Zwolle – Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om per wijk een voorstel te maken voor de toekomst van de wijk en de rol van de wijkaccommodatie hierin. Alle zestien wijkaccommodaties in Zwolle hebben een eigen historie, identiteit en mate van zelforganiserend vermogen. Maatwerk en samenwerking zijn daarom van groot belang.
1 juni 2011 werd de nieuwe Vlasakkers in de Indische Buurt geopend…
Momenteel lopen de wijkaccommodaties tegen vier knelpunten aan. 1. Teruglopend gebruik: veel wijkaccommodaties hebben te maken met een teruglopend aantal bezoekers en hebben moeite met het vinden van voldoende vrijwilligers. 2. Dominantie van het hier en nu: doordat er veel komt kijken bij het runnen van een wijkaccommodatie zijn besturen vaak al druk genoeg met het draaiend houden van een accommodatie om daarnaast ook nog te kunnen kijken naar mogelijkheden voor de toekomst. 3. Verouderd subsidiestelsel: er zijn verschillen in toegekende subsidies aan de verschillende wijkaccommodaties en tussen wijkcentra die worden gerund door wijkbewoners en wijkcentra die worden gerund door Travers. 4. Onduidelijkheid paracommercie: elke wijkaccommodatie heeft te maken met de vaak moeilijk te begrijpen wet- en regelgeving over paracommercie.
Uitgangspunten van de aanpak
Om deze knelpunten aan te pakken wordt voorgesteld om maatwerk te bieden. Hierbij wordt uitgegaan van de volgende uitgangspunten. Er wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van de eigen kracht van de wijkbewoners. Een goede spreiding van voorzieningen in de stad moet gewaarborgd blijven. En er wordt vooraf geen financiële taakstelling gesteld aan de wijkaccommodaties. Wel is de verwachting dat het slimmer bundelen van maatschappelijk vastgoed in de wijken structurele besparingen kan opleveren.
Wijkvoorstellen
De plannen per wijk, de wijkvoorstellen, moeten inzicht geven in kansen en dilemma’s voor de huisvesting van welzijnsactiviteiten in de wijken. Daardoor kan de gemeenteraad een gefundeerd besluit nemen over de aanpak per wijk en de gemeentelijke rol hierin. Het opstellen van de wijkvoorstellen gebeurt in nauwe samenwerking met de bestuurders van wijkaccommodaties en wijkverenigingen en eigenaren en huurders van maatschappelijk vastgoed in de wijken. De wijkvoorstellen bieden ook de basis voor het moderniseren van het subsidiestelsel.
De wijkvoorstellen moeten onder andere antwoord geven op de vragen (1) hoe de vraag naar maatschappelijke activiteiten in de wijk zich op langere termijn ontwikkelen, (2) wat de mogelijkheden zijn voor het slimmer bundelen van het gebruik van maatschappelijk vastgoed in de wijk, en (3) wat de mogelijkheden zijn om het gebruik, de betekenis voor de wijk en de financiële gezondheid van de wijkaccommodatie verder te verhogen.
De wijkvoorstellen worden uiterlijk in juni 2012 aangeboden aan de gemeenteraad ter besluitvorming.
simpel gezegd:
Einde dreigt voor buurtcentra, reden:
1: te weinig geintresseerden
2: te weinig vrijwilligers
3: oneerlijk subsidiesysteem
4. te weinig gekwalificeerde vrijwilligers (of) ingewikkelde regelgeving.
Simpel …
Het loopt tegen zijn eind,, en nu mogen de bewoners het zelf doen…bedankt Travers voor het verklo…ten van ons clubhuis
@bewoner, hoe bedoel je dat: