Gemeente legt Het Refter dwangsom op: ‘De administratie moet kloppen!’

|   Laatste wijziging

Het Refter
Foto: Peter Denekamp

In coronatijd investeerde horecaondernemer Thomas Nobels tienduizenden euro’s om Stadscafé Het Refter brandveilig te krijgen. Maatregelen die hem waren opgedragen door de gemeente. Na afronding van de klus had hij nog een kleine digitale handeling moeten uitvoeren, een zogeheten melding brandveilig gebruik. Door miscommunicatie in de hectische coronaperiode gebeurde dat niet. Gemeente Zwolle vindt dat de ongehoorzame, maar brandveilige kroeg 3000 euro moet aftikken. Nobels is het daar niet mee eens en sleepte de gemeente voor de rechter.

Bij controles constateerde de gemeente gebreken bij Het Refter. Een lijst met verbeterpunten werd opgesteld en daar ging Nobels mee aan de slag. “We hebben 25.000 tot 30.000 euro geïnvesteerd,” vertelt Nobels tegen de bestuursrechter. “Alles wat we moesten aanpassen hebben we gedaan, dus de brandveiligheid is op orde.”

Moeizame communicatie met gemeente
Nobels doet uit de doeken dat de communicatie met de gemeente moeilijk verliep. Dat was volgens hem deels te wijten aan de roerige coronaperiode. “Het ging moeizaam over en weer,” aldus Nobels. “Ik steek dan ook de hand in eigen boezem.” Het geschil draait om een aangetekende brief van de gemeente na afronding van de werkzaamheden. Het Refter wordt erop gewezen dat ze nog een melding brandveilig gebruik moeten doen. Een handeling die bij een digitaal overheidsloket kan worden uitgevoerd. Ook werd de kroeg een dwangsom opgelegd van 3000 euro in geval er geen melding werd gedaan.

Iemand tekende voor ontvangst van de aangetekende brief en voor alle zekerheid stuurde de gemeente ook een brief met de gewone post. “Ik weet niet wie voor de brief heeft getekend. Ik heb de brief nooit gezien,” verklaart Nobels. “Destijds kwam de post vaak niet aan en daar hebben we de postbode op aangesproken en is er contact geweest met PostNL.” Bewijsstukken van zijn klachten over de postbezorging heeft hij niet.

Omdat de kroegbaas geen afrondende melding deed, eiste de gemeente dat hij de verbeurd verklaarde dwangsom zou aftikken. Nobels betaalde niets en hoopt dat de bestuursrechter meer begrip voor hem heeft. “Het is volstrekt onlogisch dat ik alles uitvoer wat de gemeente me gevraagd heeft en er tienduizenden euro’s aan uitgeef,” zegt Nobels. “Waarom zou ik als ik het wist een simpele, afrondende handeling negeren?”

Dwangsom uit coulance verlaagd
De jurist van de gemeente erkent dat de communicatie met Het Refter niet vlekkeloos is gegaan. “In de brief staat dat de dwangsom eigenlijk 5000 euro is,” zegt de jurist. “Het college besloot daarom uit coulance het bedrag tot 3000 euro te matigen.” De bestuursrechter wijst de gemeente op een uitspraak van de hoogste rechter in ons land over de betrouwbaarheid van PostNL.

Het komt erop neer dat de tijd dat je blindelings kon vertrouwen op de nationale postbezorgers al lang voorbij is. Op de vraag van de rechter of er een andere mogelijkheid is om deze kwestie op te lossen, is het antwoord van de gemeente afwijzend.

“Aan de invordering van de dwangsom kennen we een groot gewicht toe omdat de regels zijn overtreden,” zegt de gemeentelijke jurist principieel. “De administratie moet kloppen!”

De bestuursrechter doet binnen zes weken uitspraak.

Foto 1
Het Refter - Foto: Peter Denekamp
Het Refter
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)