Zwolle – Zwolle krijgt een inloophuis voor zwerfjongeren. De laagdrempelige voorziening zorgt er de komende jaren voor dat jongeren die op straat leven in aanraking kunnen komen met hulpverlening en dat ze een zinvolle dagbesteding aangeboden krijgen. Burgemeester en wethouders hebben dat besloten, nadat de Zwolse gemeenteraad aangaf dat de problematiek rondom zwerfjongeren aangepakt moet worden.
De gemeenteraad bepaalde eerder al dat in Zwolle zo vroeg mogelijk herkend moet worden wanneer jongeren (op het punt staan te) gaan zwerven, zodat zo snel mogelijk passende zorg aangeboden kan worden. Jongeren die desondanks toch (al) zwerven moeten in de Overijsselse hoofdstad kunnen rekenen op zinnige dagopvang en dagbesteding, waarbij ook begeleiding wordt aangeboden. Op dit moment telt Zwolle naar schatting ongeveer tachtig jongeren zonder vaste woon- of verblijfplaats. Zowel door zwerfjongeren zelf als door hulpverleners wordt aangegeven dat er veel behoefte is aan zo’n laagdrempelige dagopvang. Een inloophuis biedt zwerfjongeren de gelegenheid om hun problemen bespreekbaar te maken en om in contact te komen met hulpverleners.
Het inloophuis kan een belangrijke rol spelen bij het vergroten van de zelfredzaamheid van de jongeren. Zo worden de jongeren tijdens de opvang geholpen om hun huisvesting en inkomsten op orde te brengen, waarna gestructureerd verder gewerkt kan worden aan hun welzijn.
Wethouder Nelleke Vedelaar is blij met de komst van het inloophuis: “Zwerfjongeren vallen nu nog vaak tussen wal en schip, en dat is niet nodig. Iedereen heeft talenten, maar niet iedereen heeft de kans om die talenten te ontdekken en te ontwikkelen.
Ook jongeren hebben een veilige plek nodig om zelf verantwoordelijkheid te kunnen nemen voor zijn of haar leven. Het inloophuis biedt zwerfjongeren de kans om gestructureerd aan zichzelf te werken. Bijvoorbeeld door het vinden van huisvesting, het vinden van dagbesteding of een baan en het opdoen van sociale contacten.”
Het is de bedoeling dat het inloophuis voor eigen inkomsten zorgt door in samenwerking met de jongeren trainingen aan te bieden aan instellingen en bedrijven.
De gemeente draagt financieel zorg voor de realisatie en voor de exploitatie van het inloophuis. Tot en met 2014 gaat dat om 150 duizend euro per jaar. Vanaf 2014 wordt de bijdrage afgebouwd tot jaarlijks maximaal 100 duizend euro. Over twee jaar zal sowieso beoordeeld worden of het inloophuis goed functioneert.
Naar een locatie voor het inloophuis wordt nog onderzoek gedaan. De plek zal moeten voldoen aan een groot aantal criteria om het initiatief een stevige basis te geven.
Er is toch al een dagopvang (de Bonjour) voor dakloze mensen in Zwolle?
80 zwerfjongeren in Zwolle. Schokkend!!
Ik neem aan dat een inloophuis voor zwerfjongeren, en dat is wel wat anders dan Bonjour waar voornamelijk ouderen verblijven, geen nachtopvang biedt. Hoe dat op te lossen?
@Linda, in het artikel wordt ook alleen maar over dagopvang gesproken. en waarom zou er in de Bonjour een leeftijdsgrens moeten gelden? het is geen bejaardentehuis.
Ik pleit voor een mooi inloophuis aan de Wipstrikkerallee. Mooie grote inloophuizen met voldoende woonomgeving, niemand tot last.
Dus hopelijk geen inloophuis ergens in een woonwijk.
En waarom voldoet de Bonjour niet?
Bonjour wordt gerund door het Leger des Heils, eigenlijk alle opvang in Zwolle gaat buiten de Gemeente om,omdat tot nu toe de meeste gemeentes hun handen af houden van deze problematiek. Het is dus goed dat Zwolle hier nu ook initiatief toont.
Leger des Heils is toch die club die voor 20 miljoen in aandelen handelde op de beurs en in 2009 hierdoor 4 miljoen verloor?
Daar gaan je ‘christelijk’ bedoelde centjes…