Hasselt

Door Dick Algra

Nou kun je heel simpel de vraag stellen: “Wat is er tegen wonen in Hasselt?”
Foto: Peter Denekamp

De ontwikkelaar van het nieuwbouwproject Langs de Weiden in Hasselt (onderdeel van de gemeente Zwartewaterland), maakt hiervoor reclame bij woningzoekenden in Zwolle.

Nou kun je heel simpel de vraag stellen: “Wat is er tegen wonen in Hasselt?” Zo’n vraag valt in de categorie waartoe ook de vraag hoorde die mij vaak is gesteld. Dat was tijdens het werken voor mijn laatste werkgever, het ziekenhuis De Weezenlanden. Toen de fusie met het Sophia ziekenhuis tot stand kwam, moest ik ook daar gaan werken. Ik vond dat niet leuk en daarom vroeg men mij: “Waarom wil je er niet werken?” Mijn antwoord was dan: “Als ik er had willen werken had ik er destijds wel gesolliciteerd.”

Met andere woorden en simpel gezegd: mensen die een huis in Zwolle zoeken, willen daar wonen. Niet in Hasselt, anders hadden ze daar wel naar een huis gezocht. Andersom zal het ook zo zijn, er zullen vast mensen in Hasselt zijn die liever niet in Zwolle wonen.

Het lijkt er trouwens op dat de gemeente Zwartewaterland niet geheel gelukkig is met de gang van zaken. Ze hebben tenminste wel extra regels gesteld zodat hun eigen inwoners, zeker die van Hasselt, voorrang hebben op kopers van buiten die gemeente.

We lezen wel vaker over aparte aanbiedingen van projectontwikkelaars voor aspirant-huizenkopers. Onlangs nog werd een gratis keuken naar wens bij de aankoop aangeboden. En nu deze verkoopmethode.

Of projectontwikkelaars hebben zich verkeken op de vraag naar hun project. Of de huizenmarkt is oververhit en wachten kopers nu liever even af. ’t Is al met al natuurlijk van de gekke zoals het thans gaat. Ongezien wordt er overboden op de vraagprijs van koophuizen. Starterswoningen zijn bijna niet te krijgen en voor ouderen zijn veel te weinig passende en vooral kleinere woningen beschikbaar.

‘k Kan me heel goed voorstellen dat de inwoners van Hasselt er moeite mee hebben. Hoe het met de financiering van het voortraject van een bouwproject gaat is mij onbekend, maar ongetwijfeld zal een deel voor rekening van de inwoners van een gemeente zijn.

Het lijkt op vissen – niet in dezelfde vijver – maar in andermans vijver met bijzondere middelen. In de sport- en gewone visserij gelden al heel lang regels, onder meer over quota en vismethodes. Misschien kan Bouwend Nederland daar iets van leren.

Waarschijnlijk heeft de projectontwikkelaar van Langs de Weiden te vaak bot gevangen.

Foto 1
Nou kun je heel simpel de vraag stellen: “Wat is er tegen wonen in Hasselt?”  - Foto: Peter Denekamp
Nou kun je heel simpel de vraag stellen: “Wat is er tegen wonen in Hasselt?”
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)