Zwolle – Donderdagmiddag stelde burgemeester H.J. Meijer bij ‘Slijterij Bartels’ in Zwolle een nieuw leeftijdscontrolesysteem, ‘Ageviewers’. Bij de aankoop van alcohol wordt met dit systeem ‘op afstand’ vastgesteld of klanten oud genoeg zijn om alcohol te kopen.
Deze ingebruikname is het resultaat van de goede samenwerking tussen de KSU (Koninklijke SlijtersUnie), de Hollandsche Exploitatie Maatschappij in Breda (producent / leverancier van ‘Ageviewers’), gemeente Zwolle en meerdere ‘Frisprojecten’. Deze zijn, evenals de GGD afdelingen in Nederland, zeer actief om het alcoholgebruik door jongeren/minderjarigen onder de aandacht te brengen en om dit structureel aan te pakken. ‘Ageviewers’ is enigszins vergelijkbaar met het betalen met ‘pin’, waarbij, eveneens op afstand, wordt gecontroleerd of voldoende saldo (vergelijk: leeftijd) aanwezig is. Met behulp van een terminal wordt met ‘Ageviewers’ kortstondig een beeldverbinding tussen de klant bij de kassa en een extern ‘controlecentrum’ tot stand gebracht. Daar wordt door een getrainde operator in ongeveer 3 seconden vastgesteld of er zonder meer aan die klant verkocht mag worden. Met andere woorden, of deze onmiskenbaar volwassen is.
Bij de geringste twijfel over de leeftijd (van de dan op het oog jonge koper) verzoekt de operator via de terminal om het legitimatiebewijs op het apparaat te plaatsen. Zodoende kan op afstand de exacte leeftijd worden vastgesteld en alsnog een autorisatiesignaal worden afgegeven, of juist worden uitgesloten dat een aankoop plaatsvindt.
De beeldverbinding bestaat alleen gedurende deze kortdurende controle en er kan, in tegenstelling tot vele andere controlesystemen, niets worden opgeslagen. De controle is bovendien volstrekt anoniem, waardoor de privacy van kopers te allen tijde is gewaarborgd.
De Drank- en Horecawet vereist dat van alle kopers, dus ook van volwassenen, wordt vastgesteld dat zij leeftijdsgerechtigd zijn. Dat is ook precies wat binnen ‘Ageviewers’ gebeurt. Nieuw is dat de winkelier dit niet meer doet. Een verantwoorde keuze, want juist die aanpak blijkt de verkoop aan kinderen zeer effectief tegen te gaan. Het hele procedé is daarbij zodanig ingericht dat slechts het aanraken van een schermpje voldoende is voor volwassenen om meteen – zonder legitimatie – drank te kunnen kopen.
Is dit niet een beetje omslachtig? Er zit dus iemand aan de andere kant van de “lijn” te kijken of je oud genoeg bent… op zich vrij knap… Dan moet er ook nog bij twijfel de id-kaart getoond worden. Logischer lijkt mij dan dat je een apparaat ontwikkeld die alleen die id-kaart hoeft te lezen, scheelt je weer in personeelskosten… of gewoon “ouderwets” de verkoper die om legitimatie vraagt…
Wat een onzin apparaat. Idd zoals -P- zegt gewoon ID vragen
hoe lang duurt deze onzin?
Zou dit werken? Als ik kijk hoe bv die meiden van nu d’r uit zien, ze zijn veertien maar je geeft ze 18. 😮
De verkoper kan i.i.g. zien of ze zenuwachtig zijn en of ze uit de buurt komen en hij het koppie kent, e.d.
Dat kan zo’n “viewer” niet.
Maar ach, laten we het vooral ingewikkeld maken… 😛
Waarom makkelijk doen als het moeilijk kan, of niet?!
Ben het met -P- eens. kijk eens op http://www.idreaders.nl staan er genoeg
Zeker knap -P-
Waar kijken ze dan naar?
@ Dick… inderdaad…
Schiet me even dat liedje te binnen: “zijn het je ogen? Is het je lach?!”
Zouden ze daar naar kijken?
Goeie kans 🙂 Bedankt voor de herinnering “…Zijn het de woorden die je zegt als ik weeeeeeeeeeeeeer bij je ben” :D:D:D