Ik heb aan het eind van de vorige eeuw ongeveer een jaar aan de Thomas a Kempisstraat mogen wonen. Een plekje naar mijn zin, dicht bij het centrum en mijn werkplek. Wat wil je als Zwollenaar nog meer. De eerlijkheid gebiedt me te bekennen dat ik destijds de naam nog schreef als Thomas à Kempisstraat. Pas een half jaar geleden is het goed tot me doorgedrongen dat het accent grave niet op die enkele letter a hoorde te staan.
Net bekomen van die toch behoorlijke culturele schok, lees ik op de website van Oost (what’s in a name?) dat deze Zwollenaar een nieuwe sterfdatum, een nieuwe naam en, voor het eerst in zeshonderd jaar, een gezicht krijgt. Dat moet ik toch even verwerken, want in mijn leven heb ik onder meer in nog drie andere straten gewoond, vernoemd naar bekende persoonlijkheden. Nee, ik ga ze niet noemen, voor ik het weet gaan ook die namen veranderen en gaat mijn persoonlijkheid eronder lijden.
Het hele gedoe met dat streepje op de letter a is, zo blijkt nu, overbodig geweest. De man heette, of hij noemde zichzelf, gewoon Thomas Kempis. Een en ander is te lezen in de jubileumeditie van Kempis’ boek ‘De Navolging van Christus’, verzorgd door auteur Frank de Roo.
Uitgangspunt daarbij is volgens hem dat het gepast is de correcte feiten als uitgangspunt te nemen. Wat ook geldt voor de sterfdatum van Thomas Kempis: “Er is zo’n vierhonderd jaar geleden bij het noteren of overschrijven van zijn sterfdatum een fout gemaakt. Daardoor is 25 juli 1471 als zijn sterfdag de boeken ingegaan, terwijl nu blijkt dat hij op 1 mei van dat jaar is overleden. Dus niet op de sterfdag van Jacobus de Meerdere, maar op de sterfdag van Jacobus de Mindere.”
Voor de duidelijkheid, van Jacobus de Meerdere wordt gezegd dat hij een van de twaalf apostelen is. Van Jacobus de Mindere is veel minder bekend. Het weinige is dat hij indirecte familie van Maria, de moeder van Jezus, lijkt te zijn.
Tot slot is er over zijn uiterlijk veel meer bekend geworden, omdat er een afbeelding gevonden is waar Thomas’ hoofd op staat. Kenners schrokken er wat van. Hij blijkt veel dikker dan gedacht. Wie weet heeft dat ‘Meerdere’ of dat ‘Mindere’ daar invloed op gehad.
Wat we er werkelijk aan hebben blijft voorlopig nog een vraag. Zwollenaren zullen, denk ik, nog heel lang spreken over de Thomas a Kempisstraat.