Waterpeil in Zwolle stijgt nog steeds

Zwolle – Het water dat in de afgelopen dagen in Salland is gevallen stroomt via de Sallandse weteringen naar de omgeving van Zwolle. Daar stijgt het waterpeil in grachten, kanalen en sloten. Dit geeft echter geen problemen. Het water kan wegstromen via het Zwarte water richting Ketelmeer en IJsselmeer, vooral ook omdat er geen forse Noord westen wind staat die het water ’terugstuwt’.

 30-08-2010_hoog_water_zwolle_1.jpg

De situatie in het Vechtdal blijft onveranderd. Soms daalt de waterstand licht en op een ander moment is er weer sprake van een stijging, omdat er in het grote stroomgebied van de Vecht weer een aantal forse regenbuien valt of er bijvoorbeeld via de Regge meer water toestroomt. Op steeds meer plaatsen lopen de uiterwaarden (deels) onder water, ook bij Dalfsen en Zwolle. Daarvoor zijn de uiterwaarden ook bedoeld. Aan de oproep om niet te varen op de Vecht en de uiterwaarden te mijden is goed gehoor gegeven.

30-08-2010_hoog_water_zwolle_2.jpg 

haersterveer_0800_470.jpg
Pont bij het Haersterveer …

agnietenplas_0822_470.jpg
Agnietenplassen!

struinwaard_0919_470.jpg
Struinen????

haersterveer_0847_470.jpg
Vecht bij het Haersterveer …

berkummerkolk_0877_470.jpg

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

22 gedachten over “Waterpeil in Zwolle stijgt nog steeds”

  1. [Waterpeil in Zwolle stijgt nog steeds /i]
    Dat heb je met al die nachtelijke wildplassers in het weekend, dat gezeik moet nu echt eens afgelopen zijn. :):):)

  2. @Marcelovic, ik woon 8 hoog… Voordat het hier te hoog is… 🙂

    Het water in de stadsgracht is enorm hoog, en zo ook die van het Zwarte Water. Onder de twistvlietbrug is de waterbreedte ook toegenomen!

  3. @Tim de ijssel gisteren in een middag gestegen met een halve meter je moest eens zien hoe druk ze waren in de havens daar met hun plezier bootjes 😉

  4. Zie post op politieke log. Ow hij kan hier ook wel

    Wateroverlast op straat is politieke keuze
    Het is een verstandige politieke keuze om bij extreem weer het water op straat op te vangen. Om wateroverlast zoals die zich donderdag voordeed in stedelijk gebied te voorkomen, zouden gemeenten 18 miljard euro extra in uitbreiding van het riool moeten investeren.

    Overmacht
    Dat stellen woordvoerders van gemeenten, waterschappen en rioolbeheerders donderdagochtend in een reactie op de ernstige wateroverlast in het westen en midden van ons land. Allen spreken van een overmachtsituatie, waarbij overlast voor het verkeer helemaal niet, en het onderlopen van kelders bijna niet te voorkomen is.

    18 miljard
    De overstromingen worden veroorzaakt doordat het riool in de steden niet zijn berekend op deze hevige regenval. Uitbreiding van de capaciteit tot dit extreme niveau zou volgens de VNG in totaal 18 miljard euro kosten, evenveel als het nieuwe kabinet nu wil bezuinigen. Woordvoerster Ashja Khoenkhoen ziet dat niet gebeuren.

    Overlast accepteren
    Directeur Hugo Gastkemper van Rioned, de koepel van rioolbeheerders, onderschrijft dit. ??De norm is in het algemeen dat je schade probeert te voorkomen, maar dat je eens in de twee jaar wateroverlast moet accepteren. Opvangen op straat noemt hij een goede oplossing. ??Er zijn zelfs gemeenten die speciaal hiervoor extra hoge stoepranden hebben aangelegd??.

    El Niño
    De waterschappen zijn verantwoordelijk voor de afvoer van het oppervlaktewater in ons land, maar daar deden zich donderdag nauwelijks problemen voor. ??De pijn zit hem vooral in stedelijk gebeid, waar het water niet de grond in kan omdat er nu eenmaal veel verhard is. Het riool moet dan alles afvoeren. Bij dit soort El Niño??achtige zomers is overlast daar niet te voorkomen??.

    Inboedelverzekering
    Overlast oké, maar schade door ondergelopen kelders is wat anders. Kunnen getroffen bewoners de gemeente aansprakelijk stellen voor de schade? De woordvoerders denken van niet. ??Alleen als gemeenten werkelijk nalatig zijn geweest, maar daar lijkt het niet op??, stelt Rioned. Het blijft een afweging tussen te verwachten schade en wat mensen willen betalen, aldus woordvoerster Hanneke Heeres van de Unie van Waterschappen. ?? Als de waterschapslasten of de rioolheffing wordt verhoogd is de commotie onder de burgers groot??.

    Risico??s
    De VNG spreekt van overmacht en wijst juridische aansprakelijkheid voor de schade af. Gemeenten hebben een zorgplicht, maar moeten ook goed met het belastingsgeld omgaan. Het is net met als extreme sneeuwval, dan kun je ook nooit alle wegen sneeuwvrij houden. Mensen die dat wel willen realiseren zich niet wat het zou kosten om alle risico??s in de maatschappij uit te sluiten.??

    Bron: Binnenlands Bestuur, 26 augustus 2010

Reacties zijn gesloten.