Zwolle – In het Zwolse buitengebied moeten, met behoud van kwaliteit, nieuwe initiatieven een kans krijgen. Na overleg met organisaties die zich (professioneel) bezighouden met het groene gebied rond de stad hebben burgemeester en wethouders dat besloten. Het college heeft uitgangspunten vastgesteld om te zorgen dat de gemeente voortaan duidelijk kan aangeven hoe de kwaliteit van het buitengebied behouden kan blijven en kan worden vergroot.
Net als in de stad worden voor het buitengebied bestemmingsplannen gemaakt. Nieuwe ontwikkelingen moeten voldoen aan de mogelijkheden die in zo’n bestemmingsplan staan. De bestemmingsplannen voor het buitengebied worden voortaan opgesteld volgens de uitgangspunten die het college nu heeft vastgesteld. Burgemeester en wethouders willen dat nieuwe ontwikkelingen en initiatieven (ook) in het buitengebied een plek kunnen krijgen. Het college geeft daarbij aan dat (vergroten van) de kwaliteit van het gebied rond de stad daarbij een belangrijke factor is.
De uitgangspunten voor ontwikkelingen in het buitengebied zijn samengebracht in aantal thema’s. Voor land- en tuinbouw geldt dat bestaande regels worden gevolgd en nieuwe vestigingen niet zijn toegestaan. Voor wonen en werken wordt per geval bekeken wat mag en wat kan. Nieuwe woningen kunnen wel gebouwd worden, maar alleen als er tegelijkertijd bebouwing (zoals bijvoorbeeld schuren) wordt afgebroken of op een andere manier gelijkwaardig geïnvesteerd wordt in de kwaliteit van het landschap. Recreatie en toerisme moeten een kans krijgen. Aandacht is er ook voor natuur, landschap en water, voor cultuur en archeologie en voor milieu- en infrastructuur.
De nieuwe uitgangspunten worden binnenkort nog eens onder de aandacht gebracht van betrokkenen, zoals bewoners van het buitengebied en belangenorganisaties. Samen met de gemeenten Kampen en Zwartewaterland is inmiddels begonnen met het opstellen van een nieuw bestemmingsplan, opgesteld voor het Nationaal Landshap IJsseldelta. Volgend jaar volgt dan een bestemmingsplan volgens de uitgangspunten voor het buitengebied ten noordoosten van de Vecht. De gemeenteraad spreekt zich binnenkort uit over de nieuwe uitgangspunten.
De Tolhuislanden ,door Zwolle ingepikt van de gemeente Nieuwleusen, is zeer zeker een buitengebied.Waar eens boerderijen,landerijen en Hooi schuren stonden is het verworden tot een afschuwelijk fantasieloos industieterein.Bomen en stuiken langs de A 28 moesten verdwijnen omdat men dan van af de A28 deze wanstaltige gebouwen kan bewonderen.
Maargoed Zwolle komt tot inkeer en wil de kwaliteit van het buiten gebied nu verder behouden.
En dat doen ze dus door mega windmolens van 140 meter hoog te plaatsen langs de buiten grens van Zwolle.Ja in het buitengebied dus.
Ambtelijke molens draaien langzaam.Deze mega molens echter niet.
Tsja sorry hoor, maar ergens de schop inzetten en ook roepen dat alles het zelfde blijft, dat klinkt toch een beetje als politiek. Verzin AUB eens een nieuwe smoes. Hier trapt toch niemand meer in? Dus mensen in de ‘buitengebieden’: maakt uwen borscht maar vast nat! Want hier worden geesten rijp gemaakt om ergens de schop in te gaan zetten. Een machine die dat al in zijn hoofd heeft gezet, zet je niet zomaar even stil
Pffff, omschrijf de betekenis kwaliteit eens in dit bovenstuk?
Als je je door dit wollig geschreven gedrocht heen hebt weten te worstelen, dan blijft er toch een viezige smaak in de mond hangen. Een smaak van: Zwolle is weer aan uitbreiding toe. Rupsje nooit genoeg. Een peiler wordt opvallend buiten beeld gelaten: industrie. Zal je zien dat het daar eigenlijk om gaat.
Maar dan is iedereen dit schrijfsel al weer vergeten (De Nieuwe Uitgangspunten).