Justitie eist jarenlange celstraf tegen overvaller kapsalon in Assendorp: ‘Leven van 3 vrouwen op de kop gezet voor paar rottige centen’

Politieagenten bij de kapsalon aan de Assendorperstraat, kort na de overval.
Foto: Peter Denekamp

Drie vrouwen hebben vorig jaar doodsangsten uitgestaan toen de 29-jarige Jeffrey O. uit Zwolle met een mes binnenliep bij kapsalon Cutszooi aan de Assendorperstraat. “Ik wil jullie geld!” schreeuwde hij de medewerksters toe. Het drietal vluchtte naar het toilet en belde de politie. De overvaller ging ervandoor met een telefoon en een bankpas. Niet veel later bevrijdde de politie de drie vrouwen uit het toilet.

Jeffrey O. moest zich maandag in de rechtbank verantwoorden voor de overval die hij bijna anderhalf jaar geleden pleegde. Hij kwam niet opdagen en liet zich niet vertegenwoordigen door een advocaat. “Ik wil hem zo snel mogelijk van de straat hebben,” zei de officier van justitie.

Problematisch verleden
De magistraat verwees naar het reclasseringsrapport. Daarin liet de reclassering weten dat O. een problematisch verleden heeft en weigert zich klinisch te laten behandelen. De kans dat de Zwollenaar met een strafblad van achttien pagina’s opnieuw in de fout gaat wordt ingeschat als hoog. Justitie wil dan ook dat de zaak bij verstek wordt behandeld en de rechtbank gaat daarin mee.

Op vrijdag 17 maart 2023 loopt O. omstreeks 21.30 uur met een uitgeklapte stiletto de kapsalon binnen. Hij eist geld en twee van de medewerksters weten snel weg te komen. Ze sluiten zich op in het toilet. Een derde vrouw heeft minder geluk. Zij vlucht weg achter een wandje en ziet dat O. met het mes aan de andere kant staat. Als ze heen en weer loopt, merkt ze dat de overvaller dat ook doet. Toch weet ze weg te komen en eindigt bij haar collega’s op de wc. Daar bellen ze de politie.

Vrouwen doodsbang
Nadat de agenten de doodsbange vrouwen uit het toilet bevrijd hebben, ontdekt een van hen dat de overvaller een telefoon en bankpas uit haar jaszak heeft meegenomen. De politie kamt de wijk uit en verstuurt een opsporingsbericht via Burgernet. Dat wordt gelezen door de ex-partner van O. Ze belt de politie en vertelt dat ze vermoedelijk Jeffrey O. moeten hebben. Haar ex zou al meerdere keren gezegd hebben dat hij van plan was de overval te plegen.

Ook een speurhond pikt buiten op straat een spoor op van de overvaller. De viervoeter eindigt met zijn baas bij de woning van de ex-partner van O. Jeffrey O. wordt aangehouden en beroept zich bij de politie op zijn zwijgrecht. Na zijn voorlopige vrijlating bekent hij alsnog bij de politie in Amsterdam. Ook daar verklaart hij weinig, behalve dat hij het gedaan heeft en schoon schip wil maken.

“Het is de avond die alles veranderde,” staat in de slachtofferverklaring van een van de vrouwen. “Ik dacht: nu gaat het gebeuren en dit pand gaat een bloedbad worden. Ik was bang dat hij in paniek iets zou doen.” De vrouw voegde eraan toe: “Nog nooit heeft de wc zo veilig gevoeld!”

Steeds ernstigere delicten
Het slachtoffer liet optekenen dat ze bekendstond als een stoere meid. “Mijn onbevangenheid is me afgenomen. Er is constante stress en ik zie gevaar in iedere hoek.” Ook haar collega vreesde voor haar leven: “Ik voelde me in de val zitten en was ervan overtuigd dat hij iets met dat mes wilde doen.”

“Hij heeft drie mensen overvallen door dreigend met een mes achter ze aan te lopen,” zegt de officier van justitie. “Dat het heel eng is geweest, blijkt wel uit de verklaringen van de slachtoffers.” Dat een van de slachtoffers niet meer onbevangen in het leven kan staan, neemt hij Jeffrey O. kwalijk. “In tien minuten is haar leven veranderd en dat allemaal voor een paar rottige centen,” vervolgt de officier. “Deze man heeft het leven van drie vrouwen op de kop gezet. Hij schaamt zich niet om steeds ernstigere delicten te plegen.”

Het OM eist een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van tweeënhalf jaar tegen Jeffrey O. De rechtbank doet over veertien dagen uitspraak.

Foto 1
Politieagenten bij de kapsalon aan de Assendorperstraat, kort na de overval. - Foto: Peter Denekamp
Politieagenten bij de kapsalon aan de Assendorperstraat, kort na de overval.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)