Keukenbrand in ‘omstreden’ studentenwoning in Zwolle-Zuid

Een brandweerman gaat de studentenwoning binnen na de brandmelding.
Foto: Peter Denekamp

In de keuken van een studentenwoning aan de Zwarteweg is donderdag brand uitgebroken. Alle bewoners konden zich op tijd in veiligheid brengen. Niemand raakte gewond. Wel ontstond er flinke rook- en roetschade in de keuken.

Omstreeks 19.00 uur ontdekten de bewoners van het pand dat de oven in brand stond. De brandweer werd gebeld en er werd een eerste bluspoging ondernomen. Bij aankomst van de brandweer was het onduidelijk of iedereen het pand had verlaten. Enkele studenten stonden op een balkon. Zij konden volgens Diana Inkelaar, woordvoerder van brandweer IJsselland, zonder hulp van de brandweer veilig uit het gebouw komen.

De brandweer heeft het bluswerk afgemaakt en met een ventilator de rook uit de woning verdreven. “De schade is beperkt gebleven tot de keuken,” zegt Inkelaar. Een medewerker van Salvage is ter plaatse gekomen om de pandeigenaar te helpen met de afhandeling van de schade.

Studentenwoning vaker in het nieuws
Het pand, waarin ruim twintig studenten wonen, is niet onomstreden. Vorig jaar schreef De Stentor dat de huurbaas de verwarming uitzette nadat de bewoners klaagden over de vele gebreken. De verhuurder eiste dat zijn huurders meer huurpenningen zouden gaan aftikken, terwijl de jonge bewoners huurverlaging wilden. De rechter stelde de studenten in het gelijk, waarop de huurbaas in woede uitbarstte in de rechtszaal. Hij zou geroepen hebben: “Jullie kunnen beter een arrestatiebevel voor mij uitvaardigen. Ik ga er met geweld tegenin. Val allemaal maar dood.”

De Huurcommissie van de gemeente Zwolle bemoeide zich er ook mee en bepaalde dat er een flinke huurverlaging met terugwerkende kracht gold. De verhuurder tekende beroep aan bij de rechter. Ook werd toen volgens De Stentor duidelijk dat er nog meer niet in de haak was in de studentenwoning. Zo dronken de studenten grondwater en moest de huurbaas het gebouw laten aansluiten op het drinkwaternet. In de rechtszaal had de verhuurder een oplossing voor de klachten van zijn huurders. Hij riep volgens De Stentor: “Als je het er niet mee eens bent en hier niet meer prettig woont, dan rot je maar op.”

Foto's 3
Een brandweerman gaat de studentenwoning binnen na de brandmelding. - Foto: Peter Denekamp
Een brandweerman gaat de studentenwoning binnen na de brandmelding.
Foto: Peter Denekamp
Keukenbrand in ‘omstreden’ studentenwoning in Zwolle-Zuid - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp
Keukenbrand in ‘omstreden’ studentenwoning in Zwolle-Zuid - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)