Als je deze week naar de Zwolse Zomerkermis gaat, denk je er vast niet aan dat deze ooit verweven was met de kerk. In de middeleeuwen werden kerken ingewijd met een kerkmis. In later jaren werd het steeds meer volksvermaak. Iets waar het stadsbestuur door de jaren heen meerdere malen een einde aan probeerde te maken.
Het feestelijke gebeuren trok een bont gezelschap van kooplieden, toneelspelers, kwakzalvers, waarzeggers en muzikanten aan. Op dagen dat het kermis was, had iedereen vrij. Vakanties kende men niet, naar de kermis werd uitgekeken. Een dag om leeftijdgenoten te ontmoeten en de liefde te beklinken, de kermis fungeerde ooit ook als huwelijksmarkt.
Reuzen en dwergen
Attracties met bijzondere mensen behoren inmiddels tot het verleden. Reuzen, dwergen, dikke of juist dunne mensen, zeemeerminnen, olifantenmensen, vrouwen met baarden en Siamese tweelingen zijn geen bezienswaardigheden op kermissen meer. Ook zijn berengevechten, het katknuppelen en palingtrekken niet meer te zien.
De kermis was geliefd en verguisd. Verguisd door het plaatselijke gezag. De sfeer kon maar zo omslaan. Dronkenschap, vechtpartijen, moord en doodslag kwamen op de kermis vaak voor. Zo zou de kermis niet goed zijn voor de burgerlijke moraal. In de loop van de tijd zijn in Zwolle van hogerhand meerdere pogingen gedaan om de kermis af te schaffen.
De eeuwen doorstaan
Ondanks alles heeft de kermis de eeuwen doorstaan. Door ingrijpen van de gemeente verdween de kermis definitief uit de Zwolse binnenstad. De dieren, waarzegsters en mensen met een afwijkend uiterlijk hebben in Park de Wezenlanden plaatsgemaakt voor attracties als Disco Jumper XXL, Space Jam, Booster Maxx en Project 1.