Zwolle – Onder de noemer Smart Connection gaan de partijen die samenwerken in het project Minder drank meer Scoren zich de komende tijd richten op jongeren boven de 16. Smart Connection is nieuw in Nederland en richt zich vooral op het belonen van ‘verantwoord drinken’ door 16+ jongeren.
Met Minder drank meer Scoren richten gemeenten in de regio IJsseland zich samen met politie, Tactus en GGD al sinds 2008 op het overmatig drankgebruik bij jongeren. Deze aanpak blijkt succesvol voor de jonge jeugd maar het preventieaanbod voor jongeren van boven de 16 blijkt onderbelicht. Met Smart Connection wordt nu juist op deze doelgroep ingezet, het project richt zich vooral op jongeren tussen de 16 en 20 jaar.
Belonen van gezond gedrag
De kern van het project is het verzamelen van punten door het vertonen van gezond gedrag. Met de gespaarde punten kunnen jongeren vervolgens producten kopen. De organisatie en de uitvoering van het project Smart Connection gebeurt door jongeren (peers). Deze groep krijgt les in communicatie, het overdragen van kennis. Het inzetten van jongeren is een sterk punt in de aanpak van alcoholmatiging onder jongeren omdat de invloed van leeftijdgenoten groot is.
Alcoholvrije bar
Om het gedrag van jongeren te beïnvloeden sluit Smart Connection aan bij de omgeving waar jongeren drinken. Zo worden er vooraf met organisatoren van evenementen afspraken gemaakt over preventieve maatregelen en wordt er achteraf geëvalueerd. De alcoholvrije bar is het centrum van waaruit Smart Connection activiteiten onderneemt. Hier kunnen jongeren terecht voor hippe alcoholvrije drankjes en cocktails, voor het registreren van punten of een praatje met de peers. Het is hiermee niet alleen een goed alternatief voor alcoholhoudende drank, de bar brengt ook jongeren en de jonge barkeepers (de peers) met elkaar in gesprek.
In Zwitserland liep een zelfde project (Go4points) en hier zijn uitstekende resultaten mee behaald. Zo is een kwart van de deelnemers minder gaan drinken en voelt driekwart van de deelnemers zich dankzij het project, sterker om niet of minder te drinken.
Het doel is dat Smart Connection vanaf 2012 een duidelijke plaats heeft in het regionale preventie aanbod. Voor de uitvoering van Smart Connection heeft de regio € 225.000 provinciale subsidie ontvangen.
Nu mag ik hopen dat men ook eens komt met een project antiblowen
Het lijkt wel of dat vergeten wordt tegenwoordig
Als ouder zijnde behoort dit uiteraard bij de opvoeding
Wordt het niet eens tijd dat de betrokken ouders de kosten ophoesten die al dit wangedrag (want dat is het!) met zich meebrengt. Ziekenhuisbezoek en andere hulpverlening, het lijkt wel of opvoeden tegenwoordig door de samenleving dient te geschieden. Dat terwijl de ouders toch gewoon verantwoordelijk zijn. Of ben ik nu ouderwets?