Raadsleden roepen pro-Palestijnse actievoerders op maandag niet te demonstreren in Zwolle

Een eerdere pro-Palestinademonstratie bij het station in Zwolle.
Foto: Peter Denekamp

De fractievoorzitters van ChristenUnie, VVD en CDA in Zwolle hebben pro-Palestijnse actievoerders opgeroepen om maandag niet te gaan demonstreren. De actievoerders zijn voornemens om maandagavond om 18.00 uur een sit-in te houden in of bij het station in Zwolle.

Maandag is het exact een jaar geleden dat Hamas vanuit de Gazastrook duizenden raketten op Israël afvuurde. Hamas staat op de terreurlijst van de Europese Unie. Honderden terroristen doorbraken de Israëlische grens. In het grensgebied werden bloedbaden aangericht, waarbij ten minste 1300 mensen werden gedood. Naar schatting werden ongeveer 250 burgers gevangen genomen en als gijzelaars naar Gaza overgebracht.

Niet alleen de Zwolse politici hebben moeite met de voorgenomen demonstratie. De NS is ongeacht de dag ongelukkig met het actievoeren in stations. “Het station is geen geschikte locatie voor demonstraties. Het maakt daarbij niet uit voor welk doel de demonstratie is,” zegt Oscar van Elferen, woordvoerder van de NS. “Een grote groep demonstranten zorgt voor hinder voor onze reizigers en brengt de doorstroom in het station mogelijk in gevaar. Demonstraties kunnen leiden tot onveilige situaties en een onveilig gevoel bij reizigers en collega’s.”

De fractievoorzitters van de drie fracties stuurden zaterdag onderstaande brief naar de organisatoren van de voorgenomen demonstratie in Zwolle:

Het conflict in het Midden-Oosten maakt veel los. Ook in de Zwolse samenleving. We begrijpen de emoties en frustraties van mensen die zich verbonden voelen met het lot van Palestijnen en Israëli’s. De drang om je stem dan te laten horen begrijpen wij. Het demonstratierecht is een groot goed, zeker in de stad waar de Grondwet haar wortels heeft.

Zwolle is ook een stad waar we rekening houden met elkaar. Juist daarom vragen wij aan jullie: demonstreer, maar niet op 7 oktober. Niet op die dag. Want die markeert een inktzwarte dag voor onze Joodse stadsgenoten. En voor de Joodse gemeenschap waar ook ter wereld.

Er zijn genoeg andere dagen in het jaar om jullie boodschap over het conflict te laten horen. Maar juist in een stad als Zwolle, waarin we naar elkaar omzien, roepen we jullie op: niet op 7 oktober.

Met vriendelijke groet,

Ruben van de Belt
Fractievoorzitter ChristenUnie Zwolle

Johran Willegers
Fractievoorzitter VVD Zwolle

Laura van de Giessen
Fractievoorzitter CDA Zwolle

Foto 1
Een eerdere pro-Palestinademonstratie bij het station in Zwolle. - Foto: Peter Denekamp
Een eerdere pro-Palestinademonstratie bij het station in Zwolle.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)