Muntendammer steelt blikje bier op station Zwolle en verdwijnt 7 maanden achter de tralies

NS Veiligheid en Service
Foto: Peter Denekamp

Peter K. (41) uit Muntendam onderbrak eind vorige maand in Zwolle kortstondig zijn treinreis naar het noorden van het land. Hij stapte uit de trein om, volgens eigen zeggen, beltegoed te kopen. Veertien dagen later was hij nog in Zwolle. Peter K. werd woensdag met een arrestantenbusje vanuit de gevangenis in Zwolle overgebracht naar de politiesnelrechter. Die verlengde het verblijf van Peter K. in Zwolle met ruim een half jaar.

De Muntendammer stapte op woensdagavond 20 december uit de trein op perron 5 en ging de kiosk binnen. Hij werd gadegeslagen door de machinist van de wachtende trein. Die zag dat K. een blikje bier uit de koeling pakte en in zijn jaszak stopte. De machinist waarschuwde een NS-collega van Veiligheid en Service.

Dreun op zijn gezicht
Zij sprak Peter K. aan bij de drempel van het winkeltje op het perron en daar was K. niet van gediend. Hij begon te schelden en weigerde mee te werken. Meerdere handhavers van de NS schoten hun collega te hulp en een van de boa’s kreeg een flinke dreun van Peter K. op zijn gezicht. Op camerabeelden is te zien dat de Muntendammer zich telkens probeert los te trekken om te vluchten. Uiteindelijk wordt hij door de NS’ers tegen de grond gewerkt en in bedwang gehouden. De Zwolse politie kwam eraan te pas en K. werd aangehouden.

De snelrechter wil van K. weten of het klopt dat hij een blikje bier heeft gestolen. “Nee, ik wilde beltegoed kopen en toen ging mijn telefoon,” zegt K. “In de stress heb ik het blikje in mijn zak gestopt en in de deuropening wilde ik de telefoon aannemen.” De politierechter begrijpt er weinig van: “U had dat blikje toch ook gewoon even kunnen terugzetten?”

Het stoort de politierechter dat Peter K. ervoor koos om meteen met ziektes te gaan schelden op het moment dat de handhaver hem aansprak bij de uitgang van de kiosk en dat het vervolgens uitloopt op geweld. “Zij zat gelijk aan mij en dat is niet zo netjes,” zegt Peter K. Hij ontkent dat hij een medewerker van Veiligheid en Service een stomp in zijn gezicht heeft gegeven. “Als er geweld wordt gebruikt en er schiet even een arm van mij uit, dan is het ineens slaan,” aldus de Muntendammer.

Omvangrijk strafblad
De handhaver die uitgescholden en in zijn gezicht is geslagen, eist een schadevergoeding van 400 euro. “Wat vindt u daarvan?” vraagt de snelrechter. “Compleet bananas, dan had hij maar op een normale manier zijn functie moeten uitvoeren,” reageert K.

De rechter werpt een blik op het omvangrijke strafblad van de Muntendammer. “Ik zie dat u tot 9 december in detentie heeft gezeten en dan gaat het elf dagen later weer mis,” concludeert de rechter. Het verbaast hem des te meer dat de man nog in zijn proeftijd zit en er drie voorwaardelijke gevangenisstraffen boven zijn hoofd hangen.

“Alle hulp en de wetenschap dat hij in drie proeftijden zit, zetten weinig zoden aan de dijk,” stelt de officier van justitie. Hij acht het ongeloofwaardig dat K. het blikje bier per ongeluk in zijn zak stopte. Het OM eist een onvoorwaardelijke celstraf van 3 maanden. De officier verzoekt de rechter om de drie voorwaardelijke celstraffen om te zetten in onvoorwaardelijke.

Schadevergoeding betalen
“Bij elkaar opgeteld komt het op 7 maanden gevangenisstraf. Wat vindt u van de eis van de officier?” vraagt de rechter aan K. “Ik ben de man met het strafblad en trek toch aan het kortste eind,” zegt K. “Het is wat het is.”

Voor de rechter is het zonneklaar. Hij acht de Muntendammer schuldig aan diefstal van het blikje bier, belediging van de handhavers, mishandeling van een boa en verzet bij aanhouding. “Tijdens de jaarwisseling zijn tweehonderd agenten gewond geraakt omdat ze gewoon hun werk deden,” zegt de politierechter. “Van het geweld tegen mensen die hun werk doen moeten we af!”

De snelrechter volgt de eis van het Openbaar Ministerie. Peter K. moet in totaal 7 maanden de gevangenis in. De 14 dagen die hij al in voorarrest heeft gezeten worden ervan afgetrokken. De rechter geeft meteen een bevel tot gevangenhouding af waardoor de Muntendammer tot in de zomer achter slot en grendel blijft. Ook moet hij de mishandelde NS’er 400 euro schadevergoeding betalen.

Foto 1
NS Veiligheid en Service - Foto: Peter Denekamp
NS Veiligheid en Service
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)