Zwolle – Een dag voor de gemeenteraadsverkiezingen, dinsdag 2 maart 2010, hebben een kleine 200 derdejaars Havo en Vwo leerlingen van Greijdanus Zwolle deelgenomen aan de landelijke scholierenverkiezingen. ChristenUnie kwam, met 70% van de stemmen, als winnaar uit de bus. De leerlingen van Greijdanus brachten tussen 10.30 en 13.30 uur hun stem uit in een hiervoor speciaal ingericht stemlokaal. Bij aankomst ontvingen ze van een stemcommissie hun oproepkaart met een unieke gebruikersnaam en wachtwoord waarmee ze op de computer konden inloggen om online hun stem uit te brengen.
Otto Veerman, woont in Zwolle en is 14 jaar, heeft net zijn stem uitgebracht: “Ik heb op de ChristenUnie gestemd. Mijn vader doet dat en als christen past de partij ook bij mij.” Hoe hij zich voorbereid heeft? “In de les kregen we een opdracht om de verschillende standpunten van de partijen te onderzoeken.” Vooraf hebben alle leerlingen ook een verkiezingskrant ontvangen met informatie en opdrachten over gemeentepolitiek. Ronne Timmerman, ook 14 jaar en komt uit Harderwijk, had zich voorbereid door het Kieskompas in te vullen. “CDA en ChristenUnie kwamen daarbij als resultaat naar boven. Ik heb de programma’s van beide partijen vergeleken en dat van de CDA sprak me meer aan, vandaar dat ik vandaag op hen gestemd heb.”
Van de 194 geldige stemmen van Greijdanus leerlingen gingen er 137 naar de ChristenUnie. In vergelijking met de deelname van de school in 2006, toen kreeg de ChristenUnie 72% van de stemmen, is er weinig veranderd. Het CDA behaalde toen en ook dit jaar de tweede plaats met 10%. De overige stemmen werden verdeeld over alle andere partijen. Opvallend genoeg hadden de twee lokale partijen Swollwacht en LWL daarin een relatief groot aandeel, met beiden ongeveer 5%.
De landelijke resultaten van de scholierenverkiezingen werden om 20.00 uur officieel bekendgemaakt door het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), dat voor de zeventiende keer de scholierenverkiezingen organiseerde. Met 21,3% heeft de PvdA de scholierenverkiezingen gewonnen. Een kleine terugval in vergelijking met 29,5% van de stemmen waarmee de scholierenverkiezingen gemeenteraad in 2006 gewonnen werd. In totaal brachten er meer dan 41.000 scholieren hun stem uit. 18,1% daarvan gingen er naar de VVD en D66 werd derde met 12,7%. Landelijk gezien eindigde de ChristenUnie op een 8e plek met 4,8% van de stemmen. U kunt het totale overzicht van de verkiezingsuitslagen bekijken op: http://www.scholierenverkiezingen.nl/.
Gert Timmermans, een van de docenten die het initiatief had genomen om deel te nemen aan de scholierenverkiezingen, vertelt: “Voor het vak geschiedenis staat deze periode staatsinrichting op het programma. Dat er juist nu gemeenteraadsverkiezingen zijn maakt dat extra bijzonder. Door mee te doen met de scholierenverkiezingen willen we leerlingen praktisch kennis laten maken met politiek. Hen bewust maken van het belang van stemrecht in een democratie en helpen bij het vormen van een mening.” Dat de ChristenUnie de meeste stemmen heeft gekregen verbaast hem niet. “We zijn een gereformeerde school en we merken bij leerlingen dat ze die christelijke waarden ook als uitgangspunt gebruiken bij hun politieke keuzes.” Het stemmen is voor de leerlingen die vandaag naar de scholierenstembus mochten een oefening voor de gemeenteraadsverkiezingen over vier jaar. Dan zijn ze 18 jaar en officieel stemgerechtigd.
Wat een onverwachte uitslag zeg…! Pfffrt….
Scheiding van staat en kerk wordt ze daar in ieder geval niet bijgebracht:o
Weinig verrassend inderdaad.
