Zwolle – Dit jaar herdenken en vieren we dat er voor Nederland 65 jaar geleden een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Ter gelegenheid hiervan vinden dit lustrumjaar in de stad tal van activiteiten plaats.
Zwolle werd op 14 april 1945 door Canadezen bevrijd. Ter nagedachtenis aan de eerste bevrijder Leo Major is vorig jaar op 14 april in Zwolle een laan naar hem vernoemd.
Programma woensdag 14 april 2010
Herdenkingsplechtigheid Pilotenlaan
Leerlingen van basisschool De Octopus verzorgen vanaf 09.00 uur een plechtigheid bij het door hen geadopteerde monument aan de Pilotenlaan in Zwolle-Zuid. Wijk-wethouder Martin Knol woont deze plechtigheid namens de gemeente Zwolle bij.
Herdenkingsplechtigheid Ter Pelkwijkpark
Later, om 10.00 uur, vindt de herdenking bij het centrale oorlogsmonument in het
Ter Pelkwijkpark plaats, georganiseerd door leerlingen van de Geert Grote- en Koningin Emmaschool die dit monument hebben geadopteerd. Burgemeester Henk Jan Meijer woont de herdenking namens de gemeente bij.
Tentoonstellingen
De tentoonstelling ‘Veteranen. In dienst van de Vrede’ wordt ’s ochtends door
Henk Jan Meijer speciaal en in aanwezigheid van leerlingen van de Geert Grote-
en Koningin Emmaschool en betrokken veteranen geopend.
De tentoonstelling is vanaf 15 april iedere werkdag tot en met 4 mei in de hal van
het stadhuis te bezichtigen. De tentoonstelling loopt vooruit op de eerste Zwolse Veteranendag die op zaterdag 19 juni aanstaande plaatsvindt en van 13.30 tot
15.30 uur in Park de Wezenlanden vrij toegankelijk is.
In het Historisch Centrum Overijssel (HCO) aan de Eikenstraat wordt 14 april de Collectie Zwolle ’40-’45 officieel gepresenteerd. Een deel van de collectie is verwerkt in de educatieve tentoonstelling ‘Vóór de Vrede’ die tijdens werkdagen tot en met 7 mei in het HCO te zien is.
Bevrijdingsconcert
Ter afsluiting van deze gedenkwaardige dag, vindt van 19.30 tot 21.00 uur in de
Grote- of St. Michaëlskerk een feestelijk en vrij toegankelijk bevrijdingsconcert plaats
(inloop vanaf 19.00 uur). Een concert voor en door Zwollenaren met medewerking van diverse Zwolse koren en orkesten. In samenwerking met Kunst & Zo (het kunst servicepunt Zwolle), de Muziekraad Zwolle en het Historisch Centrum Overijssel is
een gevarieerd programma samengesteld. Naast de genoemde muzikale inbreng dragen leerlingen van de basisscholen die een oorlogsmonument hebben geadopteerd een zelf geschreven gedicht voor.