Omscholen naar zorg of welzijn populair bij Deltion

Zwolle – De Nederlandse economie vertoont weer tekenen van herstel, maar het zal nog wel even duren voordat de werkloosheid weer op het oude niveau is. Opvallend veel mensen zijn bezig met een herbezinning op hun loopbaan. Bij het Deltion College melden zich veel volwassenen die via een mbo-opleiding (weer) aan de slag willen in de zorg of welzijnssector.

Voor een groot deel gaat het om werkende mensen die op zoek zijn naar een zeker beroep. De zorgvraag is immers niet afhankelijk van economische teruggang en vanaf 2012 worden grote personeelstekorten voorspeld in de zorg. Daarnaast komen opvallend veel herintreders naar de informatieavonden van Deltion, meestal vrouwen die voor de geboorte van hun kinderen al hebben gewerkt in de zorg. Na 10 jaar is hun vakkennis zodanig weggezakt, dat herscholing nodig is.

‘Voor deze groepen hebben wij een passend aanbod van deeltijdtrajecten’, zegt Lidia Langerijs, opleidingsmanager van een aantal goedlopende welzijnsopleidingen. Dikwijls gaat het om mensen met de nodige werk- en levenservaring, waardoor de opleidingstrajecten korter zijn dan normaal. Lidia: ‘Bij Deltion kan iemand met een oud welzijnsdiploma op niveau 3 binnen 1 jaar een diploma op niveau 4 halen. Ze volgen een dag per week onderwijs, de rest is praktijkvorming.

Erg populair is de brede opleiding Sociaal Pedagogisch Werker richting woonbegeleiding of activiteitenbegeleiding.’ Deelnemers kunnen zich tot in september nog aanmelden voor zorg- en welzijnsopleidingen. Op 6 september is er nog een speciale last-minute informatieavond in de Deltion Campus aan de Mozartlaan in Zwolle. Geïnteresseerden kunnen zich ter plekke inschrijven.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

27 gedachten over “Omscholen naar zorg of welzijn populair bij Deltion”

  1. “vanaf 2012 worden grote personeelstekorten voorspeld in de zorg”
    -> positieve gevolgtrekking: u bent verzekerd van een baan
    -> negatieve gevolgtrekking: u mag zich straks de pleuris rennen…

  2. O sorry, dom als ik ben had ik niet door dat ’t geen streepje, maar een echt link was.
    Maar Dick voor pissen is in de zorg al lang geen tijd meer…

  3. ’t Schijnt dat medewerkers in de zorg later last krijgen van blaasproblemen. Dit vanwege het lange ophouden van de urine omdat er simpelweg geen tijd is voor een toilletbezoekje. Ik hoorde iemand met de term “verpleegster-blaas” gooien.

  4. Wat een ongelooflijke bullshit ik heb persoonlijk tijd zat om naar de wc te gaan! En ik loop me ook niet helemaal de klere! Ja, het is soms druk maar je weet waar je het voor doet. Mocht je zo’n insteek hebt, ga dan aub niet in de zorg werken. Zulke werknemers daar heeft de client niks aan.

  5. Anne en Marieke schetsen een duidelijk ander beeld. Misschien bij verschillende zorg-instanties?

    In elk geval eens met: Met een jank-insteek liever niet in de zorg gaan werken. Maar uh….Marieke II heeft het geloof ik (zo te lezen ook maar gehoord).

  6. Op zich doelde ik zelf wat dat ‘pissen’ betreft niet zozeer op het personeel, maar op het feit dat er soms te weinig tijd is voor toiletbezoek voor verpleeghuisbewoners.

    Maar goed, het welzijn vh personeel en het welzijn vd patient hangen volgens mij direct samen.
    Als het personeel niet genoeg tijd heeft lijdt de patient daaronder en als de patient niet goed genoeg verzorgd kan worden leidt dat weer tot spanningen bij het personeel.
    Ik las onlangs nog in een krante-artikel dat veel zorgmedewerkers overwegen de zorg te verlaten.
    Als de zorg een heel aantrekkelijke sector is om te werken qua loon en arbeidsvoorwaarden dan zou het raar zijn dat er zulke tekorten dreigen….

  7. Om op de verpleegsters-blaas terug te komen;

    medewerkers in de zorg later last krijgen van blaasproblemen

    oke; kúnnen krijgen… Ik stond naast een verzorgende in opleiding die nog druk was met van alles. Zij moest naar de wc. Later kwam ik haar weer tegen en toen was ze nog niet gegaan en had zij het over bovenstaande. Het is natuurlijk ook voor een deel je eigen verantwoordelijkheid.
    Maar ik moet wel zeggen dat de werkdruk in de zorg steeds groter wordt. Clienten die in een verpleeghuis worden opgenomen hebben steeds meer zorg nodig. Simpel weg omdat men veel langer thuis blijft wonen met de nodige zorg aan huis. Pas als het écht niet meer wil omdat de zorg in thuissituatie niet meer gewaarborgd kan worden en dat de mantelzorg overbelast raakt, dan komt een instelling in beeld.
    Het concept van kleinschalig wonen in de verpleeghuizen is een mooi concept. Niets negatiefs daarover. Maar de taken van de verzorgende zijn daardoor wel breder geworden (zorg dragen voor je clienten, maar ook wassen, koken e.d.). Ik kan me voorstellen dat je dan weloverwogen een keuze maakt om wel/niet in de zorg te gaan werken. Het is voor de clienten trouwens wel erg prettig dat het kleinschalig wonen er is. Met een client of 6 op een “woning” (kleine afdeling) waarbij het thuis-leven wordt nagebootst.

