De Swollwacht fractie is de afgelopen dagen meerdere malen benaderd door Zwolse burgers die de Biologische Tuiniersvereniging Parallelweg Zwolle een warm hart toedragen. Ook heeft de fractie in de media artikelen gelezen, dat de huurovereenkomst tussen de Biologische Tuiniersvereniging Parallelweg Zwolle en de gemeente Zwolle door de gemeente, zijnde de verhuurder, is opgezegd.
Swollwacht: “U als gemeente wil medewerking verlenen aan Prorail inzake de realisatie van een bouwweg ter ontsluiting van de werkzaamheden aan de brug over de IJssel als onderdeel van de aan te leggen Hanzelijn. Deze bouwweg – waarlangs materiaal voor de aanleg van de Hanzelijn getransporteerd wordt – loopt over de grond welke in gebruik is bij de Biologische Tuiniersvereniging Parallelweg Zwolle.” Aanvankelijk zouden de tuinders dit seizoen nog hun groenten en fruit kunnen verbouwen op voornoemde locatie en zou de gemeente per 1 september – aan het einde van het seizoen – de huur opzeggen. Maar tot de verbazing van Swollwacht constateren zij dat de datum van opzegging is vervroegd. In eerste instantie zou er getuinierd kunnen worden tot en met 30 juni a.s. en nu, na overleg met Prorail is de definitieve einddatum waarop de tuintjes moeten worden opgeleverd vastgesteld op 31 juli 2007. Swollwacht stelt hierover een aantal vragen aan het college.
Swollwacht heeft begrip voor deze situatie en snapt dat Prorail deze grond, waarop de Biologische Tuiniersvereniging Parallelweg Zwolle haar volkstuintjes heeft liggen, nodig heeft voor de aanleg van genoemde bouwweg. “Aan de andere kant zijn er de tuinders, die reeds weer begonnen waren met het klaarmaken van de tuintjes voor dit seizoen. Er stond een toezegging tot 1 september, tot het einde van het seizoen.”
Daarom wenst de Swollwachtfractie van het College antwoord c.q. verduidelijking te krijgen op de volgende vragen aangaande dit onderwerp.
- Is de gemeente Zwolle van mening er alles aan te hebben gedaan, om te voorkomen dat de Biologische Tuiniersvereniging Parallelweg Zwolle, eerder dan het afgesproken tijdstip haar locatie moet verlaten.
- Wat denkt de gemeente Zwolle nu nog verder voor deze Tuiniersvereniging te kunnen doen?
- De wethouder heeft aangegeven mee te willen denken over alternatieve locaties voor de Biologische Tuiniersvereniging Parallelweg Zwolle. Is er reeds een alternatieve locatie in beeld?
- Het is onze fractie bekend, dat de tuinders het liefst aan de Parallelweg willen blijven tuinieren, ook als de Hanzelijn er straks ligt. Denkt uw college, dat daar mogelijkheden voor zijn?
- Swollwacht is van mening, dat Zwolle ook nog invulling zou kunnen geven aan het predicaat groenste stad van Europa door deze tuinen straks langs de Hanzelijn te realiseren..
- Hoe vast is de toezegging van het bijdragen in de kosten van verhuizing – aan de 45 tuinders van de Parallelweg door Prorail – als er een alternatieve locatie is gevonden?
- Is aan te geven op welk tijdstip de Biologische Tuiniersvereniging Parallelweg Zwolle over een eventueel “nieuwe” alternatieve locatie kunnen beschikken?
Trudy Kistemaker, Swollwacht.
Het is weer te zot voor woorden. Die tuinders mochten daar verbouwen, totdat er een spoorlin komt. Die spoorlijn lijkt vele malen belangrijker dan drie zakken tomaten en 5 komkommers. En daar worden dan vragen over gesteld. En hoezo verhuizen op kosten van de belastingbetaler? Laat die mensen groenten in hun eigen tuin verbouwen in plaats van openbaar groen in beslag te nemen op kosten van de burger. Laat die mensen met zijn allen maar ergens een stuk grond kopen.
Helemaal met de andere reactie eens, wat een kneuterigheid. Doet me erg sterk denken aan de gevallen waar de bouw van complete wijken stilgelegd wordt voor een bruin-gele streepschildpad of zo.
Tuinders?? Je zou daar voor de lol eens langs moeten fietsen/lopen door de week.. helemaal aan het einde staat gewoon een complete caravan! En volgens ons slapen er ’s nachts ook wel eens mensen.. .
De volksvertegenwoordigers/raadsleden zijn er voor alle Zwollenaren. Het is goed dat deze tuinders ook zijn vertegenwoordigd door Swollwacht.
Inderdaad@Mike. Het verbaasd mij dat de datum is verschoven en dat tuinders nu eerder moeten vertrekken. Nu heb ik geen groene vingers, maar als ik reeds had gezaaid, dan zou ik ook willen oogsten. Overigens ben ik niet tegen de uitbreiding van openbaar vervoer en hoop ik desondanks dat de spoorlijn snel klaar is.
