Zwolle – Met een ‘zonnige’ toost geeft Natuur en Milieu Overijssel woensdag 23 november de aftrap voor het project Scholen krijgen energie. Een ambitieus project waarin 32 basisscholen uit zeven gemeenten aan de slag gaan met het thema energie en energiebesparing.
Behalve dat leerlingen zich meer bewust worden van hun energieverbruik en de gevolgen daarvan, gaan zij ook samen aan de slag om energie te besparen. Tijdens de startbijeenkomst worden de leerkrachten van alle deelnemende scholen over alle ins en outs van Scholen krijgen energie geïnformeerd. Tijdens de workshopbijeenkomst die plaats vindt in basisschool de Ark in Zwolle geeft de Stentor een workshop over hoe de school media aandacht kan generen en vertelt Electrabel over de energiescan die gemaakt wordt van alle schoolgebouwen. De energiescan binnen dit project richt zich met name op energiemaatregelen met een korte terugverdientijd.
Leerlingen in gesprek met bedrijven en wethouders
Leerlingen gaan zich in het project Scholen krijgen energie breed oriënteren op het onderwerp duurzame energie en energiebesparing. Zo gaan zij bijvoorbeeld de wethouder interviewen en op bezoek bij duurzame voorbeeldbedrijven en instellingen in de buurt. Want, steeds meer mensen en bedrijven maken werk van energiebesparing en duurzame energie. Ook gemeenten en provincie zijn zeer actief op dit vlak. Tijdens het project gaan leerlingen zelf onderzoeken op welke manier zij thuis en op school energie kunnen besparen. Daarvoor voeren zij een energiescan uit en krijgen daarbij professionele ondersteuning van een energieadviseur van Electrabel. Een aantal scholen heeft inmiddels zonnepanelen op het dak liggen. Met de educatieve materialen van het project leren leerlingen wat duurzame energie is en wat de voordelen van deze vormen van energie zijn ten opzichte van het gebruik van fossiele brandstoffen.
Eindevenement
Het project wordt eind maart feestelijk afgesloten met een eindevenement. Daar zullen de scholen de resultaten van hun inspanningen presenteren. Het project is mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van de Provincie Overijssel, de deelnemende gemeenten, De Stentor en Electrabel.