Zwolle neemt extra opvanglocatie in gebruik voor Oekraïners en mogelijk ook voor jonge asielzoekers

|   Laatste wijziging

Kantoorgebouw Breughel aan de Dokter van Deenweg.
Foto: Peter Denekamp

Een vijfde kantoorgebouw op de Oosterenk wordt vanaf juli in gebruik genomen als opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. Gemeente Zwolle laat weten dat het niet uitgesloten is dat er ook minderjarige alleenstaande asielzoekers worden ondergebracht. In het kantoorgebouw krijgen Oekraïense kinderen momenteel nog les. Na de zomervakantie gaan deze kinderen naar gewone Zwolse basisscholen.

In kantoorpand Breughel aan de Dokter van Deenweg worden tot 170 vluchtelingen ondergebracht. De Oekraïense opvanglocatie bij Berkumstede wordt dan gesloten, de 33 bewoners verhuizen naar de Oosterenk.

Leefomstandigheden verbeteren
Door de uitbreiding en andere indeling krijgen de vluchtelingen meer privacy. “Dat komt ook de leefbaarheid en het welbevinden ten goede,” meldt de gemeente. Eerder dit jaar stelden raadsleden van Swollwacht na een bezoek aan de opvanglocaties op de Oosterenk vragen aan het stadsbestuur. De fractie vond dat de uit nood geboren opvanglocaties ongeschikt zijn om er voor een langere periode te wonen en dat de leefbaarheid in het geding kwam door de sobere omstandigheden.

Het college van burgemeester en wethouders liet weten dat de opvanglocaties voldoen aan de normen van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Wel heeft de gemeente de afgelopen jaren een aantal aanpassingen gedaan om de leefomstandigheden te verbeteren. Zo zijn er in gebouw Vermeer op iedere etage keukens geplaatst en worden de sanitaire voorzieningen in kantoorgebouw Ruysdael verder verbeterd.

Swollwacht zag liever dat de gemeente meer zou doen. De raadsleden constateerden dat zestien vrouwen per afdeling twee douches en twee toiletten moeten delen. Het stadsbestuur stelt dat dit ook het geval is voor mannen. “De opvang die Zwolle biedt is sober en doelmatig: we zorgen er met de bewoners voor dat de gebouwen en de voorzieningen schoon, heel en veilig zijn,” aldus wethouder Dorrit de Jong.

Geen huisvesting
Veel kans op reguliere woonruimte maken de Oekraïense vluchtelingen niet. Swollwacht wilde weten hoe gemeente Zwolle de doorstroom naar gewone woningen in de stad bevorderde. “Zwolle biedt opvang, geen huisvesting,” was het antwoord van de wethouder. Ze wijst de raadsfractie ook op de krapte op de woningmarkt en concludeert dat het voor deze groep niet eenvoudig is om eigen woonruimte te krijgen in Zwolle.

Ook vroeg de partij of gebouw Breughel na de sluiting van de Oekraïense school deze zomer gebruikt gaat worden als opvanglocatie. Het stadsbestuur laat weten dat het na de verbouwing gaat gebeuren. Directe omwonenden en omliggende bedrijven worden schriftelijk geïnformeerd en er worden inloopbijeenkomsten georganiseerd.

Gemeente Zwolle vangt ruim zeshonderd Oekraïense vluchtelingen op en voldoet daarmee aan de regionale taakstelling van 608 personen.

Foto's 2
De vijf opvanglocaties voor Oekraïners op Oosterenk. - Foto: Google Streetview
De vijf opvanglocaties voor Oekraïners op Oosterenk.
Foto: Google Streetview
Kantoorgebouw Breughel aan de Dokter van Deenweg. - Foto: Peter Denekamp
Kantoorgebouw Breughel aan de Dokter van Deenweg.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)