In 2015 is Zwolle een bovenregionaal topcentrum op het gebied van horeca met landelijke aantrekkingskracht. Dat is het streven van de gemeente Zwolle, de politie en de Koninklijke Horeca Nederland. Daartoe doen ze een aantal aanbevelingen die in het integrale horecabeleidsplan staat. Het plan is vastgesteld door het college en is nu voorgelegd aan de gemeenteraad.
De aanbevelingen gaan over de regelgeving, de openbare ruimte, informatie en het ruimtelijk economisch kader. Eén van de aanbevelingen is om kleinschalige Bed en Breakfast en andere nieuwe ontwikkelingen mogelijk te maken door het bestemmingsplan Beschermd Stadsgezicht aan te passen. Een andere aanbeveling is om het aantal plaszuilen in het uitgaansgebied te evalueren en wellicht uit te breiden. Ook zou het aantal taxistandplaatsen moeten worden uitgebreid. Verder moet de gemeente bekijken of het nodig en nuttig is om ‘s nachts één of meer bewaakte fietsenstallingen open te hebben. Daarnaast zou het e-loket zo ingericht moeten worden dat het voor horecaondernemers duidelijk is wat zij moeten doen om een horecaonderneming in Zwolle te vestigen.
Om de ambitie van Zwolle op het gebied van horeca te concretiseren, spelen enkele ontwikkelingen ook een rol, zoals de ontwikkelingen van Voorsterpoort met een ‘nieuw’ grootschalig uitgaanscentrum en de bouw van het Oosterenk stadioncomplex, waar een (grootschalig) horeca-aanbod gefaciliteerd kan worden.