Zwolle – Op 28 maart schreef Vluchtelingenwerk een brief aan de raad in Zwolle waarin zij hun zorg uiten over het moratorium op inburgeringstrajecten aan niet verplichte inburgeraars. Afgelopen vrijdag werd er een informatienota aan de raad gestuurd waarin besloten is tot 1 augustus niet in te zetten op inburgeringstrajecten voor niet verplichte inburgeraars.
De groep niet verplichte inburgeraars is een heel diverse groep. Vluchtelingenwerk heeft het binnen deze groep vooral over mensen die door een beperkte verblijfsduur of leeftijd niet verplicht hoeven in te burgeren. Denk bijvoorbeeld aan vrouwen die als slachtoffergetuige in afwachting zijn van een proces over vrouwenhandel, of ernstig zieke mensen en bejaarden. Zij krijgen wel een woning aangeboden, maar verder geen begeleiding. De reserves van vluchtelingenwerk raken op een zeker moment op en dan dreigen deze mensen aan hun lot over gelaten worden. GroenLinks vindt dat de inburgeringstrajecten ook belangrijk zijn voor niet verplichte inburgeraars en denkt dat het opschorten van de trajecten de samenleving uiteindelijk meer gaat kosten.
GroenLinks wil deze discussie binnenkort graag met de raad voeren. Maar voor deze extra kwetsbare groep vluchtelingen wil GL nu geen tijd verspillen. Volgens GL is het niet de bedoeling om ze een huis aan te bieden in Zwolle en dan te zeggen: "Zoek het verder maar uit."
De vraag van GL luidt:
Kunt u voor deze groep een passende oplossing bieden, zodat deze specifieke groep mensen in ieder geval de nodige maatschappelijke begeleiding krijgen?
Zo ja hoe ziet deze oplossing eruit, zo nee, wat is hiervoor de reden?
Namens de fractie van GroenLinks,
Rana Berends
Geen begeleiding is niet goed.
Die Polen hiernaast kunnen ook nog wel wat begeleiding gebruiken.
Verslag raadsplein:
Mevrouw Berends vraagt namens GroenLinks, naar aanleiding van het besluit om voorlopig tot 1 augustus niet meer in te zetten op inburgeringstrajecten voor niet-verplichte inburgeraars, of de wethouder voor deze groep een passende oplossing kan bieden, zodat mensen die het nodig hebben in ieder geval de nodige maatschappelijke begeleiding krijgen.
Wethouder Van As antwoordt dat het genomen besluit een gevolg is van het wegvallen van de middelen. Over een paar jaar komt er vanuit Den Haag helemaal geen geld meer voor inburgering. De wethouder is bereid om met de betrokken instellingen, waaronder Vluchtelingenwerk, in gesprek te gaan om te kijken hoe voor de meest schrijnende gevallen een vangnet gecreëerd kan worden. Dat betekent dus nadrukkelijk niet voor alle gevallen. Die gesprekken zullen de komende weken plaatsvinden.
Ook zal de wethouder de raad een overzicht geven van de betrokken instellingen en van het aantal gevallen waar het om gaat.