Verwarde vrouw (35) laat spoor van vernielingen achter in Zwolle: ‘Hulpverlening heeft er geen goed antwoord op’

Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp

Hulpverleners waren tevreden over Daniëlle D. (35) uit Zwolle, een vrouw die kampt met psychiatrische problemen. Met de nodige zorg en hulp redde ze zich al een tijdje prima. Besloten werd dat de vrouw zich weer zelfstandig moest gaan redden in de maatschappij. Dat ging niet lang goed, de vrouw gebruikte haar medicatie niet op tijd, greep naar drugs, raakte dakloos en vernielde in verwarde toestand zo’n tien geparkeerde auto’s, een slagboom, een motor, een scooter en vitrines van een winkel.

“Dit is geen dame die het leuk vindt om auto’s te vernielen,” zegt advocaat Haze. De raadsman kent Daniëlle D. bijna niet meer terug sinds november vorig jaar. Na haar laatste aanhouding kwam de verwarde vrouw op de crisisopvang terecht bij Dimence.

Daar kreeg ze de zorg die ze nodig had en een injectie met medicatie die langdurig werkt, een zogeheten depot. “Ik heb dat nog nooit eerder in mijn leven gehad en het werkt goed,” zegt Daniëlle D. tegen de politierechter.” Dat wordt beaamd door een begeleider van de crisisopvang die met haar is meegekomen naar de rechtbank.

De rechter wil het desondanks met haar hebben over wat er eind vorig jaar in pakweg een maand tijd allemaal gebeurde. Op maandag 21 oktober vernielde D. een geparkeerde bus op het Talentenplein en trok de elektriciteitskabels uit een slagboom. Alles werd vastgelegd door een beveiligingscamera.

Vele aanhoudingen
Vier dagen later, op vrijdag 25 oktober, trapte ze een spiegel van een geparkeerde BMW. De eigenaar van de auto zag het gebeuren, greep haar vast en droeg haar over aan de gewaarschuwde politie. Die lieten haar gaan en uren later zat D. weer op de achterbank van een politiewagen. De vrouw was toen opnieuw aangehouden, ditmaal op de Nachtegaalstraat nadat ze op zaterdag 26 oktober twee geparkeerde auto’s vernielde in de Koekoekstraat.

Na de afhandeling van de papierwinkel zette de Zwolse politie haar die zaterdag weer op straat. Dezelfde dag vernielde Daniëlle D. zes geparkeerde auto’s en werd voor de derde keer binnen 24 uur aangehouden. Op zondag 10 november trok D. een kentekenplaat van een geparkeerde auto. Ook brak ze de antenne eraf. Op camerabeelden was de vrouw met een baksteen in haar hand te zien bij de auto.

Vijf dagen later, op vrijdag 15 november, sloeg D. alle ruiten kapot van een oldtimer en brak ze de spiegels eraf. Uit de auto haalde ze spullen en koos het hazenpad. De politie trof haar aan in de omgeving en sloeg haar wederom in de boeien.

Op zondag 24 november werd de politie gebeld omdat een vrouw vernielingen aanrichtte op de Oude Vismarkt. Een gestalde motorfiets werd bekrast en een spiegel sneuvelde, bij een winkel lagen vitrines aan gruzelementen en een scooter bleef niet ongeschonden.

Op een stoel troffen agenten Daniëlle D. aan. De winkelier toonde de politiemensen camerabeelden waarop D. met een baksteen in haar hand te zien is. De Zwolse werd weer aangehouden en een verplichte opname in een psychiatrische kliniek volgde.

Sanctie van de daklozenopvang
D. kan zich niet goed herinneren wat ze allemaal gedaan heeft. “Het ging toen niet zo best met mij, alles ging snel bergafwaarts en ik was suïcidaal en gebruikte daarom drugs. Ik zwierf door Zwolle en at uit vuilnisbakken door een sanctie van De Herberg.”

De rechter wil weten waarom ze niet meer welkom was in de Zwolse daklozenopvang. “Ik heb geen idee waarom,” antwoordt D. Ze voegt eraan toe dat ze spijt heeft van alle vernielingen die ze heeft aangericht. De rechter wil van haar begeleider weten wat er met D. gaat gebeuren als ze de crisisopvang moet verlaten. “We zijn nog zoekende naar een oplossing,” verklaart hij. “Maar de hulpverlening heeft er geen goed antwoord op.”

“Dit gedrag gaat veel te ver ondanks de schrijnende situatie,” zegt de officier van justitie. “Ik wil de hulpverlening niet doorkruisen en vraag dan ook niet om een gevangenisstraf. Het is vooral van belang dat ze goede hulp krijgt.” Het Openbaar Ministerie eist een taakstraf van 120 uur, waarvan 50 uur voorwaardelijk.

De politierechter kan zich grotendeels vinden in de eis van justitie. “Normaal gesproken volgt hier een gevangenisstraf op, maar daar is niemand bij gebaat,” zegt de rechter. “U zadelt de samenleving op met veel overlast en kosten.”

Ze legt Daniëlle D. een onvoorwaardelijke werkstraf op van 80 uur. “Daarnaast komt een flinke stok achter deur om dit nooit meer te doen,” vervolgt de rechter. “Een maand voorwaardelijke gevangenisstraf omdat het anders niet aan de maatschappij is uit te leggen.”

Foto 1
Ter illustratie - Foto: Peter Denekamp
Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)