Otto Veerman, woont in Zwolle en is 14 jaar, heeft net zijn stem uitgebracht: ⤽Ik heb op de ChristenUnie gestemd. Mijn vader doet dat
Ohjaa ondanks de motivatie die verder te lezen is geeft dit wel een beeld he
Tja, ze krijgen de witgewassen leugens met de paplepel ingegoten daar.
😉 Juist en daarom hoop ik dat de CU nooit meer in de regering komt Ze zijn nog hypocrieter als de pvv ( waar ik trouwens ook niets mee heb)
Pak de kinderen hun jeugd af en je controleert ze de rest van hun leven.
Of dit nou gereformeerd,katholiek of islamitisch onderwijs is een eigen mening dient niet te worden ontwikkeld.
Bericht door Zwolleeder, op 2 maart 2010 om 22:46
Pak de kinderen hun jeugd af en je controleert ze de rest van hun leven.
Dat is wat CU wilt controle! Ohjee er moeten ministeries gaan verdwijnen. Maar wie wou er zo graag een ministerie bij? ( gratis extra erbij om die rouwvoet te promoten? ) Over jeugd en gezin? Ja met die hoeksteen die hun de bijbel verkondigd! ( ik lees/beleef dezelfde bijbel alleen anders als hun) Alleen beleef en aanvaard ik en mijn gezin het anders. Altijd dat wijzerde vingertje is het niet in de postings dan is het wel na media training zie balkelende aan het begin. Zie hem zo no staan vol trots naast Busch
:'(:'(
@Derk,
Terwijl Bush dacht dat hij gratis Playmobil voor zijn dochters zou krijgen.
Idd Bush zijn vrouw wist ook al geen raad met hem 😉
Die Gedancken sind frei. Behalve binnen welke godsdienst dan ook.
In dit land Vrijheid van godsdienst. Wijs mij één godsdienst van Vrijheid aan. Niets dan indoctrinatie; eigen schooltjes, eigen clubjes. Want wie niet voor mij is, is tegen mij. En de één is nog meer uitverkoren dan de ander. Dus inderdaad wereldnieuws: zie kop topic.
Wat mij betreft alleen nog maar openbare scholen, waar van mij wereldoriëntatie een vak mag zijn, waarin alle godsdiensten behandeld gaan worden.
Verder hoort iedere vorm van geloof thuis te worden bij gebracht.
@ingrid; helemaal eens. Geloof is een persoonlijke zaak.
Zodra je dit gaat organiseren begint de ellende. En die organisaties gaan zich ook nog met politiek bemoeien. Op basis waarvan is dat eigenlijk toegestaan? Misschien een vraag voor de lln van Greijdanus…
Je kunt er geen voorstander van zijn, maar we hebben toch vrijheid van onderwijs. Verbieden past mij niet. Openbarescholen, met verschillende stijlen onderwijs mag dan wel? Vrije scholen, Dalton etc? Nou ja, lees het wel….later!
@Dick. Zolang een godsdienst de basis is van een onderwijsvorm kan er geen sprake zijn van vrijheid van onderwijs. De term “vrijheid van onderwijs” is verzonnen om elk geloof z’n eigen schooltje te laten stichten. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
ook later.
Het product wordt dus geleverd 😉 Persoonlijk ben ik van mening dat het vanaf de geboorte opvoeden van mensen met één geloof het denkkader van mensen beperkt. Beter waren het als mensen zich eerst zouden kunnen oriënteren alvorens hun leven te trechteren.
Dick, jou opmerking klopt inderdaad ook. Maar ik vind dat geloof tegenwoordig zo’n invloed heeft op de samenleving, en niet altijd een positieve invloed, dat er wat mij betreft serieus naar gekeken mag worden om alleen nog maar openbare scholen te hebben in Nederland.
@ Elrey, opvoeden doe je thuis, en wat mij betreft, hoort op school thuis, het bijbrengen wat er nog meer aan mogelijkheden (ook v.w.b.)
geloof er zijn.
