Zwolle – Vijfenvijftig leerlingen van verschillende Zwolse scholen voor voortgezet onderwijs oriënteerden zich donderdag 12 november op vrijwilligerswerk in het kader van de Maatschappelijke Stage (MaS). Deze eerste markt voor maatschappelijke stages in Zwolle bleek een groot succes.
Foto: Bernard Ensink
De MaS is vanaf schooljaar 2011-2012 onderdeel van het schoolprogramma. Leerlingen zijn dan verplicht vrijwilligerswerk te doen. Vmbo- en praktijkonderwijsleerlingen 48, havo-leerlingen 60 en vwo-leerlingen 72 uur gedurende hun middelbareschooltijd. Hoewel de MaS nu nog geen verplichting is, maken veel scholen er al een begin mee. Op de ‘MaS-markt’, die werd georganiseerd door Vrijwilligerscentrale Zwolle, waren zestien vrijwilligersorganisaties vertegenwoordigd die klussen voor scholieren aanboden. In totaal ging het om zo’n 140 vacatures. De leerlingen konden rondkijken bij de stands van de verschillende organisaties, informeren naar de vacatures en afspraken maken om klussen in het kader van de MaS te verrichten.
Aan het eind van de middag waren 47 matches tot stand gekomen. “Dat betekent dat 85 procent van de leerlingen een match heeft gemaakt. Fantastisch”, zegt Dieneke Schulting, coördinator maatschappelijke stages bij Vrijwilligerscentrale Zwolle. Wat Schulting opviel, was dat de jongeren goed weten wat ze willen. “Het matchen was binnen een half uur gedaan”, vertelt ze. “Ze zoeken echt een organisatie waar ze hun talent en interesse voor willen inzetten. Bijvoorbeeld organisaties voor jeugdwerk, dieren of sport.” Het is de eerste keer dat de ‘MaS-markt’ werd georganiseerd in Zwolle. De organisatie koos bewust voor een eenvoudige opzet in de aula van ’t Diezer College. Zo kon op kleine schaal worden uitgeprobeerd of deze vorm van matchen tussen leerlingen en vrijwilligersorganisaties werkt voor de stad. Schulting spreekt van een groot succes. “De sfeer was goed. De vertegenwoordigers van de vrijwilligersorganisaties vonden het leuk in gesprek te kunnen gaan met de docenten en prettig om de leerlingen te ontmoeten. Ze vinden het handig face to face afspraken met hen te maken. De stagemarkt krijgt dan ook zeker een vervolg.” De pilot ontstond vanuit de Klankbordgroep Maatschappelijke Stage, een intensief samenwerkingsverband waarin alle Zwolse scholen voor voortgezet onderwijs, Gemeente Zwolle en Vrijwilligerscentrale Zwolle zijn vertegenwoordigd. De klankbordgroep komt vier tot vijf keer per jaar samen om eenduidigheid en samenwerking met betrekking tot de MaS te bevorderen. De MaS-markt is een voorbeeld van het resultaat van die samenwerking. In de toekomst worden meer vormen voor matchmaking voor de MaS uitgeprobeerd.