Opening Autismehuis Zwolle

Zwolle – Vrijdagmiddag is aan de Voorsterweg het eerste Autismehuis in Nederland geopend. Het initiatief ‘Autismehuis’ is ontstaan vanuit eigen ervaring. Zwollenaren Robin en Dineke Hartman zijn de initiatiefnemers van het Autismehuis. Zelf hebben ze twee kinderen met autisme.

autismehuis_opening-4.jpg

In het Autusmehuis komt een kennis- en informatiecentrum. Dit kennis- en informatiecentrum wordt de fysieke inloop plek waar alles rondom autisme te vinden is. Het is een samenwerking tussen verschillende partijen die gespecialiseerd zijn in autisme. Voor het samenwerkingsverband tussen autismehuis kennis- en informatiecentrum en de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA), dient de eerste vestiging van autismehuis in Zwolle als pilot. Het autismehuis heeft ervoor gekozen om fysieke plekken door heel Nederland op te richten, zodat ouders van kinderen met autisme en betrokkenen hun verhaal en vragen kwijt kunnen bij het kennis- en informatiecentrum. Zo garandeert autismehuis een persoonlijke aanpak!

autismehuis_opening-20.jpg

autismehuis_opening-30.jpg

autismehuis_opening-39.jpg 

autismehuis_opening-6.jpg  

Het ontwerp voor het gebouw is gemaakt door Bureau B+O Architecten.

Het huis biedt dag- en weekendopvang voor 14 kinderen met autisme en is bedoeld om ouders en het gezin te ontlasten. Volgens initiatiefneemster Dineke Hartman is deze opvang hard nodig in Nederland.

“Vaak ontbreekt het op basisscholen en opvang aan professionele kennis over de aandoening. Kinderen krijgen daardoor niet wat ze nodig hebben. Daarnaast weten veel ouders dat hun kind autistisch is, maar ze hebben geen idee wat dit precies inhoudt.”

Kinderen met autisme hebben een duidelijke structuur en dagindeling nodig. Basisscholen en naschoolse opvang hebben vaak niet de mogelijkheid om dit aan te bieden. “Deze kinderen kunnen niet zelf bedenken wat ze gaan doen. Als een leraar tegen een kind zegt ‘ga maar iets voor jezelf doen’, dan gaan ze klieren of raken in paniek”, vertelt Hartman.

Het doel van het autismehuis is om kinderen al in hun vroege jeugd te begeleiden bij hun aandoening. “Goede opvang en professionele kennis is noodzakelijk bij jonge kinderen. Als we dit nu niet aanbieden, krijgen zij daar op latere leeftijd zeker last van.”

Om ouders en begeleiders te helpen bij hun zoektocht naar informatie, is er op de tweede laag van het gebouw een informatiecentrum gerealiseerd. “Hier kan iedereen terecht die iets wil weten over autisme. We lenen hulpmiddelen uit aan ouders, zodat zij kunnen proberen of dit aanslaat bij hun kind. Ook voor boeken en folders kun je hier terecht. Daarnaast bieden we een luisterend oor voor iedereen die zijn verhaal kwijt wil.”

Rust en ruimte
Het ontwerp van het Autismehuis is afkomstig van architect Arnoud Olie. “De kinderen die in het Autismehuis worden opgevangen, hebben voornamelijk behoefte aan rust en ruimte. Daarom wordt het huis een ruim gebouw waarbij er grote interactie is tussen de slaapkamers en de algemene ruimtes. Daarnaast sluit het gebouw door de eikenhouten veranda’s naadloos aan op het landschap, zodat de kinderen bij wijze van spreken zo het landschap in kunnen rennen.”

Door het gebruik van eikenhout wordt er tevens gerefereerd aan het Eikenlaantje, waaraan het gebouw komt te liggen. Hartman had een aantal voorwaarden die in het ontwerp terug moesten komen.“Elk kind krijgt een eigen slaapkamer zodat ze een eigen plek hebben in het huis. Daarnaast wilden we veel afzonderlijke ruimtes om bijvoorbeeld te knutselen of gesprekken te voeren”.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

4 gedachten over “Opening Autismehuis Zwolle”

  1. Ontzettend goed initiatief, en heel hard nodig!
    Ik hoop dat e snel veel bekendheid en meer
    vestigingen komen, veel succes!

Reacties zijn gesloten.