Zwolle – Wethouder Erik Dannenberg heeft vrijdagmiddag in het dorpshuis De Molenkamp in Windesheim de 120e Automatische Externe Defibrillator overhandigd. Daarmee zijn alle AED’s in Zwolle geplaatst.
Elke week worden ruim 300 mensen getroffen door een hartstilstand. Een hartstilstand is levensbedreigend, omdat de organen geen zuurstof meer krijgen. Alleen directe reanimatie door een omstander kan iemands leven redden. Bij een hartstilstand zijn de eerste zes minuten bepalend. Wanneer een omstander al heeft gereanimeerd en gedefibrilleerd, voordat de ambulance ter plekke is, wordt aanzienlijke tijdswinst geboekt. Het ambulancepersoneel kan dan met meer succes de reanimatie voortzetten. Vandaar dat onmiddellijke alarmering door het landelijke alarmnummer 112 te bellen minstens zo belangrijk blijft. De Automatische Externe Defibrillator (AED) is een hulpmiddel om het hart weer op gang te krijgen. De AED probeert met een krachtige stroomstoot het hart met een ontregeld hartritme weer in een goed ritme/vast slagenpatroon te brengen. Een AED is veilig en betrouwbaar. Verspreid over Zwolle zijn er 120 locaties waar een AED aanwezig is. De AED’s hangen niet alleen bij gezondheidsinstellingen, maar ook bij overheidsgebouwen, bedrijven, scholen en sportterreinen.
De gebouwen met een AED zijn te herkennen aan het groene logo bij de ingang. Op www.zwolle.nl is aangegeven waar in Zwolse wijken, Windesheim en Wijthmen zich een AED bevindt. Aan de hand van hiervan kunt u inventariseren waar bij u in de buurt een AED hangt. Voor het geval dat… Op deze locaties met een AED werken mensen die weten hoe ze het apparaat moeten bedienen. Ze zijn opgeleid om de defibrillator te gebruiken. Ze weten ook precies waar ze hangen.
Wilt u leren hoe u moet reanimeren en een AED moet bedienen, dan kunt u zich opgeven als hulpverlener. Iedereen in de gemeente Zwolle kan gratis (maar niet vrijblijvend) de opleiding tot AED’er volgen. Voor informatie en aanmelding: www.ehbo-zwolle.nl en www.knvehbo.nl.
Slim, zijn ze hier ook mee bezig. Misschien samen met Dijka of de gemeente. Wij zijn namelijk maar heel klein….maar in januari zitten wij ook in Meppel 😮
Absoluut een verbetering dat err overal AED’s hangen.
Alleen jammer dat het kaartje nieet compleet is. Ik kan zo al een tiental locaties noemen waar ook nog een AED hangt.
De AED’s zijn in tegenstelling tot wat in het artikel vermeld staat door iedereen te bedienen.
Wat ook dat weer jammer is dat bijna alle AED’s hangen op plaatsen welke ’s avonds en ’s nachts niet bereikbaar zijn.
Als je als BHV’er opgeleid bent om een AED te bedienen moet je dan ook de bediening overlaten aan de persoon of personen die in het gebouw werken waar de AED hangt?
Ik mis gewoon een boel informatie in dit verder goede artikel.