De Grote Zaal van de Stadkamer heet sinds vrijdag Christa Westerhofzaal. Op Internationale Vrouwendag onthulde haar geëmotioneerde partner Bep de Groot het naambord, dat komend jaar op de deur van de zaal prijkt.
De Stadkamer riep onlangs op om Zwolse vrouwen te nomineren naar wie de Grote Zaal in de bibliotheek kon worden vernoemd. Er kwamen zo’n vijftig inzendingen binnen en veel waren zo bijzonder dat besloten werd om ook twee workshopruimtes te voorzien van een Zwolse vrouwennaam.
De jury, bestaande uit Hettie van Aalderen van het Zwols Vrouwenplatform, historica Lucia de Vries en Samuela Evenboer, medewerkster bij Stadkamer, besloot de Grote Zaal te vernoemen naar Christa Westerhof.
Christa Westerhof
Christa Westerhof (62) van de gelijknamige boekhandel overleed eind vorige maand aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Als derde generatie van de familie Westerhof zorgde ze ervoor dat de boekhandel een begrip bleef in Zwolle. Als jong meisje stond ze al bij haar ouders in de zaak op de Melkmarkt. Later verhuisde het bedrijf naar de Weeshuisstraat. Na het overlijden van haar vader in 1987 nam ze de zaak over.
Onder haar leiding breidde het bedrijf verder uit met een studieboekhandel bij hogeschool Windesheim en een filiaal in winkelcentrum Stadshagen. De winkel in de binnenstad verhuisde naar de Jufferenwal en later naar het huidige pand in de Diezerstraat.
In 2010 ontving Westerhof de zilveren jubileumspeld van de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak. De gedreven boekverkoopster had een groot hart voor Zwolle en zette zich in voor het Hervormd Weeshuis, de Rotary, het Zwolle Fonds, de Beiaardstichting en begraafplaats Kranenburg.
Bijzondere Zwolse vrouwen
De Grote Zaal zal een jaar de naam dragen van Westerhof. “We willen niet voor altijd vastzitten aan een naam,” zegt Astrid Vrolijk, directeur van Stadkamer. “Je weet nooit wat de toekomst gaat brengen.” Als voorbeeld noemt ze gesponsorde zaalnamen bij Zwolse Theaters. Vrolijk sluit niet uit dat de Grote Zaal langer dan het afgesproken jaar de Christa Westerhofzaal blijft heten.
Op een workshopruimte prijkt komend jaar de naam van Hermance Löhnis. In 1916 opende juffrouw Hermance de eerste openbare leeszaal en bibliotheek van Zwolle. Haar vader Herman Löhnis, een welgestelde kunstmesthandelaar, kocht het pand aan de Kamperstraat 21 voor zijn dochter. Hermance werd de directrice en runde de voorloper van de huidige Stadkamer met een conciërge, een boekbinder en enkele vrijwilligers.
De andere workshopruimte heet voorlopig de Aleida Maria Nijland-Engelmoerzaal. Een Zwolse moeder die na acht kinderen gesteriliseerd wilde worden. In haar tijd was dat alleen mogelijk met toestemming van twee geestelijken en die gaven geen akkoord. Ze zocht haar heil in Scandinavië waar ze een abortus en sterilisatie onderging. Later adopteerde ze haar negende kind in Turkije. Ook leerde ze de Turkse taal en op haar sterfbed nam ze afscheid in het Turks.