Jonge bestuurder kwetsbare verkeersdeelnemer

Zwolle – Op 19 mei en 9 juni treffen tal van verkeersveiligheidspartners, zoals wethouders en raadsleden van gemeenten, provinciale bestuurders, VVN en verkeoersveiligheidsexperts zoals politie en OM uit Overijssel elkaar om samen te komen tot een actieve aanpak voor de verkeersveiligheid van jonge bestuurders. Het Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid in Overijssel wil met deze bijeenkomsten haar verkeersveiligheidspartners informeren en inspireren tot een actieve aanpak voor deze kwetsbare groep verkeersdeelnemers.


Uit statistieken blijkt dat jonge automobilisten
vier tot zesmaal zoveel kans op een ernstig ongeluk hebben als ervaren bestuurders. Het gaat dan meestal om eenzijdige ongevallen, waarbij geen andere weggebruikers betrokken zijn. Het Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid in Overijssel (ROVO) heeft voor deze doelgroep een aantal specifieke educatieprojecten. Voor jonge automobilisten, maar ook voor scooter- en brommerrijders. Charlotte van Sluis, secretaris van het ROVO en een van de sprekers: “Naast het initiëren van educatie en van doelgroepgerichte projecten doen we veel meer. Op initiatief van het ROVO heeft de regiopolitie IJsselland besloten om ook alcoholcontroles bij (jonge) bromfietsers uit te voeren.”


Cursussen voor elke doelgroep

In 2009 viel in de leeftijdsgroep van 16 tot 24 jaar ruim 30% van alle dodelijke en gewonde verkeersslachtoffers terwijl zij maar 10% van de totale bevolking uitmaken. Charlotte van Sluis: “Daar moeten we gericht iets aan doen.” De aanpak van het ROVO bestaat uit diverse projecten. Bij 50cc ScooterSchoolEvents krijgen scholieren uit het voortgezet onderwijs interactieve lessen met diverse praktijkonderdelen. Ze praten samen over risicovol en asociaal rijgedrag en over gebruik van de helm, snelheid en remmen. Leerstraf 49cc is een cursus voor jongeren die een verkeersovertreding hebben begaan. Daarbij staan gevaarlijk groepsgedrag en het rijden onder invloed centraal. Bij Trials leren jonge automobilisten tijdens een intensieve autorit onder meer over voertuigbeheersing, stoer doen en het voorkomen van slippen. Charlotte van Sluis: “Daarnaast hebben we steeds meer convenanten met het voortgezet onderwijs. Van de middelbare scholen in Overijssel heeft meer dan 80% een convenant verkeersveiligheid voor verkeerseducatie getekend. Een basis om hier met elkaar aan te werken. Ook met politie, verslavingszorg en het OM is er regelmatig afstemming.”

Blowjob

 

Een vrij nieuw en succesvol project is van Team Alert. Dit is een non-profit organisatie die jongeren wijst op de risico’s van rijden onder invloed. Leeftijdsgenoten spreken jongeren aan op alcoholgebruik in het verkeer. Met de Bob Zone bezoekt Team Alert jongerenevenementen. Daar kunnen jonge Bobs aan het begin van de avond een blaastest doen, de zogenaamde Blowjob. Het eindoordeel van de evaluatie van de proef met Team Alert in 2010 bleek positief. Het ROVO heeft daarom in 2011 deze aanpak toegevoegd aan de bestaande drugs- en alcoholprojecten.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)