Zwolle stopt met lening voor starters op woningmarkt

Zwolle – De gemeente Zwolle stopt vanaf 20 juli 2011 met het verstrekken van leningen voor starters op de woningmarkt. Het aantal aanvragen is zo groot geweest dat het budget van de provincie Overijssel op is. Dit betekent dat startersleningen vanaf 1 juli 2011 volledig voor rekening van de gemeente Zwolle komen.

Het is financieel niet verantwoord dat de gemeente de starterslening voor 100% zelf betaalt. Dat past niet in het gemeentelijk beleid om zoveel mogelijk starters te laten profiteren van de regeling. Om doorstroming op de woningmarkt te stimuleren en kansen te bieden aan starters op de woningmarkt wil de gemeente Zwolle wel doorgaan met de regeling. De gemeente gaat weer startersleningen verstrekken vanaf het moment dat de provincie Overijssel opnieuw 50% voor haar rekening neemt. In het najaar besluit de provincie Overijssel over een eventueel nieuw budget voor startersleningen.

Starters die van de gemeente al een op naam gesteld aanvraagformulier hebben ontvangen hoeven zich geen zorgen te maken. Deze aanvragen worden, als aan alle voorwaarden wordt voldaan, nog door de gemeente gehonoreerd.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

8 gedachten over “Zwolle stopt met lening voor starters op woningmarkt”

  1. Deze lening is 100% misplaatst. Als starters niet voldoende kunnen lenen moeten ze of niet kopen of een huis in een andere prijsklasse (buiten de gemeente Zwolle) kiezen. Iets wat je eigenlijk niet kunt betalen maar met een subisidietje toch net wel kunt betalen dat moet je mensen niet willen aandoen. Dan maar starten in een goedkope woonboot oid. Zo ging dat vroeger ook.

  2. Maar ik denk dat eigenbelang hier ook een rol speelt. Zwolle wil groeien en dat doe je natuurlijk niet als starters verkassen naar elders.

  3. De gemeente heeft maar een beperkt aantal starterslening plaatsen. Enkele grote partijen (woningcorporaties etc) kunnen deze opgekocht hebben voor eigen bouwprojecten met startersregelingen. De ongebruikte kunnen ze straks weer inleveren. Dus er is nog een beetje hoop…

  4. Nee, Niek dat lijkt me niet de bedoeling.

    Vroeger kon je met een gemiddeld inkomen een gemiddeld huis kopen. Tegenwoordig wil dat allemaal niet meer. De huizen zijn daarvoor te duur. Ik vind het een goede zaak dat starters geholpen worden!
    Je moet natuurlijk niet een huis kopen dat ver boven de grens ligt van wat je je kunt veroorloven, maar het mag de starters best iets gemakkelijker gemaakt worden!
    Ik zou zeggen dat starters in Zwolle zonder al te veel risico een tussenwoning met een woonoppervlak van rond de 100-200m2 moeten kunnen kopen. En dan met name een starter in zijn eentje of gebaseerd op één salaris van een stel. Dat voorkomt ook veel ellende wanneer stellen uit elkaar gaan.

    Als ik starter was zou ik ook geen appartementje ergens in een flat willen kopen. Dat zou ik huren totdat ik een huis naar mijn gading zou kunnen kopen. En de goedkope woonboten zijn ook een keer op!

  5. Het hele probleem is natuurlijk dat de prijs van woningen kunstmatig hoog worden gehouden door regelingen als de Hypotheekrenteaftrek en de gemeentelijke leningen aan starters.

    Wil je daadwerkelijk een goede doorstroom genereren, dan moeten óf de prijzen van de huizen drastisch dalen (of de lonen stijgen) óf er moeten meer goedkope woningen gebouwd worden.

    Maar goed, gaat niet gebeuren, want diegenen die het voor het zeggen hebben verdienen aan deze situatie. (Ten koste van de gemeenschap).

  6. Bijna ieder object wordt minder waard als het ouder wordt. Om de één of andere reden kan niemand het hebben als zijn/haar huis niet veel meer waard wordt. Behalve als ze een nieuw huis gaan kopen! Dan is alles ineens “belachelijk duur”!

    Ik zou het geen probleem vinden als ons huis over 10 jaar nog hetzelfde waard is als wat wij ervoor betaald hebben. (Wel de investeringen als nieuwe keuken en badkamer meegerekend natuurlijk).
    Toen we het huis kochten vond ik het dat geld waard en ik vind nog steeds dat het dat waard is.

    Maar ja…zo denkt eigenlijk niemand!

  7. @Plantje

    Wijze woorden.

    Niek heeft waarschijnlijk zijn woning onder betaalbare condities kunnen kopen. De woningprijs is in de periode 1985-2010 met 265% gestegen. Een scherp contrast met de loonstijging over dezelfde periode: 18%.

    Feit is en blijft dat je een woning kunt zien als een (door makelaars etc. aangeprate) cashcow of thuis. Wij hebben net als jullie ook voor de tweede invalshoek gekozen.

    Al met al zijn het moeilijke tijden voor starters op de woningmarkt. En zonder starters die de woningmarkt betreden geen doorstroming.

  8. Kijk, ik zou er ook voor kunnen kiezen stinkjaloers te zijn op mijn broer en zijn vrouw. Zij kochten hun eerste huis in het guldentijdperk en hebben het een paar jaar later voor ongeveer net zoveel euros kunnen verkopen als dat ze ooit guldens betaald hadden.
    Met hun volgende huis (een mooie vrijstaande woning) hebben ze ook nog mazzel gehad. Daarnaast hebben ze toen ook een mooie hypotheek kunnen regelen.

    Maar ja…jaloezie daar wordt niemand vrolijker van! Mijn vriendin en ik hebben een heel mooi “thuis” in Zwolle gevonden. We hebben er wel heel bewust voor gekozen om op allerlei vlakken tegen het maximum aan te zitten. Maar ook dat is bewust: hier groeien we in principe nooit uit. En ook gevoelsmatig hoeven we hier in de komende tientallen jaren gewoon niet weg!
    Hadden we veiliger gedaan en gekozen voor een echte starterswoning, dan was het nu al een beetje passen en meten geweest….laat staan als we straks 1 (misschien wel 2) kind(eren) hebben! Nee, we hebben het geluk dat dit allemaal is gelukt en dat we dan fijn hier kunnen blijven wonen!

Reacties zijn gesloten.