Bij het kantoorgebouw van MyOffice aan de Assendorperdijk is donderdag een groot zonnepark geopend. De zonnepanelen op de carport van het overkapte parkeerplein wekken stroom op voor het kantoor en 22 laadplekken voor elektrische auto’s. Stroom die niet direct wordt gebruikt, wordt opgeslagen in een grote batterij om verspilling van duurzame energie te voorkomen.
Het zogeheten Solar Transferium werd gerealiseerd met steun vanuit het Energiefonds Overijssel. Gedeputeerde Erwin Hoogland was dan ook aanwezig om het zonnepark officieel te openen. “Dit is een slim antwoord op de vraag hoe we de enorme belasting van het elektriciteitsnet kunnen verlagen,” zegt Hoogland. “Nu is voor iedereen zichtbaar dat het anders kan. Ik hoop dat dit project inspireert en dat nog vele initiatieven volgen.”
Op het dak van de carport liggen 680 zonnepanelen die aan beide zijden zonne-energie opwekken. Zelfs via de weerkaatsing van het zonlicht op de grond en de auto’s die eronder staan kan stroom worden gemaakt. Ook helpt het zonnepark een handje mee om bij zware regenbuien het vele water op te vangen. Door de open betegeling en een infiltratiesysteem kan de parkeerplaats 28.000 liter regenwater per jaar opvangen.
Zonnestroom niet naar het elektriciteitsnet
Het bijzondere aan het zonnepark is dat de opgewekte energie niet het stroomnet opgaat. Het gaat via een batterij rechtstreeks naar de eindgebruiker. De batterij vangt de pieken en dalen op tijdens het opwekken van zonne-energie en zorgt voor een stabiele en betrouwbare stroomvoorziening van het kantoorgebouw en de krachtige laadpalen voor elektrische auto’s.
“Door lokaal opgewekte energie direct aan te bieden, ondersteunen we onze huurders en dragen we bij aan de vermindering van druk op het net,” zegt Leandra Troost, eigenaar van kantoorruimteverhuurder MyOffice. “Het is mooi om te zien dat we samen met andere betrokken partijen Zwolle duurzamer maken.”
Bij het project waren veel partijen betrokken, weet Thijs Afman, directeur bij Prowind. Het bedrijf is gespecialiseerd in de ontwikkeling van duurzame lokale projecten. “Nieuwe tijden vragen om nieuwe oplossingen en dat kan alleen door intensieve samenwerking,” zegt Afman.
Bij de totstandkoming van het zonnepark in Assendorp waren 41 partijen betrokken, waaronder de Veiligheidsregio IJsselland. Volgens Afman is dit nog maar het begin. “De hier opgedane kennis en ervaring gaan we ook toepassen op grotere schaal op bijvoorbeeld bedrijfsterreinen,” aldus Afman.