@ingrid
Ik kan mij helemaal in jouw woorden vinden. Geloofsbeleving is iets persoonlijks en hoe persoonlijk is de keuze als de motivatie als volgt luidt: “Mijn vader doet dat en als christen past de partij ook bij mij.⤝ Maar de pubertijd moet voor de meesten nog beginnen, begrijp ik 😉
@ElRey
Ik ben d’r van overtuigd dat je, als jong kind, binnen een gelovend gezin opgevoed kunt worden met een breed denkraam.
Godsdienst een privé zaak, en de overtuiging dat dat zo is niet? Ik vind de overtuigingen van de aanhangers van de libertijnse kerk hierboven redelijk agressief klinken. Beter groot groeien met een overtuiging zodat je respect krijgt voor andere dan het intolerante gedoe hierboven 😮
@drama123 en Vroom & Raceman
Mijn opmerkingen zijn ook niet generaliserend bedoeld, maar volgens mij is het goed om onvolgroeide geesten eerst geestelijk ruimte te bieden. Als humanist pleit ik voor zelfontplooiing en zelfontwikkeling. Wat niet wil zeggen dat ik problemen heb met geloofsstromingen, integendeel. Ik doel slechts op de ‘persoonlijkheid’ van keuzes en illustreerde dat met een voorbeeld uit het bovenstaande artikel.
Het mooie aan de vrijheid in Nederland is toch dat er allerlei scholen zijn?
Dus kunnen kinderen naar christelijke scholen, openbare scholen, vrije scholen etc.
Volgens mij zijn christelijke waarden helemaal zo gek nog niet, zolang je open staat voor andere denkbeelden. Op deze waarden is de Westerse maatschappij toch echt gestoeld.
Een eigen mening ontwikkeld een mens toch vooral tussen zijn 16e en 25e, NA de middelbare school.
Een eigen mening ontwikkeld een mens toch vooral tussen zijn 16e en 25e, NA de middelbare school.
Ben ik niet met je eens, weet je hoeveel problemen dit geeft in nog heel veel gemeenschappen als Staphorst, Nunspeet. Als jongeren en dat ligt ruim voor je 16e gaan zeggen ik weil niet meer naar de kerk.
Klopt Ingrid, ruuuuuuuuuuiiiiiiiiim voor 😉
@Ingrid nunspeet en staphorst kun je niet met elkaar vergelijken hoor doe dan genemuiden en staphorst
@ Ingrid
Ik weet niet goed genoeg hoe het in dergelijke gemeentes gaat, maar kan me inderdaad voorstellen dat de vrijheden daar meer beperkt worden.
Al weet ik gelukkig ook dat het anders kan en er in veel christelijke omgevingen wél zelf voor de kerk wordt gekozen, ook onder de 16.
Je moet niet net doen of de ‘kerk’ per defenitie mensen in de weg staat in hun ontwikkeling.
Daarbij lijkt het me dat je tot een bepaalde leeftijd best mag luisteren naar wat je ouders vinden, mits het fatsoenlijke ideeën zijn.
Bericht door Ruben, op 3 maart 2010 om 19:06
Daarbij lijkt het me dat je tot een bepaalde leeftijd best mag luisteren naar wat je ouders vinden, mits het fatsoenlijke ideeën zijn.
Deed de kleindochter van de organist hier ook ,goed luisteren tot ze 16 was en toen ze uit huis was aangifte ging doen. Opa zit nog vast hoor wegens incest maar de kerk/gemeenschap heeft hem al vergeven.
Vind ook dat luisteren naar je ouders tot op een bepaalde leeftijd in derdaad ook niets verkeerd mee is. En ik denk dat “de kerk”ook niet per definitie niet verkeerd is, ik denk dat het voor velen ook veel goeds brengt. Maar het moet niet indoctrinerend zijn. En daarom ben ik voor dat er op de scholen niet een bepaald geloof word aan gehangen. Zodat ieder kind ook de kans krijgt zijn eigen idieën te ontwikkelen.
Maar wat Dick zij over dan moet er ook 1 soort openbare school zijn, ja daar heb ik ook niet zoveel tegen in te brengen.
