Zwolle – Tot 12 maart 2012 zijn in het Stedelijk Museum Zwolle Marc Mulders, Rinke Nijburg, Sela©, Gijs Frieling en Tom Waterreus (tot 25 maart) te zien. Na het geweld van de tentoonstellingen rond de Moderne Devotie in de Zwolse musea, krijgen de hedendaagse kunstenaars die vanuit hun geloof werken meer aandacht.
In "Door Geloof Gedreven" zijn vier kunstenaars uitgenodigd die veel met hun geloof bezig zijn of vanuit hun geloof werken. De vier kunstenaars komen allemaal uit een verschillende achtergrond. Sela© werkt vanuit het Gereformeerde geloof, Marc Mulders vanuit het Rooms Katholieke geloof, Rinke Nijburg vanuit het Hervormde geloof en Gijs Frieling vanuit de Christengemeenschap met antroposofische kenmerken. De beeldende essentie van het geloof zijn de stigmata van Christus, volgens deze kunstenaars. Daar zullen ze het grotendeels over hebben in de getoonde werken.
Gijs Frieling heeft de opdracht gekregen een wandschildering te maken. In de ene zaal in het Drostenhuis toont hij hoogtepunten uit het Nieuwe Testament in de Byzantijnse stijl die in de 13de eeuw gebruikelijk was. In de andere zaal vinden we de sfeer terug van de rituelen en de omgeving, die bij de Christengemeenschap belangrijk zijn. De sfeer roept een vrolijke lichte ruimte op die doet denken aan een tent.
Rinke Nijburg is de grootste fantast van de getoonde kunstenaars. De aanleiding kan klein zijn, maar Rinke’s fantasie gaat dan op hol en vaak komt daar een invalshoek uit die de beleving van het geloof op scherp zet.
Marc Mulders praktiseert zijn geloof iedere dag door sterk aan de wonden van Christus te denken. Deze manier van meditatie via de stigmata van Christus is een oude manier die al vanaf het begin werd toegepast om devotie te bewerkstelligen. Je ziet de wonden van Chrsitus dan ook in veel van zijn werken terug komen.
Sela© met haar gereformeerde bevindelijke geloofsachtergrond heeft gekozen voor een opleiding tot beeldend kunstenaar. Dit alleen al is in tegenspraak met elkaar omdat het gebruik van beelden bij haar geloof verboden is. Alleen brood en wijn zijn als beeld bruikbaar. In deze tentoonstelling is het brood gebakken als torso van Christus. Het brood en de wijn (bloed van Christus) zijn in een afgesloten ruimte getoond. Uiteindelijk zal het beeld beschimmelen. Ook toont zij een serie uit haar Graphic Novel "Op weg naar Zoar" het stadje naast Sodom en Chomorra dat niet vernietigd werd door de toorn van God.
Het Stedelijk Museum Zwolle organiseert in de periode van 22 januari t/m 25 maart 2012 een overzichtstentoonstelling van de bijzondere kunstenaar Tom Waterreus.
Tom Waterreus (Zwolle 1943) is een bijzonder kunstenaar en mens. Als religieus mens is hij een kunstenaar met een missie. Hij verbindt kunst met religie. Al meer dan veertig jaar heeft hij zich als kunstenaar tegen de stroom in ontwikkeld. Dit resulteerde in een imposante reeks beelden met een eigen signatuur. Het werd dan ook de hoogste tijd om zijn ontwikkelingsgang in beeld te brengen. Dit doet het Stedelijk Museum in Zwolle met een overzichtstentoonstelling. De vele beelden laten zien hoe Tom Waterreus zijn passie vorm gaf.
Tentoonstelling: Door geloof gedreven Tom Waterreus Periode: 15 oktober 2011 t/m 11 maart 2012 22 januari 2012 t/m 25 maart 2012 Locatie: Stedelijk Museum Zwolle, Melkmarkt 41, Zwolle