Ik ben voorstander van het biologisch tuinieren. Het zou mooi als de vereniging een mooi plekje krijgt aangewezen, met wat minder riet en wortels, want ik heb me laten vertellen dat het onkruid langs het spoor heel hardnekkig is. (Een lapje grond kost vast veel minder dan hetzelfde lapje grond met een theater of voetbalstadion er bovenop.) Het zou voor de groene stad Zwolle een aanwinst zijn als het biologisch tuinieren op een hoger plan wordt getild. Dus het wat groter aanpakken en de biologische streekproducten koppelen aan lokale eetgelegenheden. De Librije gebruikt nu al bepaalde streekproducten. Vind ik echt een goede zaak.
Overigens zou ik het ook aardig vinden als de vereniging een klein winkeltje zou hebben…… ..maar ik heb de indruk dat het slechts vokstuintjes zijn en er verder geen samenwerking is om een wat meer serieuzere productie op te starten. Heeft de vereniging zelf idee?«n over dit gegeven? Dus het deels collectief produceren met o.a. een grote kas en winkel/club/informatie-gebouwtje erbij?
In ieder geval succes met zowel het spoor als de tuinen, Groet-groet….
@rinze
Ik heb jarenlang gelezen over (dure) onderzoeken of groente verbouwen langs het spoor wel goed was voor de gezondheid. En daar wil je dan van die vrijteijds-tuinders groenten laten kweken voor een top restaurant?? En biologisch tuinieren houdt in dat de omliggende boeren extra veel gif moeten gebruiken om het onkruid een halt toe te roepen. En dan ook nog een gesubsidieerd winkeltjemet een professionele kas….. Pfff, wat een leuke ideologisch idee, wat de belastingbetaler zeker kan opbrengen. laat de innovatie en verkoop maar gewoon over aan echte boeren en ondernemers ipv belastinggeld te verbrassen.
Als swollwacht voor elke groep van 10 personen opkomt, kunnen we beter een persoonlijke vertegenwoordiger voor elke burger aanstellen. Laat ze zich eens bezig houden met die verkeers-infarct bij De Dobbe, daar vallen doden en daar mag weleens geinvesteerd worden aan een oplossing, ipv aan boekwerken.
Hey “Zwolle” en dan bedoel ik de persoon die geen normale naam kan kiezen en de indruk wekt dat hij alle Zwollenaren vertegenwoordigd.
Als je goed gelezen had dan weet je dat ze juist bij dat “smerige” spoor wegmoeten. Dan begrijp je ook dat je argument van vervuilde grond niet opgaat. Daarnaast is het grootschaliger oppakken van biologisch tuinen wel degelijk rendabel. Zeker als je dit dus weet te koppelen aan een winkel en aan lokale eetgelegenheden. Het concept is juist dat de vereniging zichzelf dan kan bedruipen.
Daarnaast is het zot om te beweren dat de boeren hier in Nederland geen subsidie krijgen; Zonder steun van Europa waren de boeren hier al failliet. Zonder economische constructie’s hadden de boeren in de derde wereld het al beter gehad…..
Daarbij is voor elke cal. voedsel 10 cal. nodig om het te produceren. Daarbij kun je denken aan de machine’s die energie verbruiken, maar ook aan de energiekosten die bij het produceren van gif en supplementen nodig zijn. Dan heb je ook nog het vervoer van de producten; Nu gaan producten eerst heel Europa door, krijgen ze nota-bene ook subisidie’s voor, en belanden ze alsnog in het land waar het geproduceerd werd: Absoluut niet rendabel.
Het plan om biologisch te tuinieren en dit te koppelen aan onze lokale economie is juist een goede zaak. Het bespaard energie en zorgt er ook voor dat het minder druk wordt op de weg, aangezien de akker vlak bij de consument komt te liggen. Dus dan wordt het ook minder druk bij jouw Dobbe….
Ik zou het plan zelfs aanvullen met woningen voor senioren en gezinnen. De woningen om een binnenplaats, opdat de collectieve tuin met kas redelijk veilig staat. Dit zorgt ook voor een minder sterke scheiding tussen oud en jong: Iets wat de oudere ongetwijfeld zal waarderen en ook zal leiden tot wederzijds begrip en kennisoverdracht. Aan de buitenkant zou ik dan alsnog individuele tuinen aanbieden, met als voorwaarde dat deze ook biologisch onderhouden worden. Dit kan dus een project zijn, waarbij de tuin een onderdeel is van een woonkern; Het is dan ook niet slechts een zaak van belastingcenten, maar het kan ook heel interessant zijn voor de intelligente ontwikkelaar. Daarnaast is het voor Zwolle als groene stad een versterking.
Het lijkt me een goede zaak als men het probleem van de Dobbe oplost, maar dit betekend niet dat alle andere idee?«n ineens waardeloos zijn: Zeker niet als je het niet goed kunt onderbouwen.
Weet je, ze kunnen natuurlijk ook gewoon een stukje grond nemen bij een boerderij, die zijn weiland braak heeft liggen.
En dan graag samen met een tuin-vereniging die er dan een hele grote mooie wilde tuin kan aanleggen.
Ik heb begrepen dat gemeente Zwolle de biologische tuindersvereniging onlangs heeft uitgenodigd om van gedachten te wisselen over alternatieve locatie Schellerenkweg. De vereniging is niet ingegaan op die uitnodiging omdat zij op een later tijdstip dat verzoek en gaf aan op een later tijdstip met de gemeente te willen praten over een alternatieve locatie.
Ik ben benieuwd naar de antwoorden op de art. 44 vragen.