Geloof is persoonlijk, je kunt je kinderen dingen uitleggen, maar ieder mens leeft waarin hijzelf zich het prettigste voelt. Een kind wordt niet alleen door ouders gevormd, maar ook door omgeving, school, vrienden en nog veel meer factoren. Het is niet alleen de ‘schuld’ van de ouders. In de tegenwoordige tijd moet je meedenken met kinderen, maar vooral niks opleggen, dat werkt alleen maar zwaar averechts.
Maar wie maakt uit wat fatsoenlijke ideen zijn, want iedere groep mensen, iedere kerk, vind dat zijn ideeen fatsoenlijk zijn. En…..dat vinden anderen, met een andere kijk op de zaak dus niet.
Lastige materie, waarbij je velen tegen de schenen kunt schoppen.
Bericht door Marleen, op 3 maart 2010 om 19:32
Maar wie maakt uit wat fatsoenlijke ideen zijn, want iedere groep mensen, iedere kerk, vind dat zijn ideeen fatsoenlijk zijn. En…..dat vinden anderen, met een andere kijk op de zaak dus niet.
Lastige materie, waarbij je velen tegen de schenen kunt schoppen.
Mooi verwoord Marleen!
@Derk, dank u, maar zo voel en ervaar ik het.
Eigenlijk zou er gewoon een stukje meer respect moeten zijn, ook al maken velen fouten, dat ontken ik echt niet. Maar de hokjesgeest overheerst zo. Druk maar in een hokje, jij bent fout, jij bent goed en jij ook en klaar is klara.
Tja…blijft lastig!
Tim, jij bent toch een ervaringsdeskundige? Waarom kom jij niet met je mening?
@ Marleen dat doen zij zich eigen aan. Kerken zijn er altijd geweest maar de toen kwamen er de gemeenschappen en ik krijg het idee dat mensen niet meer in het geloof geloven maar in de gemeenschap. Zo heeft iedere gemeenschap zijn eigen regels. Dus hokjes denken hebben ze zelf vervaardigd. We hadden het er nog over met dick in het cafe. Tante van mijn vrouw zei; ik ga vandaag niet naar de kerk want pieters predikt er niet Toen zei mij vrouw waarvoor ga je naar de kerk voor pieters of geloof.
PS
Hier is het zo erg dat iemand die niet met de club kerk er uit kon komen zijn eigen kerk/gemeenschap is begonnen.
@Derk, eens, maar geloof, normen en waarden zit toch in jezelf en is geen onderdeel van de kerk. Alleen mensen die houvast nodig hebben, zij nemen de normen en waarden over van een kerk, een instituut, omdat ze zich daarin veilig voelen. (afgebakende normen en waarden)
En deels begrijp ik dat wel, maar vele anderen niet.
@ Marleen nu zeg je iets wat waarheid is, respect voor elkaar hebben. Maar dat hele normen en waarde verhaal daar zijn al 2 kabinetten op stuk gelopen en wie bepaald wat de norm of waarde is?
Sorry wat ik dus wil zeggen is dat normen en waarden de laatste 2 kabinetten ons opgedrongen zijn even als het dus in sommige gemeenschappen gebeurd. Ik heb mijn eigen normen en waarden en die zijn maatschappelijk verantwoord want dat heeft er namelijk mee te maken dat je respect voor elkaar hebt
Ach kijk, cirkeltje is rond 🙂
Kijk vooral eens naar de vele schisma’s die er zijn binnen de kerkgenootschappen om te weten hoe tolerant men zich onderling opstelt.
Dat een jongen van 14 hetzelfde stemt als zijn vader is niet zo verwonderlijk, want dat doen de meeste kinderen van die leeftijd.
Dat is nou net de leeftijd dat je min of meer aan het begin van je ontdekkingsreis staat.
@Larry, ben ik ook volledig met je eens. De basis is op zich scheef en dat maakt het heel ingewikkeld. Dat was het ook in de politiek. De normen en waarden lagen anders, dan regeer je op een hele bizarre manier. Ik hoop dat politiek Zwolle na vandaag met goede moed het beter gaat doen dan politiek Den Haag. En met de vele compromissen die ze maken, blijft het voor de burgerbevolking toch lastig om ze te kunnen volgen.