolgens werd voor genodigden in Xanders Bazaar, onder het genot van een hapje en een drankje, de historie nog eens opgehaald. De vele bezoekers van deze oplevering, konden na de officiële ceremonie kennis maken met een aantal middeleeuwse beroepen en levenswijze van die tijd. Het laatste werd uitgebeeld door figuranten van het Zwolse Michaëls Gilde, vallend onder de Stichting Levende Stadsgeschiedenis Zwolle, de Ridders van de IJssel en meerdere groepen. Groot was de belangstelling voor de kopie van een echte Hanze Kogge uit de 15e eeuw. Hiervoor was de Kamper Kogge bij het plein afgemeerd.
Mevrouw Carin Stader-Deters, loco-burgemeester van Bad Bentheim
is deze laatste foto wellicht een kleine knipoog naar het declaratiegedrag van onze burger vader?
Hoe is het declaratiegedrag van onze burgervader?
Ik kan me niet herinneren dat er met het declaratiegedrag van de burgemeester iets mis zou zijn geweest, ik vind het sportief van hem dat ie letterlijk zn nek uit heeft gestoken haha
mooie fotoreeks!
Foto-update!
Hanze
Ik weet niet wie het “Hanzefestival” heeft georganiseerd, een week voor dit inspirerende gebeuren op het Rodetorenplein, maar ze moeten zich maar eens goed achter hun oren krabben. Wat ik afgelopen zaterdag op het vernieuwde Rodetorenplein heb gezien heeft mij 10 x meer “Hanzegevoel” gegeven dan het gebeuren bij de Sassenpoort een week ervoor.
Beste Lieke, dat is een groot compliment voor de Stichting Levende Stadsgeschiedenis en haar St. Michaelsgilde in goede samenwerking met de Gemeente Zwolle. De Zwolse Hanze speelde zich uitsluitend af in de 14e en 15e eeuw en dat sfeerbeeld hebben de deelnemers op deze prachtige historische lokatie goed weten uit te beelden.