Week van de Teek

Zwolle – Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar een deel van de teken in Nederland draagt een bacterie bij zich (de Borreliabacterie) die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Controle van je lichaam op een beet van een teek na een uitstapje in de natuur is daarom heel belangrijk. Om het publiek op de risico’s te wijzen neemt GGD IJsselland deel aan de Week van de Teek, die vandaag maandag 29 maart van start gaat.

Naast deelname aan de actieweek, wordt er door de GGD aan voorlichting gedaan om tekenbeten te voorkomen. Zo is er bij de GGD het hele jaar het nodige voorlichtingsmateriaal te verkrijgen, waaronder folders, die te downloaden zijn via de site en gratis te bestellen zijn bij de bibliotheek van GGD IJsselland. Daarnaast kent de GGD een meldpunt infectieziekten, waar informatie over infectieziekten, waaronder de ziekte van Lyme, te verkrijgen is. Het nummer is: 038 428 1656 (tijdens kantooruren) of via e-mail infectieziekten@ggdijsselland.nl.

Hoewel de meeste mensen een tekenbeet oplopen in de periode van maart tot en met oktober, komen teken het hele jaar voor. Teken zijn zo klein als een speldenkop. Ze lijken op spinnetjes en leven van het bloed van mensen en dieren. Ze leven in hoog gras en struikgewas van bossen, duinen, weilanden, heidegebieden, tuinen en parken, overal in Nederland. Om een tekenbeet te voorkomen is het belangrijk om op de paden te blijven en contact met struiken en lang gras te vermijden. Ook kunnen maatregelen getroffen worden door de juiste kleding te dragen. Maar het belangrijkste is om na een uitstapje in de natuur het lichaam te controleren op tekenbeten, aldus de GGD.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)