Zwolle – Een op de vijf kinderen in de regio IJsselland heeft kans op psycho-sociale problemen, zoals bijvoorbeeld hyperactiviteit, angst of pesten. Dat blijkt uit de Kindermonitor, het gezondheidsonderzoek dat GGD IJsselland in 2009 en vorig jaar hield.
Bovenstaande problemen komen vooral voor bij jongens, kinderen uit eenoudergezinnen en nieuw samengestelde gezinnen, gezinnen met een lage sociaal-economische status en kinderen van allochtone afkomst. En die psychosociale gezondheid vraagt volgens GGD IJsselland extra aandacht.
Een kwart van de ondervraagde ouders geeft aan bovenmatig veel stress te ervaren bij de opvoeding van hun kind. Een op de tien ouders heeft daarbij behoefte aan deskundige hulp. De meeste ouders hebben vragen over thema’s zoals (faal)angst en onzekerheid van hun kind, luisteren en gehoorzamen en het stellen van grenzen en regels. Ook geven veel ouders aan dat zij het moeilijk vinden om met hun kind te praten over relaties en seksualiteit.
Ook overgewicht komt als opvallend resultaat uit het onderzoek. Hoewel het percentage kinderen met overgewicht vergeleken met het onderzoek in 2005 niet is toegenomen, is nog steeds ruim één op de tien kinderen te dik. Het goede nieuws is dat het aantal kinderen dat lid is van een sportvereniging de laatste jaren flink is toegenomen, van 57 naar 68 procent. Ook voldoet vier van de vijf kinderen aan de beweegnorm van minimaal één uur bewegen per dag.
GGD IJsselland voerde in twaalf gemeenten een gezondheidsonderzoek met behulp van een digitale enquête. Daarbij ging het om vragen over lichamelijke en geestelijke gezondheid, vrijetijdsbesteding en opvoeding. Het onderzoek werd afgenomen bij een steekproef van ongeveer 11.000 ouders van kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar in de gehele regio IJsselland. De resultaten worden als input gebruikt voor het lokale gezondheidsbeleid van de diverse gemeenten en zijn terug te vinden op de website van de GGD onder Gezondheidsinformatie -> Gezondheidsmonitoren -> Gezondheidsmonitor kinderen.