  8. @ Anne en Dick: jullie woorden van ‘bullshit’ en ‘jankinsteek’ vind ik niet terecht.
    Het feit dat Anne zich blijkbaar niet ‘de klere’ loopt betekent niet dat DUS alle medewerkers in de zorg zich niet ‘de klere’ lopen!
    Ik werk overigens, net als Anne, ook in de zorg en denk daarom, net als Anne, ook wel ‘enig recht van spreken te hebben’…
    Persoonlijk zie ik heel veel collega’s zich de benen uit het lijf rennen voor hun patienten (die door het management al lang geen ‘patient’ maar ‘produktie’ worden genoemd!)
    Omdat veel medewerkers hun patienten niet de dupe willen laten worden vh gebrek aan geld en tijd, rennen ze zich zelf voorbij. Zo zie ik diverse collega’s die onbetaald overwerken, de pauze overslaan en de verslaglegging in hun eigen tijd thuis doen…

  9. Dick het gaat natuurlijk om de strekking.
    Persoonlijk denk ik dat de werknemers in de zorg juist vaak te weinig ‘janken’/te weinig voor zichzelf opkomen.
    Ik heb de indruk dat er veel meer acties en stakingen zijn vanuit andere sectoren (als bijv. het onderwijs) dan vanuit de zorg, terwijl er in de zorg toch echt wel reden toe is.
    Overigens denk ik dat niet alleen de medewerkers maar ook clienten/patienten erg de dupe worden vd marktwerking. Je kunt ze als instelling bijv. beter op de wachtlijst laten staan (ze vormen dan ‘een zekere bak geld voor de toekomst’) dan fatsoenlijk verwijzen naar een plek waar ze direct terecht kunnen.

  10. @ Carola. Als iemand te weinig jankt snijdt ie zichzelf natuurlijk in de vingers. Zullen werkgevers vast ook gebruik van maken.

    Zwaar eens:

    Overigens denk ik dat niet alleen de medewerkers maar ook clienten/patienten erg de dupe worden vd marktwerking.

  11. Klopt, al het natuurlijk ook de vraag hoeveel een werkgever er aan kan doen als er vanuit de overheid gekort wordt.
    Hoewel ik anderzijds persoonlijk wel het idee heb dat er in de grote instellingen (te-)veel geld naar management, beleid en allerlei andere diensten en projecten gaat die ver vd directe zorg afstaan.

  12. Is idd bij veel bedrijven (ook commerciële begrijp ik) een grote frustratie

    Er gaat teveel geld naar management, beleid en allerlei andere diensten en projecten gaat die ver vd directe zorg afstaan

    Het enige wat je dan kunt/moet doen als personeelslid is volgend mij, via de kanalen (OR of directe communicatie, vakbond) je ongenoegen uiten over die belachelijke overhead!

  13. @ Carola,

    Inderdaad, onderwijs staakt echt heel erg vaak. En misschien moeten de mensen van de zorg ook eens massaal gaan staken. Maar we weten dan wat voor consequentie dat heeft.

    Trouwens werk ik niet in de verpleegzorg maar in de gehandicaptenzorg…

  14. Tja Anne, je hebt gelijk: staken en zorg gaan moeilijk samen – maar er zou wat mij betreft toch wel wat meer ‘protest’ mogen zijn. Ik heb het idee dat nu veel mensen OF te veel slikken OF de zorg verlaten.

  15. @ Carola,

    Inderdaad het zou absoluut geen kwaad kunnen staken ofzo. Maar ook al is de zorg een sociaal beroep onder de mensen die echt op de werkvloer staan. Maar dat er grote angst heerst met het zogenoemde hoofd boven het maaiveld. Ik in ieder geval wel waar ik werk en zit er ook over te denken om ergens anders te gaan werken in de zorg. Kijken of het er daar ook zo aan toe gaat.

  16. Marktwerking in de zorg wordt alleen maar gestimuleerd door de AWBZ en zorgverzekeraars. Of het daar beter van wordt…

    @Anne; wellicht bestaat de mogelijkheid om een dag ergens mee te draaien. Voor wat betreft het kleinschalig wonen (ouderenzorg) ken ik misschien nog wel een mogelijkheid.

  17. @ Marieke de 2e: de groenteboer op de markt staat daar omdat hij geld willen verdienen. En de klant kan zien of zijn sinasappels rot zijn of niet en verschillende kramen aflopen.

    -> 1) Het doel van zorg is geld verdienen (???)
    -> 2) De klant* is in staat de kwaliteit vd zorg goed te beoordelen en heeft genoeg keuze?

    (* Klant is dit keer in een kwetsbare positie
    Kan hij de kwaliteit van specialisten en complexe ingrepen makkelijk overzien?
    Hoeveel keuzevrijheid heeft hij gezien evt acute situaties en praktische afwegingen als reistijd voor zowel patient als gezinsleden (als je naar een ziekenhuis binnen 20 km van je huis wilt hoeveel keuze heb je dan als je in Zwolle woont?)

  18. @Carola; ik denk dat keuzevrijheid van de zorg in acute situaties geen issue is. Dan is er sprake van spoedzorg en diegene die de nodige zorg kan leveren, die doet dat. Ik vraag me ook af of de client in staat is om te zeggen dat hij naar welk ziekenhuis wilt.

    Wat betreft het vergelijken van zorgorganisaties biedt een korte zoektocht op internet uitkomst. Er bestaan kwaliteitskeurmerken voor de zorg. Via de site van kiesbeter.nl kan je organisaties met elkaar vergelijken. Dit is voor een oudere misschien iets lastiger; maar mantelzorgers of huisarts zijn hier vast wel kundig in. Of ga ik nu te kort door de bocht?

    http://www.kiesbeter.nl/zorgverleners/

Reacties zijn gesloten.